skip to Main Content
ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Μιχάλης Μαρκάτος: «Περίπου 200 ακίνητα και επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά κινδυνεύουν με πλειστηριασμό»

Μιχάλης Μαρκάτος: «Περίπου 200 ακίνητα και επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά κινδυνεύουν με πλειστηριασμό»

Παρέμβαση για τα funds, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής

Σοβαρές καταγγελίες για τη διαχείριση των δανείων από τράπεζες και funds, αλλά και για τον κίνδυνο πλειστηριασμών στην Κεφαλονιά, διατύπωσε ο Μιχάλης Μαρκάτος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Κράνη», μιλώντας στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» με τον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, στον Ionian Galaxy 90,8.

Ο κ. Μαρκάτος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία εμπορικών συλλόγων και εκπροσώπων δανειοληπτών για την κατάθεση πρότασης σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να διερευνηθούν οι πρακτικές των funds και των τραπεζών, οι μεταβιβάσεις δανείων, η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και συνολικά το πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Καταγγελίες για καθυστερήσεις και αδιαφανείς χρεώσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν καταγγελίες δανειοληπτών για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες δεν λαμβάνουν σαφή ενημέρωση για το πώς διαμορφώνεται η οφειλή τους.

Όπως ανέφερε, οι δανειολήπτες ζητούν να γνωρίζουν:

  • Ποιο είναι το πραγματικό αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.
  • Πόσοι τόκοι και ανατοκισμοί έχουν προστεθεί.
  • Ποια ποσά έχουν ήδη καταβληθεί.
  • Με ποιον τρόπο υπολογίζονται οι προτεινόμενες δόσεις.

«Ο κόσμος υποφέρει και χάνει τα σπίτια του», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει περισσότερο διαφανής και να παρέχει ουσιαστική προστασία στους ευάλωτους οφειλέτες.

Η προσπάθεια για Εξεταστική Επιτροπή

Ο Μιχάλης Μαρκάτος δήλωσε ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 60 βουλευτών για την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να εγκριθεί η πρόταση και να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή απαιτούνται 120 ψήφοι.

Όπως είπε, η πρόταση εκτείνεται σε 67 σελίδες και έχει αποσταλεί στα πολιτικά κόμματα, καθώς και σε ανεξάρτητους βουλευτές. Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο του συντονισμού, προκειμένου τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι που συμφωνούν να ορίσουν εκπροσώπους και να οριστικοποιήσουν το κείμενο.

Ο κ. Μαρκάτος εξέφρασε προβληματισμό για τη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ειδικότερα συνάντηση με τη βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η κ. Αποστολάκη εξέφρασε διαφωνία με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αναμένει την επίσημη θέση του κόμματος.

«Περίπου 200 υποθέσεις στην Κεφαλονιά»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά. Ο κ. Μαρκάτος υποστήριξε ότι περίπου 200 ακίνητα και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα περίπτωση μητέρας με δύο παιδιά, η οποία -όπως ανέφερε- διαθέτει πιστοποίηση ευάλωτου οφειλέτη, αλλά παρ’ όλα αυτά το σπίτι της οδηγείται σε πλειστηριασμό.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν προσωπικά στοιχεία των εμπλεκομένων, τόνισε όμως ότι οι αναρτήσεις των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Πρόταση για επιστροφή των δανείων στις τράπεζες

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Κράνη» υποστήριξε ότι το πρόβλημα των funds δεν περιορίζεται μόνο στα ακίνητα, αλλά επηρεάζει συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Κατά την άποψή του, θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις οφειλές τους απευθείας στις τράπεζες και όχι στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, ζήτησε πλήρη έλεγχο των μεταβιβάσεων και του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι απαιτήσεις σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων.

Αναμένονται οι επίσημες θέσεις των κομμάτων

Ο κ. Μαρκάτος υπογράμμισε ότι το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι να ορίσουν εκπροσώπους τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την πρωτοβουλία, ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση και να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την πραγματική διάσταση του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών, ενώ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

Σημείωση: Οι αριθμοί, οι καταγγελίες και οι πολιτικές αναφορές αποδίδονται στον Μιχάλη Μαρκάτο και εκφράζουν όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ  ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα funds, τις τράπεζες και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Κράνη», Μιχάλης Μαρκάτος, στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» και στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μαρκάτος αναφέρθηκε στις καταγγελίες δανειοληπτών για καθυστερήσεις και αδιαφανείς χρεώσεις, στην προσπάθεια συγκέντρωσης κοινοβουλευτικής στήριξης, αλλά και στον κίνδυνο πλειστηριασμού που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουν περίπου 200 ακίνητα και επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά.

Ακολουθεί η συνέντευξη σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, με δημοσιογραφική επιμέλεια.

Σάκης Βούτος: Τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση που έχετε καταθέσει στα πολιτικά κόμματα;

Μιχάλης Μαρκάτος: Ο Εμπορικός Σύλλογος «Κράνη», μαζί με άλλους εμπορικούς συλλόγους και εκπροσώπους δανειοληπτών, έχει καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ζητάμε να διερευνηθούν οι πρακτικές των funds και των τραπεζών, η διαχείριση των δανείων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και το σχέδιο «Ηρακλής».

Πρόκειται για ζητήματα για τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές. Τώρα, όμως, έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τις δηλώσεις στις πράξεις.

Σάκης Βούτος: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που σας καταγγέλλουν οι δανειολήπτες;

Μιχάλης Μαρκάτος: Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμη και όταν οι δανειολήπτες έχουν κληθεί να αποδεχθούν ρυθμίσεις και δόσεις.

Παράλληλα, δεν υπάρχει πάντοτε σαφής εικόνα για το πραγματικό ύψος της οφειλής. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν ποιο μέρος αφορά το αρχικό κεφάλαιο, πόσοι τόκοι και ανατοκισμοί έχουν προστεθεί και αν έχουν αφαιρεθεί σωστά όσα κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κόσμος υποφέρει. Χάνει τα σπίτια του, την επαγγελματική του στέγη και, σε αρκετές περιπτώσεις, τη μοναδική του κατοικία.

Σάκης Βούτος: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν προσφέρει λύση;

Μιχάλης Μαρκάτος: Ο εξωδικαστικός είναι ένας μηχανισμός στον οποίο ο πολίτης καταθέτει όλα τα οικονομικά και προσωπικά του στοιχεία. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζονται διαφάνεια, ταχύτερες διαδικασίες και πραγματικά βιώσιμες ρυθμίσεις.

Δεν μπορεί κάποιος να αποδέχεται μία ρύθμιση χωρίς να γνωρίζει πώς ακριβώς υπολογίστηκε η οφειλή και από πού προκύπτει το ποσό της δόσης.

Σάκης Βούτος: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

Μιχάλης Μαρκάτος: Βρισκόμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης της απαραίτητης κοινοβουλευτικής στήριξης. Για να ξεκινήσει η διαδικασία απαιτούνται 60 βουλευτές και αυτός ο αριθμός έχει, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, συγκεντρωθεί.

Για να εγκριθεί, όμως, η πρόταση και να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή απαιτούνται 120 ψήφοι. Εκεί βρίσκεται το κρίσιμο σημείο της προσπάθειας.

Σάκης Βούτος: Υπάρχει στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Μιχάλης Μαρκάτος: Μέχρι στιγμής υπάρχει θετική ανταπόκριση από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. Περιμένουμε από κάθε κόμμα που συμφωνεί να ορίσει έναν εκπρόσωπο, ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η πρόταση είναι 67 σελίδων και έχει αποσταλεί τόσο στα κόμματα όσο και στους ανεξάρτητους βουλευτές. Έχουμε επικοινωνήσει με αρκετούς από αυτούς και υπάρχει ενδιαφέρον να συγκροτήσουν ομάδα και να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο.

Σάκης Βούτος: Τι προέκυψε από την επικοινωνία με τη Μιλένα Αποστολάκη;

Μιχάλης Μαρκάτος: Μέλη της πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με την κ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, εξέφρασε διαφωνία με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Επειδή δεν συμμετείχα προσωπικά στη συνάντηση, περιμένω την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σημαντικό κάθε κόμμα να τοποθετηθεί καθαρά και θεσμικά, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος στηρίζει την πρόταση και ποιος διαφωνεί.

Σάκης Βούτος: Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά;

Μιχάλης Μαρκάτος: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, περίπου 200 ακίνητα και επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν λόγω προσωπικών δεδομένων. Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις των πλειστηριασμών, όμως, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Σάκης Βούτος: Υπάρχουν περιπτώσεις ευάλωτων οικογενειών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους;

Μιχάλης Μαρκάτος: Υπάρχει, μεταξύ άλλων, περίπτωση μητέρας με δύο παιδιά, η οποία έχει λάβει πιστοποίηση ευάλωτου οφειλέτη, αλλά παρ’ όλα αυτά το σπίτι της οδηγείται σε πλειστηριασμό.

Αυτό δείχνει ότι η προστασία των ευάλωτων πολιτών δεν λειτουργεί πάντοτε αποτελεσματικά στην πράξη. Όταν μια οικογένεια πληροί τα κριτήρια ευαλωτότητας, πρέπει να υπάρχει πραγματική και όχι μόνο τυπική προστασία.

Σάκης Βούτος: Ποια λύση προτείνετε για τα δάνεια που έχουν περάσει στα funds;

Μιχάλης Μαρκάτος: Θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις οφειλές τους απευθείας στις τράπεζες, με σαφείς και βιώσιμους όρους, αντί να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Χρειάζεται επίσης πλήρης έλεγχος για το πώς μεταβιβάστηκαν τα δάνεια, σε ποια αξία αποκτήθηκαν και πώς διαμορφώθηκαν στη συνέχεια οι απαιτήσεις σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων.

Σάκης Βούτος: Ποιο είναι το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας;

Μιχάλης Μαρκάτος: Περιμένουμε να οριστούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών που συμφωνούν με την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί το κείμενο της πρότασης, ώστε να κατατεθεί θεσμικά και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, γιατί αφορά χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με τα δάνειά τους και ποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να τους προστατεύσουν.

Το μήνυμα της συνέντευξης

Ο Μιχάλης Μαρκάτος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στην πρόταση για τη διερεύνηση του ρόλου των funds και των τραπεζών. Παράλληλα, ζήτησε ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, διαφάνεια στον υπολογισμό των οφειλών και βιώσιμες λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top