skip to Main Content
Konstantopoylos 200 (Copy)

Βαρθολομαίος: Παραιτήσου – Δημήτριος: Οχι – οι διάλογοι στο Φανάρι

Η αρχή ενός τέλους

Ομολογουμένως, δεν είναι καθόλου σοφό να πατήσει κανείς το λάθος κουμπί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μάλιστα με εσφαλμένο τρόπο. Αναφέρομαι στον Αρχ. Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος πέρασε άσχημα στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κων/πολη (την Τετάρτη). Κυρίως, πριν απ’ αυτήν, καθώς ο Πατριάρχης τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου του επεσήμανε την εκρηκτική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα πράγματα στην ομογένεια που βρίσκονται εκτός ελέγχου. Υπογράμμισε στον Δημήτριο ότι απαιτείται αλλαγή σελίδας και κατέληξε ότι η παραίτησή του θα τον «διευκόλυνε». «Εχω ακόμα πολλά πράγματα να κάνω…», ήταν η απάντηση του Αμερικής…

«Τουρκόσπορος»…

Το καλύτερο  διημείφθη στη συνέχεια. Απευθυνόμενος στους Συνοδικούς εντός της συνεδρίασης, ο Βαρθολομαίος είπε δημοσίως ότι έθεσε στον Δημήτριο θέμα παραίτησης κι ότι εκείνος αρνήθηκε. «Το ζήτημα είναι σοβαρό και σας θέτω ενώπιον των ευθυνών σας για να λάβουμε μία απόφαση όλοι μαζί», σημείωσε. Κοιτάζοντας δε τον Αμερικής έριξε τη βόμβα: «Απορώ πώς επιβραβεύετε τις πράξεις ενός ανθρώπου που προσβάλλει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη και με έχει αποκαλέσει δημοσίως τουρκόσπορο». Και συνέχισε: «Δεν προσβάλλετε μόνο εμένα και τον θεσμό της Εκκλησίας. Προσβάλλετε την τιμή και τη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου». Περιττό να προσθέσω ότι τέτοια λόγια δεν έχουν ξανακουστεί.

Τράβηξε την περόνη

Ο Βαρθολομαίος αναφερόταν στον πάμπλουτο ομογενή Ευστάθιο Βαλιώτη, ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρείας real estate στη Ν. Υόρκη και μεγαλομέτοχο της Alma Bank. Ο Δημήτριος αποφάσισε να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Ελληνικού Κολεγίου του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης χωρίς καμία διαβούλευση με τον σύλλογο διδασκόντων. Στην αναγόρευσή του, ο διδάκτορας είπε ότι η Εκκλησία της Αμερικής πρέπει να κηρύξει την αυτοκεφαλία της, διαφορετικά να μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Αμερική. Οπως είπε, «δεν μπορεί να διοικούμαστε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία». Το συμβάν λειτούργησε σαν το τράβηγμα της περόνης στη χειροβομβίδα που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι.

Δεν άκουσε…

«Είναι δυνατόν να είπε αυτά τα πράγματα ενώπιόν σας;», ρώτησε ο Πατριάρχης, για να λάβει την απάντηση του Αμερικής ότι δεν τα άκουσε γιατί «τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν»… Το μαρτύριο συνεχίστηκε και στην απογευματινή συνεδρίαση της Ι.Σ., καθώς ο Βαρθολομαίος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει προχωρήσει το έργο της ανέγερσης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί 34 εκατ. δολάρια. Ο Δημήτριος είπε ότι φταίνε οι ομογενείς που δεν δίνουν χρήματα. Και πήρε πληρωμένη απάντηση, καθώς ο Πατριάρχης του αντέτεινε: «Γιατί έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή και στο πρόσωπό σας». Πηγή μου λέει ότι ο Δημήτριος αποδίδει ευθύνες στον father Αλεξ (Καρλούτσο), ότι δηλαδή κινείται παρασκηνιακά για να πείσει τον Πατριάρχη να τον εκπαραθυρώσει.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top