skip to Main Content
600 400

Ναπολέων Μαραβέγιας στον 989Alpha Radio: Μέγα πρόβλημα για την Ελλάδα ο πληθωρισμός Δεν αποκλείω μειώσεις φόρων στα καύσιμα

Η αύξηση των επιτοκίων θα δυσκολέψει την πρόοδο της οικονομίας, εκτιμά ο καθηγητής.

Προς αναθεώρηση βαίνουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 4,5-5% της οικονομίας το 2022, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος προχώρησε σε μία «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. Η έκρηξη των πληθωρισμού και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δύο δύσκολες εξισώσεις που θα κληθεί σύντομα να λύσει η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο καθηγητής. Αναφορικά με τους φόρους στα καύσιμα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσει, αλλά μονο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μαραβέγιας, στον απόηχο των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρθηκε αρχικά στα θετικά στοιχεία, τονίζοντας: «Υπάρχει μια ανάκαμψη το 2021, η οποία κάλυψε πλήρως την ύφεση του 2020, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, δεν συνέβη σε όλες τις χώρες. Είχαμε μια ανάπτυξη της τάξεως 8-9%, όση ύφεση είχαμε το 2020. Αυτό σημαίνει ότι ξαναπήραμε αυτά που είχαμε χάσει».

Το αρνητικό, ωστόσο, είναι ότι «Βεβαίως, πληγώθηκε η ελληνική οικονομία πάρα πολύ και πληγώθηκε κυρίως ο προϋπολογισμός, διότι αναγκάστηκε η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών, να δώσουν πάρα πολλά χρήματα, της τάξεως των 40 δισ. Είναι γνωστό αυτό και είναι αποτυπωμένο, δεν αμφισβητείται. Αυτό ανέβασε βεβαίως το χρέος πάρα πολύ. Σήμερα είμαστε η δεύτερη, τρίτη χώρα με το υψηλότερο χρέος στο ΑΕΠ, είμαστε πάνω από 200%, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγα πρόβλημα για τη χώρα είναι ο πληθωρισμός. «Θα μου πείτε, μα, τι μας πειράζει ο πληθωρισμός; Υπάρχει κι ένα θετικό στον πληθωρισμό, ότι πληθωριστικά το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να ανεβαίνει και συνεπώς το χρέος, ως κλάσμα, να μειώνεται. Να δίνουμε πληθωριστικά ευρώ και να ξεχρεώνουμε κατά κάποιον τρόπο. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η χειρότερη πλευρά, όμως, είναι ότι τα επιτόκια, εκ των πραγμάτων, όσο και να διστάζει η κυρία Λαγκάρντ (ΕΚΤ) να τα ανεβάσει, θα τα ανεβάσει. Αν δεν το κάνει άμεσα, θα το κάνει σε 2-3 μήνες σίγουρα. Ούτως ή άλλως οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει. Άρα έχουμε ένα πρόβλημα με τα επιτόκια. Και δεν είναι μόνο τα επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του χρέους μας, είναι συνολικότερα τα επιτόκια, όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια στην ΕΚΤ, ανεβαίνουν όλα, των χορηγήσεων πάσης φύσεως».

«Οι προοπτικές που είχαμε για το 2022, που ήταν θετικές, της τάξεως του 4,5-5%, αυτές μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι η αύξηση των επιτοκίων θα δυσκολέψει την πρόοδο της οικονομίας. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ότι σιγά-σιγά οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως οι βόρειες πιέζουν για να επανέλθουν σιγά-σιγά στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, το ένα και βεβαίως για μας, που είμαστε υπερχεωμένη χώρα, να έχουμε και πρωτογενή πλεονάσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μάλιστα, όπως, είπε, σήμερα, όχι μόνο δεν έχουμε πλεόνασμα, αλλά «είμαστε στο έλλειμμα της τάξεως του 7-8%». «Αντιλαμβάνεστε τι μεγάλη προσπάθεια πρέπει να γίνει για να επανέλθει ο προϋπολογισμός και να φθάσουμε το ’23 να έρθουμε σε πλεονάσματα».

Άρα, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μείωση φόρων; «Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση. Όλες οι κυβερνήσεις τι θέλουν; Να επανεκλεγούν, σωστά; Άρα προσπαθούν, όσο είναι δυνατόν και όσο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, να κάνουν διάφορες παροχές. Βλέπετε τώρα τι γίνεται με το ρεύμα, το φυσικό αέριο κ.λπ.».

Ερωτηθείς για τους φόρους στα καύσιμα και την Ενέργεια και αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ελάφρυνση για κάποιους μήνες, είπε: «Δεν το αποκλείω αυτό. Και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, νομίζω το βλέπει η κυβέρνηση, δεν είναι τυφλή, δεν το αποκλείω να συμβεί αυτό που λέτε. Αλλά δεν μπορεί να συμβεί σε μόνιμη βάση».

«Το ζητούμενο στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, είναι να μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές τιμές στον καταναλωτή και να μην συσσωρεύουν ελλείμματα», σχολίασε.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top