Η καρδιά της Κεφαλονιάς χτυπά στα Ομαλά – Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Γεράσιμο [εικόνες +βίντεο]

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο, τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, τον Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, καθώς και τον οικείο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το μοναστήρι των Ομαλών για να τιμήσει τον Προστάτη Άγιό τους – ή, όπως λένε οι ίδιοι, τον «πολύτιμο θησαυρό» τους. Τις ημέρες αυτές η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλλονίτη, όπου κι αν βρίσκεται.
Μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, στον μεστό και θεολογικό λόγο του, πήρε ως αφετηρία τη μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Γερασίμου προς τα πνευματικά του παιδιά: «Τεκνία, ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε».

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της εσωτερικής ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι για να μπορέσει ο άνθρωπος να την αποκτήσει και να τη διατηρήσει μέσα στις δυσκολίες και τις «τρικυμίες» της ζωής, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: **η προσευχή**.
«Να έχετε ειρήνη στην καρδιά σας, να είστε ειρηνοφόροι και ειρηνικοί άνθρωποι», ανέφερε, εξηγώντας ότι η προσευχή δεν είναι μια τυπική πράξη, αλλά η ένωση του ανθρώπου με τον Θεό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ο προσευχόμενος άνθρωπος είναι ο αγαπών τον Θεό», καθώς η καθημερινότητα, οι σκέψεις, οι λογισμοί και οι πράξεις του φωτίζονται και κατευθύνονται από την παρουσία του Θεού.

Αναφερόμενος στον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, τόνισε ότι ο Θεοφόρος Πατέρας αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα του ανθρώπου που «πρώτα βιώνει και ύστερα διδάσκει». Η ζωή του Αγίου, η άσκηση και η αδιάλειπτη προσευχή του, αλλά και η αφθαρσία του Ιερού Σκηνώματός του, μαρτυρούν, όπως επισήμανε, τι μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος όταν η σχέση του με τον Θεό γίνεται βίωμα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μητροπολίτη στη σύγχρονη εποχή και στην απομάκρυνση του ανθρώπου από την προσευχή. «Μπορεί να έχει πληθυνθεί ο λόγος περί Θεού, είτε μέσα από το διαδίκτυο είτε μέσα από πολλές άλλες καταστάσεις. Όμως έχουμε πάψει οι ίδιοι να μιλάμε με τον Θεό διά της προσευχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, στον μεταανθρωπισμό και στην ολοένα μεγαλύτερη παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, επισημαίνοντας ότι σε μια εποχή «όπου τα ρομπότ θα κατευθύνουν πολλά πράγματα από την καθημερινότητά μας», η δύναμη και η ενέργεια της προσευχής κινδυνεύουν να ηχούν ως «ξένον άκουσμα» για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι ανάγκη ο σημερινός χριστιανός να κατανοήσει αυτή την εμπειρία της προσευχής», επισημαίνοντας πως ο λόγος περί Θεού δεν πρέπει να αποτελεί απλώς μια νοησιαρχική έκφραση, αλλά να πηγάζει από την προσωπική και βιωματική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

Ολοκληρώνοντας τον θείο λόγο του, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο για την πρόσκληση και την ευκαιρία να βρεθεί ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου, καλώντας όλους τους πιστούς να φύγουν από τα Ομαλά με μία «σταθερή και ζωηρή απόφαση»: να μάθουν στη ζωή τους να είναι άνθρωποι προσευχόμενοι, «διότι με την προσευχή αποδεικνύουμε την αγάπη μας προς τον Θεό».
Για ακόμη μία χρονιά, στον πανηγυρικό Εσπερινό έψαλαν δύο Κεφαλλονίτικες εκκλησιαστικές χορωδίες: η Εκκλησιαστική Χορωδία Αργοστολίου, με χοράρχη τον μαέστρο της Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, και η Εκκλησιαστική Χορωδία Ληξουρίου, με χοράρχη τον Νικόλαο Βάλσαμο, λαμπρό νομικό Αθηνών και διευθυντή της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα.

Την παρουσία και των δύο χορωδιών επαίνεσε ιδιαίτερα στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
Στον λαμπρό Εσπερινό διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή, τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Παύλο Παπαδάτο, καθώς και τους αντιδημάρχους Κρυσταλία Μιχαλάτου και Διονύση Κωνσταντάτο.

Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, με ιερείς και πιστούς να ψάλλουν τα εγκώμια του Αγίου σε κλίμα βαθιάς ευλάβειας και κατάνυξης.
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

Το φωτορεπορτάζ από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στα Ομαλά είναι του Ορφέα Γεωργάκη.















































