skip to Main Content
ελμεκι (Copy)

Πώς ήρθαν στα χέρια Γεωργόπουλος – Παγώνης μέσα στο σχολείο Τι κρύβεται πίσω από το επεισόδιο

Στα άκρα έφτασε η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύση Γεωργόπουλο και τον Σπύρο Παγώνη, διευθυντή στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, με αποτέλεσμα οι δύο άντρες να έρθουν στα χέρια.

Η κόντρα μετράει ήδη ιστορία αρκετών εβδομάδων, για να μην πούμε μηνών όμως αυτά που συνέβησαν εχθές στο ΕΠΑΛ, μάλλον ξεπερνούν κάθε όριο.

ΚΚΕ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ;

Πολλοί, βλέπουν πίσω από το επεισόδιο πολιτικά κίνητρα αφού είναι και οι δύο ενεργά στελέχη του ΚΚΕ (Γεωργόπουλος) και του ΣΥΡΙΖΑ (Παγώνης). Σημαίνει όμως αυτή η κόντρα και σύγκρουση των δύο κομμάτων, εντός νησιού τουλάχιστον; Μπορεί να δούμε και άλλα παρόμοια επεισόδια ανάμεσα σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, πάντως και οι δύο αποδέχονται ότι το επεισόδιο είχε πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Παγώνης ισχυρίζεται ότι η ΕΛΜΕ-ΚΙ και ειδικά ο Γεωργόπουλος υπερασπίζεται, εκτός από τους καθηγητές, και την κομματική γραμμή που δίνει το ΚΚΕ, υπονοεί σκόπιμη παραπληροφόρηση και καταγγέλλει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος του ΕΠΑΛ βλέποντας πίσω από αυτό κομματικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ από την άλλη, τόσο στην συνομιλία που είχαμε μαζί του, όσο και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αρνείται ότι το επεισόδιο είχε προσωπικά κίνητρα και δίνει εξαρχής πολιτικό νόημα σε αυτό. Συγκεκριμένα κατηγορεί τον «κυβερνητικό συνδικαλισμό» για «ουσιαστική απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης στα σχολεία» και προσθέτει ότι «τα εμπόδια στην κοινοποίηση των θέσεων του σωματείου στις μαθητικές
κοινότητες, η ψευδολογία, η χειραγώγηση και ο συντεχνιασμός γίνονται στοιχεία της
καθημερινότητας. Απόρροια αυτής της γραμμής ήταν και η σημερινή απρόκλητη επίθεση στο
σωματείο και η χειροδικία ενάντια στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ από το Διευθυντή του ΕΠΑΛ
Ληξουρίου και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σπύρο Παγώνη. Το γεγονός είναι
απαράδεκτο από κάθε άποψη
».

Είναι σοβαρό το επεισόδιο;

Το επεισόδιο είναι πράγματι σοβαρό και γίνεται ακόμη σοβαρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε μέσα στο χώρο του σχολείου, μπροστά στους μαθητές, αλλά και το ότι στην ουσία ήρθαν στα χέρια διευθυντής σχολείου με τον συνδικαλιστικό του εκπρόσωπο.

Οφείλουμε να πούμε πάντως, ότι ο κ. Παγώνης υποβαθμίζει το επεισόδιο, ισχυρίζεται ότι απλώς πήγε να συγκρατήσει τον Γεωργόπουλο και ότι εκείνος σκόνταψε και έπεσε κάτω, φωνάζοντας στη συνέχεια ότι τον προπηλακίζουν. Ο Γεωργόπουλος από την άλλη ισχυρίζεται ότι ο Παγώνης τον έσπρωξε και έπεσε κάτω. Πάντως ο διευθυντής του ΕΠΑΛ παραδέχεται ότι δεν επέτρεψαν στον Γεωργόπουλο να μιλήσει στους μαθητές, και προσθέτει ότι, βάσει του νόμου, ο σύλλογος των καθηγητών έχει ένα τέτοιο δικαίωμα.

Αυτό που καταλάβαμε εμείς πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μάλλον είναι μεμονωμένο και οφείλεται στον εκνευρισμό της στιγμής αλλά και σε παρεξηγήσεις, καχυποψία και παρανοήσεις που κρατούν εδώ και μήνες. Πρόκειται μάλλον για μια άτυχη στιγμή.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει πολιτική κόντρα αλλά και μικροκομματικοί χειρισμοί που ξεφεύγουν από τα εκπαιδευτικά όρια.

Πού είναι ο κίνδυνος;

Αυτό που είναι το επικίνδυνο όμως, είναι άλλο. Παρεξηγήσεις γίνονται και θα γίνονται. Οι εκπαιδευτικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι και κάποια στιγμή θα χάσουν τον έλεγχο. Το ευτύχημα είναι ότι δεν χτύπησε κάποιος άσχημα.

Όμως αυτό που μένει είναι ότι η τεταμένη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση έχει βάση. Η εκπαιδευτική κοινότητα πιέζεται υπερβολικά για να προσφέρει τα στοιχειώδη στα παιδιά, όπως πιέζονται οι γιατροί, όπως πιέζονται πολλοί υπάλληλοι στις υπηρεσίες. Όλο αυτό δημιουργεί μια διαρκώς τεταμένη ατμόσφαιρα.

Αν κάποιος επισκεφτεί την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας θα δει ότι 7-8 άνθρωποι εργάζονται μέσα σε ένα προκάτ κλουβί ελάχιστων τετραγωνικών, και είναι απορίας άξιο πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σκοτωθεί μεταξύ τους.

Καθηγητές κάνουν μάθημα σε εντελώς αντίξοες συνθήκες, μέσα σε κοντέινερ και προκάτ κατασκευές που όταν βρέχει δεν αερίζονται γιατί οι μαθητές δεν έχουν στέγαστρο να προαυλιστούν και μένουν μέσα σε αυτές. Ξέρετε πώς μυρίζει ένα προκάτ λίγων τετραγωνικών όταν παραμείνουν σε αυτό 25 άνθρωποι για 2 ή και 3 ώρες; Μπαρούτι μυρίζει…

Ακόμη και στα λεγόμενα του Παγώνη ήταν φανερός ο εκνευρισμός αλλά και η ένταση. Ισχυρίζεται ότι έχουν κάνει τιτάνιο αγώνα όλοι οι καθηγητές για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ΕΠΑΛ με κόστος προσωπικό και νιώθει ότι όλος αυτός ο αγώνας υποβαθμίζεται ή και συκοφαντείται από την ΕΛΜΕ-ΚΙ και τον πρόεδρό της.

Ναι αλλά γιατί θα πρέπει να κάνει τιτάνιο αγώνα ο κάθε ένας Παγώνης για να δουλεύει σωστά ένα σχολείο;

Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι όσο η πίεση αυτή αυξάνεται, είτε στον χώρο της Παιδείας είτε στην Υγεία ή και αλλού, τέτοιου είδους επεισόδια θα γίνονται όλο και πιο συχνά. Όλοι συνιστούμε ψυχραιμία όμως αν πραγματικά την θέλουμε θα πρέπει να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Αλλιώς, το να γίνει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο είναι θέμα χρόνου.

Γεωργόπουλος: Δεν μ’ άφησε να μιλήσω

Σε ότι έχει να κάνει με το ίδιο το επεισόδιο τώρα, ο Γεωργόπουλος ισχυρίζεται ότι ζήτησε να μιλήσει στους μαθητές και ότι ο Παγώνης δεν τον άφησε. Τότε εκείνος αντέδρασε λεκτικά, και κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε στο… σπρώξιμο.

Παγώνης: Να μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους να κάνουμε μάθημα

Διαφορετικά εξιστόρησε στα Κεφαλονίτικα Νέα το περιστατικό ο κ. Παγώνης. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι αρχικά ο κ. Γεωργόπουλος ζήτησε να μιλήσει σε καθηγητές και εκείνος δεν του το αρνήθηκε. Οι ίδιοι οι καθηγητές όμως, όταν αντιλήφθηκαν ότι θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ αποχώρησαν, εκτός από έναν. Στη συνέχεια, είπε στον κ. Γεωργόπουλο ότι θα πρέπει να πάρει την άδεια από τον σύλλογο των καθηγητών για να μιλήσει στους μαθητές, εκείνος αντέδρασε και άρχισε να φωνάζει.
«Προσπαθούσαμε να κάνουμε προσευχή και ήταν από πίσω μου και ούρλιαζε “το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν με αφήνει να μιλήσω στα παιδιά”», εξιστορεί ο κ. Παγώνης ο οποίος ισχυρίζεται ότι γύρισε και προσπάθησε να τον συγκρατήσει. Τότε εκείνος, πάντα σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, σκόνταψε και έπεσε και άρχισε να φωνάζει ότι τον προπηλακίζουν.
«Όταν έρχεται να μιλήσει ο Γεωργόπουλος του αφήνουμε απεριόριστο χρόνο», θα συμπληρώσει, «ποτέ δεν τον εμποδίσαμε να μιλήσει, αλλά τώρα υπήρχε ένα προηγούμενο (εννοεί το θέμα των εργαστηρίων και τον πόλεμο ανακοινώσεων για αυτά). Ο σύλλογος διδασκόντων έχει το δικαίωμα, βάσει του νόμου, να καθορίσει το ποιος θα μιλήσει στα παιδιά και ποιος όχι. Τον ενημέρωσαν λοιπόν οι καθηγητές ότι αν θέλει να μιλήσει στους μαθητές θα πρέπει να τους ενημερώσει. Κατεβαίνοντας λοιπόν τις σκάλες του είπα ότι οι καθηγητές είναι έξω και ότι θέλω πρώτα να μιλήσω μαζί τους. Του τόνισα όμως ότι ο σύλλογος έχει εξαγριωθεί γιατί έχουν βγάλει στην επιφάνεια προβλήματα που δεν υπάρχουν και έχουν δυσφημίσει ένα σχολείο ολόκληρο. Εκείνος τότε άρχισε να φωνάζει ότι του στερώ το δικαίωμα να ενημερώσει τους μαθητές. Ούρλιαζε κι εγώ γύρισα νευριασμένος να τον συγκρατήσω».
Τέλος, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ μας ζήτησε επίσης να καταγράψουμε τα εξής:
«Υπάρχει ένα προηγούμενο, έχουμε βγάλει μία ανακοίνωση ως Σύλλογος Διδασκόντων και τους έχουμε ζητήσει να μην διαστρεβλώνουν (σ.σ. οι της ΕΛΜΕ-ΚΙ) την πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν.
Έχουμε μετακομίσει ένα ολόκληρο σχολείο και έχουμε δώσει το κτήριό μας στο γυμνάσιο, ταλαιπωρούμαστε σαν σχολείο, μας έχει βγει η ψυχή ως εκπαιδευτικοί για να εξυπηρετήσουμε το γυμνάσιο που έχει 200 παιδιά, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την… «παλαβή» και να κοιτάξουμε την ευκολία μας. Δεν έχουμε προαύλιο, δεν έχουμε κυλικείο, όλα αυτά τα προβλήματα τα ξέρει. Του τα έχουμε επισημάνει εμείς (σ.σ. του κ. Γεωργόπουλου).
Αυτό που του ζητήσαμε όμως είναι να μην βάζει στην ατζέντα προβλήματα που δεν υπάρχουνε, όπως είναι η ασφάλεια των εργαστηρίων. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια από τον Φλεβάρη του 2014 να τα στήσουμε, εξασφαλίσαμε ιδανικές συνθήκες ασφαλείας κι εκείνος έρχεται σήμερα και ανακαλύπτει ότι τα εργαστήρια είναι επικίνδυνα και φοβίζει τους μαθητές και τους γονείς τους. Βγάλαμε μία ανακοίνωση που ήταν όσο πιο ήπια μπορούσαμε και του επισημαίναμε ακριβώς αυτό. Ότι τα εργαστήρια που δουλεύουν σήμερα είναι ασφαλή. Πέρα από το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου που δεν λειτουργεί, τα εργαστήρια λειτουργούν σε άλλους χώρους. Εμείς τα στήσαμε και μάλιστα χωρίς βοήθεια από κανέναν. Τα εργαστήρια αυτά είναι ασφαλή και αυτό πρέπει να ξέρουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά».

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ για το επεισόδιο

Να απομονωθεί η κυβερνητική γραμμή
καταστολής των λαϊκών αγώνων,
οι απρόκλητες επιθέσεις στην ΕΛΜΕ-ΚΙ.
Στον απόηχο της μεγάλης πρόσφατης γενικής απεργίας που νέκρωσε τα πάντα, στη συμμαχία εργατών – αγροτών – μικρομεσαίων επαγγελματιών – νεολαίας, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς. Καλλιεργεί το «διαίρει και βασίλευε» και ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Δεν είναι τυχαίες οι εισαγγελικές παραγγελίες για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, τα τελεσίγραφα της κυβερνητικής εκπροσώπου. Τοπικά οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους βιώνουν διαφόρων ειδών επιθέσεις από κράτος – εργοδοσία, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη αιχμή σε βάρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Η «σκλήρυνση» της στάσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της ΔΔΕ του Νομού, η εκκόλαψη και στήριξη απόψεων για ουσιαστική απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης στα σχολεία από μεριάς του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα εμπόδια στην κοινοποίηση των θέσεων του σωματείου στις μαθητικές κοινότητες, η ψευδολογία, η χειραγώγηση και ο συντεχνιασμός γίνονται στοιχεία της καθημερινότητας. Απόρροια αυτής της γραμμής ήταν και η σημερινή απρόκλητη επίθεση στο σωματείο και η χειροδικία ενάντια στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ από το Διευθυντή του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σπύρο Παγώνη. Το γεγονός είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη.
Η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση – ΕΕ είναι σε εξέλιξη. Τίποτε δεν μένει όρθιο: το ψωμί του λαού, η δουλειά, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία. Τα εργατικά – δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δικαιώματα της νεολαίας. Στο νομό μας καλά κρατεί η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού του ως σεισμόπληκτου, ο διαχωρισμός «παλιών» και «νέων» σεισμοπλήκτων. Το γεγονός συνδέεται άμεσα με την κατάργηση μέτρων όπως το επίδομα ενοικίου ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με το τέλμα στις εργατικές κατοικίες, στις σχολικές και αθλητικές υποδομές, στο οδικό δίκτυο. Είναι μέρος της συνολικής επίθεσης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τον κλάδο να απομονώσει θέσεις και πρακτικές που αποτυπώνουν συνδικαλιστικό και πολιτικό κατήφορο. Να συσπειρωθεί στο σωματείο, να οργανώσει, με ενότητα και ταξική αλληλεγγύη, τον αγώνα για την αλήθεια και το δίκιο. Να συμβάλλει στη λαϊκή συμμαχία που θα συντρίψει μνημόνια, αφεντικά και όσους τους υπηρετούν.
Αργοστόλι 25/02/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Γεωργόπουλος Διονύσης
Η Γενική Γραμματέας
Ποταμιάνου Σοφία

Ανακοίνωση των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Ληξουρίου

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
         ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
ΕΛΕΟΣ  πια με τα ψέματα  του προεδρείου της ΕΛΜΕ-ΚΙ.
ΕΛΕΟΣ  πια  με την διαστρέβλωση των πραγματικών προβλημάτων του σχολείου μας .
ΕΛΕΟΣ πια με την δυσφήμηση του σχολείου μας.
ΕΛΕΟΣ  πια  με το θέατρο χειρίστου είδους  του κ. Γεωργόπουλου  (περί χειροδικίας  από τον Διεθυντή)  που τον γελοιοποίησε  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ώρα της πρωινής προσευχής.
ΑΦΗΣΤΕ  μας να κάνουμε την δουλειά μας.
ΑΦΗΣΤΕ μας να λειτουργήσουμε το σχολείο μας.
Η  φωνή μας είναι  ΚΡΑΥΓΗ……ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ
                     ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ
                  ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ……
                                     ΛΗΞΟΥΡΙ  26-02-2016
              Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΠΑΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
ΤΗΛ: 2671091504
FAX: 2671091234
email:mail@1epal-lixour.kef.sch.gr

 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

 

 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top