skip to Main Content
George Cosmatos (Copy)

Τζωρτζ Κοσμάτος , ήταν Έλληνας σκηνοθέτης

Τζωρτζ Κοσμάτος, ήταν Έλληνας σκηνοθέτης

Ο Γεώργιος (Τζωρτζ) Κοσμάτος (4 Ιανουαρίου 1941 – 19 Απριλίου 2005) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία στην Ιταλία από πατέρα έμπορο κεφαλλονίτικης καταγωγής και μητέρα, κόρη διπλωμάτη, με καταγωγή από την Κάσσο. Λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του μεγάλωσε στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Σπούδασε στη φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1964.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες Έξοδος του Ότο Πρέμινγκερ (1960) και Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη (1964).

Γνωστές και επιτυχημένες εμπορικά είναι και οι ταινίες του «Το πέρασμα της Κασσάνδρας» (1976), «Απόδραση στην Αθήνα» (1978), με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Σοφία Λόρεν, Ρίτσαρντ Χάρις και Άβα Γκάρντνερ

Η γνωστότερη και εμπορικά επιτυχέστερη του ταινία είναι η, Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (1985) με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε, η οποία πήρε βραβείο Χρυσό Βατόμουρο στις κατηγορίες χειρότερης ταινίας και χειρότερου πρωταγωνιστή για το έτος 1985.
Με κόστος παραγωγής περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων η ταινία είχε εισπράξεις άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε την ταινία Κόμπρα, επίσης με πρωταγωνιστή τον Σταλόνε.

Το 1989 γύρισε στην Ιταλία την υποθαλάσσια ταινία τρόμου Λεβιάθαν με τους Πίτερ Γουέλερ, Αμάντα Πέις και Ρίτσαρντ Κρένα, που ήταν η με διαφορά ακριβότερη του ταινία. Ο σχεδιαστής Ρον Κομπ (Alien, Κόναν ο βάρβαρος) και ο μακιγιέρ Σταν Γουίνστον έβαλαν όλη την τέχνη τους, αλλά η ταινία δεν μπόρεσε να φτάσει την εμπορική επιτυχία της επίσης υποθαλάσσιας ταινίας τρόμου Η Άβυσσος του Τζέιμς Κάμερον, που προβλήθηκε το ίδιο διάστημα.

Το 1993 γύρισε τη «Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο», ένα από τα ελάχιστα κλασικά γουέστερν που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μετά από αυτά της εποχής του Σέρτζιο Λεόνε, με πρωταγωνιστές τους Κερτ Ράσελ, Βαλ Κίλμερ και Τσάρλτον Χέστον.

Όταν το 1997 απεβίωσε η γυναίκα του Birgitta Ljungberg, ο Κοσμάτος αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο.

Τα τελευταία 25 χρόνια ζούσε στη Βικτόρια του Καναδά, που την θεωρούσε ησυχαστήριο του. Ο Τζορτζ Κοσμάτος μιλούσε 6 γλώσσες, ήταν δεινός σινεφίλ, βιβλιοφάγος και καπνιστής.

Το 2004 διαγνώσθηκε καρκίνος του πνεύμονα.
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 2005 στη Βικτωρία στον Καναδά, αφήνοντας έναν υιό, τον Πάνο.

Φιλμογραφία
1970: The Beloved
1973: Rappresaglia
1976: Το πέρασμα της Κασσάνδρας (The Cassandra Crossing)
1979: Απόδραση στην Αθήνα (Escape to Athena)
1983: Αγνώστου Προελεύσεως (Of unknown Origin)
1985: Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (Rambo: First Blood Part II)
1986: Κόμπρα (Cobra)
1989: Λεβιάθαν (Leviathan)
1993: Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο (Tombstone)
1997: Η συνωμοσία της σκιάς (Shadow Conspiracy)

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top