skip to Main Content
Tsipras F1 640×428 (Copy)

Τσίπρας: Συστήνεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών

Τη σύσταση ενιαίου φορέα για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου σχεδίου της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα τοποθετηθεί Διοικητής, ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας, η επιλογή του οποίου θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της, στο πλευρό του Διοικητή, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Στη δομή της υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης, που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, καθώς και τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της χώρας, το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση και ήδη έχει εξασφαλίσει από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πόροι και που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αποτελέσει τον εθνικό οδηγό για την αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ προανήγγειλε την ενδυνάμωση του θεσμού του διοικητή.

Συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανείπωτη τραγωδία τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. «Στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα, σε όλους μας», σημείωσε.

Όπως τόνισε, όμως, μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να εξετάσουμε «προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις».

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», αναρωτήθηκε.

Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι». Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι θα το κάνουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος.

Τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε ο πρωθυπουργός και για τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση». «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των θεσμικών τομών που είναι απαραίτητες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλες τις τομές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

«Εκεί θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά». Όχι από τη πολιτική μιζέρια και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ανθρώπινο πόνο για πολιτικές σκοπιμότητες, σημείωσε.

«Θα κριθούμε κυρίως αλλά από τις προτάσεις, τις δράσεις και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα. Θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι τις μάχης και του καθήκοντος θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή, να δίνεται μάχες για την προστασία του πολίτη. Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις μάχες μαζί, όλοι οι Έλληνες, μπορούμε να τις κερδίσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top