skip to Main Content
Afro Pagonis Gasp 660×330 (Copy)

Συνέντευξη τύπου της βουλευτού Αφροδίτης Θεοπεφτάτου VIDEO

Συνέντευξη τύπου παρέθεσε το Σάββατο  24 2 2018 στο Γραφείο της  η βουλευτής του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.  Όπως είπε  η ίδια, αισθάνθηκε   την ανάγκη να μας ενημερώσει κυρίως για το σκάνδαλο NOVARTIS που απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα τόσο τη Βουλή όσο και την ελληνική κοινωνία , όσο και για το “Μακεδονικό” .

Στην ενημέρωση τέθηκαν επί τροχάδην και τα εξής τοπικά θέματα: η πορεία της ενοποίησης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους, τα βοσκοτόπια και οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές (που αποκλείονται).

Ας Ακούσουμε τι μας είπε και τι την ρωτήσαμε και απάντησε  

Η κα Θεοπεφτάτου ήθελε να ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το “σκάνδαλο” Novartis, το Μακεδονικό, αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν και την Κεφαλονιάς, όπως το ΤΕΙ, τα βοσκοτόπια, το δασικό κ.ά.

Η Βουλευτής ήταν πλαισωμένη από στελέχη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σπύρο Παγώνη και Διονύση Γασπαρινάτο.

Για το περιβόητο “σκάνδαλο” Novartis που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του το τελευταίο διάστημα με την εμπλοκή πολλών πολιτικών και άλλων προσώπων η κα Θεοπεφτάτου τόνισε ότι” είναι αστείο η αντιπολίτευση να μιλάει για σκευωρία, όταν όλοι γνώριζαν, “ο κόσμος το είχε τούμπανο” όπως έλεγαν κάποιοι, για τα σκάνδαλα που γινόντουσαν στη δημόσια υγεία”. Και συνέχισε η κα Θεοπεφτάτου: “Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όλα αυτά χωρίς κραυγές και χωρίς σενάρια θα πρέπει να διερευνηθούν”. Η Βουλευτής δήλωσε  ότι έχει συσταθεί κοινοβολευτική επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης η οποία θα αποφανθεί για το όλο ζήτημα.

Η κα Θεοπεφτάτου για ανέφερε ότι” αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και πλέον πανάκριβα φάρμακα μπαίνουν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ενώ αυτός ο “κύκλος του μαύρου χρήματος” κόστισε στην Ελλάδα 23 δισ. ευρώ με την Novartis από μόνη της να έχει στοιχίσει 3 δισ.

Στη συνέχεια η κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μίλησε και για το Μακεδονικό για το οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, με το μόνο “κώλυμα” όπως ανέφερε που προβάλει η άλλη πλευρά να είναι η δυσκολία στην αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας των Σκοπίων.

Για το θέμα των εκλογών μέσα στο 2018 μετά από ερώτηση εμφανίστηκε αρνητική ενώ όσον αφορά το ΤΕΙ δήλωσε ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχει λυθεί το όλο ζήτημα μαζί με το θέμα του ΙΤΣΑΚ και του “Εύδοξου”. “Με άλλα λόγια” όπως τόνισε η κα Θεοπεφτάτου “το ΤΕΙ δεν κινδυνεύει να φύγει από το Ληξούρι”.

Για τα βοσκοτόπια ένα ζήτημα που “καίει” του κτηνοτρόφους η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης δήλωσε ότι βρέθηκε λύση έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις δηλώνοντας κανονικά τα ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούν.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ  ΗΧΗΤΙΚΑ voutospress.gr 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ

Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου προκειμένου να συζητήσουμε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων, τα σοβαρά ζητήματα στο χώρο της Υγείας και της Εξωτερικής Πολιτικής απασχολούν τους συμπολίτες μας και θα ήθελα να συμβάλω σ’ αυτόν το διάλογο.

 

     Novartis

Από το 2000  η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να αυξάνεται σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πρωτόγνωρους αυξητικούς ρυθμούς ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα, με αποτέλεσμα το 2010  να φτάσει το 2,1 % του ΑΕΠ και ήταν διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ. Ως βασική αιτία είναι η αλόγιστη χρήση, η προκλητή ζήτηση από υπερσυνταγογράφηση και οι τιμολογήσεις χωρίς διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα επηρέαζε άμεσα τις τιμές των φαρμάκων σε 30 χώρες. Η δε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε το 2013, αναφέρει ότι προκύπτει εκτεταμένη διαφθορά στο σύστημα Υγείας της Ελλάδας και ειδικότερα στον τομέα των φαρμάκων (έγκριση, τιμολόγηση κλπ). Το 2010, στα πλαίσια του 1ου μνημονίου, ξεκίνησε πραγματικά μία περίοδος μείωσης της δημόσιας δαπάνης χωρίς όμως να μειώνεται η αναλογική δαπάνη, η οποία παρέμενε υψηλή, διότι έγινε μετακύλιση του κόστους στους πολίτες αυξάνοντας το κόστος συμμετοχής.

Διαδικαστικά η  Ελληνική Βουλή πράττει όπως ορίζει το Σύνταγμα, φέρνοντας το θέμα στην Ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Προτείνει, δηλαδή, να εξεταστεί αν συντρέχει αρμοδιότητα δική της  ή της Δικαιοσύνης για τις πράξεις της δωροληψίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος). Επιθυμία της κυβέρνησης και των βουλευτών της  είναι να διαλευκανθεί η υπόθεση της Novartis,  γεγονός που κατέστη σαφές στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, εφόσον όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν την ύπαρξη σκανδάλου και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας. Η θεωρία της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας κατέπεσε, αφού οι τοποθετήσεις δεν είχαν το στοιχείο του ρεβανσισμού, αλλά την αναζήτηση της πολιτικής ευθύνης για αυτό φαινόμενο.

Στο πολιτικό μέρος είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δούμε όλες τις πτυχές του φαινόμενου, όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και στον τομέα των δημοσίων έργων και των εξοπλισμών, που έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία και δημιούργησαν ένα τεράστιο χρέος. Υπάρχει η αντίληψη ότι το δημόσιο χρήμα δεν αποτελεί δημόσιο αγαθό προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά ιδιοκτησία κάποιων, η οποία  δημιούργησε τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς. Είναι αυτονόητο πως  όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει υπόνοια μη ηθικής άσκησης της πολιτικής, θα πρέπει να διερευνηθούν. Επιλέξαμε τον θεσμικά ενδεδειγμένο τρόπο για να κινήσουμε τις διαδικασίες που θα μας διαφωτίσουν για το πως ήταν στημένος ο κρατικός μηχανισμός της διαπλοκής, των ιδίων συμφερόντων και των πελατειακών δικτύων, γιατί όπως και να το κάνουμε δεν «τα φάγαμε μαζί». Αυτήν την εντολή πήραμε και αυτή εκπληρώνουμε.

 

     ΠΓΔΜ

Το 2018 ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που απασχολεί την χώρα. Δε συζητούμε για οποιαδήποτε πρόταση, συζητάμε λύση, που πέρα από το ονοματολογικό, θα ρυθμίζει και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού σε όλες τους τις πτυχές. Επίλυση σημαίνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων, κοινά αποδεκτή, η οποία δε θα αφήνει κανένα περιθώριο ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Τι έχουμε καταφέρει που επί 25 και πλέον χρόνια το ζήτημα παραμένει άλυτο; Τους έχουν αναγνωρίσει πάνω από 100 χώρες του ΟΗΕ με το συνταγματικό τους όνομα (δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας), μεταξύ των οποίων οι τέσσερις από τις πέντε που συγκροτούν το συμβούλιο ασφαλείας Η.Π.Α- Ρωσία- Κίνα – Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλες τόσες με το ΠΓΔΜ στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».  Εάν η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος δεν προχωρήσει με ευθύνη της ελληνικής μεριάς κάποια στιγμή στο μέλλον ο ΟΗΕ θα αναγκαστεί να τους αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα και αυτό θα αποτελέσει μέγιστη διπλωματική ήττα για εμάς.

Η μη επίλυση αφενός δημιουργεί το πρόβλημα ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αφετέρου στην Ελλάδα να δικαιώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Καταλαβαίνουμε πως οι ισορροπίες στα Βαλκάνια παραμένουν εύθραυστες καθώς υπάρχουν γείτονες που εργάζονται για τη μη επίλυση, όπως οι Τούρκοι με την ξεκάθαρη παρέμβασή τους κατά τη συνάντηση των Ζάεφ-Ερντογάν.

ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προωθείται η εξαίρεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από την καταβολή μισθωμάτων για τις βοσκήσιμες γαίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την από 10-2-2018 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και η σύνταξη των νέων Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top