
Έντονο παρασκήνιο στο Mediterranee….
Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες στο αναπτυξιακό συνέδριο της ΝΔ -Οι παρουσίες και οι …απουσίες από το «γαλάζιο» συνέδριο
Στο Συνέδριο παρέστησαν ο βουλευτής Επικρατείας -Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και Ιονίων Νήσων της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, ο τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Άρτας και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ, Γιώργος Στύλιος.
Το συνέδριο άνοιξε με τις ομιλίες του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και του δημάρχου ΙθάκηςΔιονύση Στανίτσα.
Η συζήτηση ήταν οργανωμένη σε 3 συνεδρίες ως εξής:
«Ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της αναβίωσης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και νέα χωροταξία»
«Δρόμοι του Κρασιού» και «Κτηνοτροφικά Πάρκα»-Εναλλακτικές Προτάσεις Ανάπτυξης»
«Εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Γαστρονομία, Αναβίωση Εθίμων, Χειμερινή Στρατηγική».
Μεταξύ άλλων παρέστησαν και οι Μπάκης Λυκούδης, Παύλος Παπαδάτος, Γιώργος Κοκκόλης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ματθαίος Κακούρης, Νίκος Ανουσάκης, Σπύρος Ματιάτος, Βαγγέλης Κεκάτος, Μάκης Κεκάτος, Διονύσης Κοκκόσης, Σωτήρης Κουρής, Γιώργος Κουρής, Αντώνης Κατσιγιάννης, Σωτήρης Σούλτης, Κατερίνα Κωνσταντάντου, Παναγής Καππάτος, Παναγής Βανδώρος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, κ.ά.
Το βάφτισμα του πυρός πήρε η νέα πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Γιάννα Κουλουμπή που με το …καλημέρα βούτηξε στα βαθιά. Αν και έγιναν κάποια μικρά λάθη ή παραλείψεις, σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό για τη «γαλάζια» Προεδρίνα.
Από νωρίς βρισκόταν ο Δήμαρχος Ιθάκης στο χώρο του συνεδρίου. Ο Διονύσης Στανίτσας κράτησε το λόγο του και παρέστη σε εκδήλωση κόμματος που δεν ανήκει. Έδειξε οξυδέρκεια και διορατικότητα που τον διακρίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επίδειξη δύναμης έκανε ο Παύλος Παπαδάτος στην ομιλία του. Περίπου είκοσι άτομα της ομάδας του προσήλθαν στην αίθουσα κατά την ομιλία του στις 2 το μεσημέρι. Μαθαίνουμε ρόλο συντονιστή είχε παρασκηνιακά ο Μάκης Παγουλάτος (Φουντωτός).
Κατά τη διάρκεια μάλιστα της ομιλίας του ο Παπαδάτος άφησε σαφείς αιχμές κατά της δημοτικής αρχής Παρίση με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πάρει το λόγο και να του απαντήσει στο ίδιο …ύφος.
Χαλαρός και άνετος καθόταν ο απερχόμενος Πρόεδρος Αντώνης Κατσιγιάννης στις πρώτες θέσεις του συνεδριακού χώρου δίπλα στο Διονύση Κατσούνη. Σαν να του έφυγε ένα …βάρος από πάνω του. Δέχτηκε μάλιστα και τις σχετικές φιλοφρονήσεις, (εκ του βήματος), από τον Μπάκη Λυκούδη.
Για τις χαμένες προσπάθειες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια έκανε αναφορά ο Μπάκης Λυκούδης. Μάλιστα συμφώνησε στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής κατά της σημερινής Περιφερειακής Αρχής. Οι απόψεις Λυκούδη έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα ο Αλέξανδρος Παρίσης για την αποτελεσματικότητα του Θόδωρου στην Περιφέρεια.
Μπορεί χθες να εξέδωσε επιστολή καταπέλτη η Ελευθερία Κουλουριώτη για τα όσα, στρεβλά συμβαίνουν στη τοπική ΝΔ, σήμερα όμως, βρέθηκε από νωρίς στο Mediterranee. Όπως και να το κάνουμε το αίμα νερό δεν γίνεται…
Η απουσία της Τζόγιας Γρουζή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους παρευρισκόμενους. Εκτός από τη Τζόγια , απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Λουκέρης, η Αμαλία Μοσχονά, ο Νότης Μαρκάτος, ο Σταύρος Τραυλός και ο Γεράσιμος Ιλινόιου Τσουρούφλης.
Στο πρόγραμμα υπήρχαν ομιλητές που τελικά δεν προσήλθαν να μιλήσουν. Αίσθηση έκανε η απουσία του Σταύρου Τραυλού, του Χρήστου Χαρτουλιάρη και της Ιωάννας Χαριτάτου. Εκπρόσωπο έστειλε ο Κώστας Μπαζίγος από τον Συνεταιρισμό Ρομπόλας.
Αιχμηρός στη τοποθέτηση του ήταν ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Ανδρέας Κωσταντάτος. Άφησε σαφείς αιχμές κατά της Περιφέρειας του Θόδωρου Γαλιατσάτου, για την έλλειψη συντονισμού στη διαφημιστική καμπάνια, για τα νησιά μας για έργα που έχουν ανακοινωθεί και δεν έχουν γίνει, όπως ο δρόμος στο ιστορικό μοναστήρι της Ατρου ή τα υδατοδρόμια, για απουσία κάθε προσπάθειας και μελέτης στις υποδομές. Στήριξε όμως τη προσπάθεια όλων όσων πιστεύουν στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας. Στο τέλος έκλεισε με ένα μάλλον πιο αισιόδοξο τρόπο λέγοντας ότι «στο εξής δεν πρέπει να μας επιλέγουν επειδή είμαστε φθηνοί αλλά επειδή είμαστε ξεχωριστοί».
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ν.Δ., στο ξενοδοχείο «Mediterranee».
Ο Δεσπότης προτίμησε να καθίσει δίπλα στο δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, ενώ είχε ένα ιδιαίτερο τετ α τετ με τον βουλευτή Άρτας και παλιό γνώριμο Γιώργο Στύλιο.
Θετικά ήταν τα σχόλια για τον δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Σταμούλη και την τοποθέτηση που έκανε πάνω στην κτηνοτροφία και στις εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης. Ο Γρηγόρης στο τέλος της ομιλίας του δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Γιώργο Κοκκόλη που τον είχε προτείνει για να συμμετάσχει στο πάνελ των ομιλητών.
Ικανοποιημένος για την εξέλιξη του συνεδρίου ήταν ο Βασίλης Οικονόμου. Τα αποτελέσματα καθώς και οι παρατηρήσεις του θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε ειδική σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο.
Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.
Κόνσολας στο Συνέδριο της Ν.Δ.: “H διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος είναι μονόδρομος”
Η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ν.Δ. “Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης”, έχει ως εξής:
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΟΔΕ για την πρόσκληση και παράλληλα να επισημάνω ότι η διοργάνωση αυτής της ημερίδας συνιστά μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου της Νέας Δημοκρατίας με φορείς, αλλά και ενεργούς πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν προγραμματικές προτάσεις για το αύριο.
Στον Τομέα του Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου έχω την πολιτική ευθύνη, διαμορφώσαμε και διαμορφώνουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις μέσα από ένα διαρκή διάλογο με τους ανθρώπους του τουρισμού.
Ο διάλογος αυτός δεν τερματίζεται με την παρουσίαση των προγραμματικών προτάσεων, δεν τελειώνει την επομένη των εκλογών.
Ο διάλογος είναι μια διαρκής διαδικασία, θέλουμε κοντά μας τους ανθρώπους που ζουν, δουλεύουν και δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, και την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης.
Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Κεφαλονιά μέσα σε λίγους μήνες και είναι δεδομένο ότι θα έρθω και πάλι εδώ, αφού είναι ένα νησί που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, με ξεχωριστή δυναμική και μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.
Έχει εμπεδωθεί από όλους, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, το οποίο βιώνει και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι η αδυναμία διαφοροποίησης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος.
Στον Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση με στόχους που χαρακτηρίζονται από στρατηγικό βάθος και υπερβαίνουν τα όρια ενός πολιτικού κύκλου τεσσάρων (4) ετών.
Ένας από αυτούς τους στόχους είναι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού.
Σε αυτήν, εντάσσεται ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και η σύνδεση του τουρισμού μας με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
Μέχρι σήμερα, δεν καταφέραμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Κυρίως, δεν έχουμε καταφέρει να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γαστρονομικής τουριστικής ταυτότητας κάθε προορισμού και το ευρύτερο πολιτισμικό κεφάλαιο.
Είναι καιρός, όμως, να μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις.
Προτάσεις που θα πάρουν τη μορφή εφαρμοσμένων πολιτικών την επόμενη μέρα.
Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι προτάσεις να δοκιμαστούν στο πεδίο του διαλόγου και να εμπλουτιστούν με τη δική σας συμμετοχή.
Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει προγραμματικές προτάσεις που στοχεύουν στη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Στόχος μας είναι όλα αυτά να αποτελέσουν αναπόσπαστα τμήματα του τουριστικού μας προϊόντος.
Πως μπορεί να γίνει αυτό:
- Με τη δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων τοπικής γαστρονομίας σε κάθε περιφέρεια με τη συνεργασία αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.
Μέσα από αυτά τα Κέντρα, θα προβάλλεται η τοπική γαστρονομία, θα δημιουργούνται τοπικά σύμφωνα ποιότητας και θα πιστοποιούνται οι πάροχοι.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αυτό αποτελεί μια μεγάλη και ουσιαστική πρόκληση.
- Με την ένταξη της γαστρονομίας στο χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει την ίδρυση Σχολής Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου.
- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και προβολή τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων σε κάθε προορισμό.
Εδώ στο νησί, η τοπική γαστρονομία πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο, αλλά και αυτόνομο, τμήμα του τουριστικού προϊόντος.
- Κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών cluster και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία και εστιατόρια) και σε ομάδες παραγωγών.
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως start up επιχειρήσεις.6. Δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
Σε ό, τι αφορά στα δύο τελευταία μέτρα που προτείνουμε, είναι δεδομένο ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας συνιστά επένδυση, αλλά το σημερινό πλαίσιο λειτουργεί ανασχετικά ως προς τις επενδύσεις και την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού.
Πέρα από το μεγάλο στόχο της εφαρμογής του νέου χωροταξικού στον τουρισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, χρειαζόμαστε και ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για τον τουρισμό προκειμένου να ενισχυθούν καινοτόμες και εξωστρεφείς επενδυτικές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Κυρίως, όμως, χρειαζόμαστε ένα Αναπτυξιακό νόμο που δεν θα κινείται στη λογική των αποκλεισμών.
Να αναφέρω, σ αυτό το σημείο, ότι τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα σε Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αττική, Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούν να πάρουν ενισχύσεις.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Κυρίες και Κύριοι,
Η γαστρονομία, αλλά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα πρέπει να αποτελούν εμπειρία για τον επισκέπτη.
Είναι αναγκαία συνθήκη και απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στο τουριστικό προϊόν.
Αυτό προϋποθέτει την ένταξη του επισκέπτη σε αυτή την εμπειρία.
Το παραπάνω, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από:
– εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας,
– τη μετατροπή των χώρων παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της μεταποίησης σε επισκέψιμους χώρους για τους τουρίστες, προκειμένου να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα παραδοσιακά προϊόντα παράγονται.
Θεωρώ, επίσης, σημαντικό παράγοντα την εφοδιαστική αλυσίδα.
Διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων του με τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν διασφαλιστεί η επάρκεια, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Είναι δεδομένο ότι ένας αγρότης δεν μπορεί να εμπορεύεται και να διακινεί μόνος του τα προϊόντα του στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επάρκεια.
Για αυτό και πρέπει να μεταβούμε σε νέα σχήματα και ομάδες παραγωγών.
Οι νέες αυτές ομάδες παραγωγών θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούν αυτά τα προϊόντα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια απευθείας και χωρίς μεσάζοντες προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίο όφελος.
Αναφέρθηκα πριν στο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας.
Σε αυτό, εντάσσεται (πέρα από την αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές):
– η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας,
– η δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και
– ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Εντάσσεται, όμως, και το νέο κανονιστικό πλαίσιο:
– για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού,
– για αποκατάσταση και αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών,
– για την ανάπτυξη τοπικών δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με έμφαση στον αγροτουρισμό και οινοτουρισμό.
Το τελευταίο, μπορεί να επιτευχθεί:
– με σήμανση διαδρομών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ε.Ε., και έκδοση χαρτών ορεινής περιήγησης και εμπλουτισμός των διαδρομών με εναλλακτικές δραστηριότητες (πίστες mountain bike, ιππασία, αναρρίχηση).
– με την καθιέρωση τοπικών δικτύων, διαδρομών –μονοπατιών, πολυθεματικού χαρακτήρα με έμφαση στη φυσιολατρική διάσταση.
Φίλες και Φίλοι,
Η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος είναι μονόδρομος.
Υπηρετεί μια ιδέα που πιστεύουμε:
την ιδέα της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στοχεύει:
– Στην αξιοποίηση του πλούτου των προϊόντων που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια.
– Στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και πολυμορφίας κάθε τουριστικού προορισμού.
– Στο ζωντάνεμα παραδοσιακών οικισμών.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι μια προσπάθεια για να βγει μπροστά η δημιουργική Ελλάδα.
Σε αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.
Σας ευχαριστώ.