«Σμαράγδα Σαρδελή: “Το Οδυσσιακό Κέντρο γίνεται στολίδι (Έργα σε εξέλιξη – ανάγκη καθημερινής επιστασίας)
«Αλλά η Ιθάκη κινδυνεύει να μείνει χωρίς τεχνική υπηρεσία”»
(Έργα σε εξέλιξη – ανάγκη καθημερινής επιστασίας)
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία τρέχουν στην Ιθάκη κρίσιμα έργα υποδομής που δεν μπορούν να παρακολουθούνται “εξ αποστάσεως”.
Ενδεικτικά, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας και σημειακών παρεμβάσεων σε επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε σημεία υψηλού κινδύνου (με μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί και απαιτεί συντονισμό με άλλα υδραυλικά έργα), καθώς και η προετοιμασία/ωρίμανση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού, που συνδέεται άμεσα με δίκτυα, εκσκαφές και τον συνολικό πολεοδομικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό του νησιού.
Τα έργα αυτά απαιτούν καθημερινή παρουσία τεχνικών υπηρεσιών στο νησί, για επίβλεψη εργοταξίων, άμεσες αποφάσεις σε απρόβλεπτα τεχνικά ζητήματα, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και αποφυγή απωλειών χρηματοδότησης.
Η αποδυνάμωση ή απομάκρυνση της τεχνικής υπηρεσίας από την Ιθάκη θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις, αυξημένο κόστος και κίνδυνο να χαθούν ώριμα έργα ζωτικής σημασίας για το νησί.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη.
-
«Σμαράγδα Σαρδελή: “Το Οδυσσιακό Κέντρο γίνεται στολίδι – αλλά η Ιθάκη κινδυνεύει να μείνει χωρίς τεχνική υπηρεσία”»
-
«Ιθάκη: Οδυσσιακό Κέντρο στην τελική ευθεία και “καμπανάκι” για το Επαρχείο – Τι λέει η Σμ. Σαρδελή»
-
«“Φωτογραφική” διάταξη στον νέο Κώδικα; Η Έπαρχος Ιθάκης μιλά για μεταφορά υπαλλήλων και αποδυνάμωση»
-
«Από τα πλακάκια του Οδυσσιακού Κέντρου… στην αγωνία για το Επαρχείο: η συνέντευξη της Σμ. Σαρδελή στον Ionian Galaxy»
Δημοσιογραφικό κείμενο
Εκπομπή: «Το Βήμα του Πολίτη» – Ionian Galaxy 90.8 / vutospress.gr
Δημοσιογράφος: Σάκης Βούτος
Καλεσμένη: Σμαράγδα Σαρδελή (Έπαρχος / εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Ιθάκης)
Ημερομηνία: 9 Ιανουαρίου 2026
Ε: Κυρία Σαρδελή, καλή χρονιά. Με τι κλίμα μπαίνει το 2026 για την Ιθάκη;
Α: Με την ευχή να έχουμε υγεία και μια καλύτερη τουριστική χρονιά. Υπάρχει ανησυχία διεθνώς, ο κόσμος είναι συγκρατημένος και αυτό επηρεάζει και τον τουρισμό και την οικονομία.
Ε: Πάμε στο Οδυσσιακό Κέντρο. Τι γίνεται; Έχει “κολλήσει” από το 2020, προχωρά τώρα;
Α: Τώρα προχωρά εντατικά. Έχουν μείνει λίγες λεπτομέρειες. Έχουν μπει ακόμη και τα κουφώματα. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες όπως τα πλακάκια. Είναι στην τελική ευθεία.
Ε: Γιατί άργησε πέντε χρόνια; Τι έφταιξε;
Α: Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα. Υπήρξαν διαδικαστικά ζητήματα, πιθανόν γραφειοκρατικά. Υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιθάκης και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ε: Ποια είναι η χρηματοδότηση και τι περιλαμβάνει;
Α: Μιλάμε για περίπου 800.000 ευρώ συνολικά. Ένα μεγάλο μέρος αφορά το κτηριακό και ένα μεγάλο μέρος το ψηφιακό κομμάτι. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η ιστορία του Οδυσσέα με ψηφιακά μέσα/οθόνες, μια εμπειρία τύπου “ψηφιακής αναπαράστασης”.
Ε: Το κτήριο ποιο είναι; Είναι εκείνο που είχε ακουστεί ως “κτήριο ΟΤΕ”;
Α: Πρόκειται για το παλιό Ειρηνοδικείο στο Βαθύ, κεντρικό σημείο. Κάποια περίοδο είχε στεγάσει υπηρεσίες όπως του ΟΤΕ, αλλά ιστορικά είναι το παλιό Ειρηνοδικείο. Είναι κτήριο με μεγάλη ιστορία και θα γίνει στολίδι για την Ιθάκη.
Ε: Υπήρξε στο παρελθόν σκέψη να κατεδαφιστεί;
Α: Υπήρξε περίοδος που υπήρξαν κινήσεις προς κατεδάφιση χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες. Τότε έγιναν παρεμβάσεις ώστε να σταματήσει άμεσα, και στη συνέχεια με ενέργειες και παραχώρηση στον Δήμο μπήκε ως στόχος να στεγάσει το Οδυσσιακό Κέντρο. Είναι μια πορεία στην οποία έχουν συμβάλει περισσότεροι από ένας άνθρωποι/φορείς.
Ε: Υπάρχει σήμερα συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας;
Α: Υπηρεσιακά υπάρχει συνεργασία για να προχωρούν τα έργα. Σε πολιτικό επίπεδο όμως, η σχέση δεν είναι καλή. Και αυτό δεν βοηθά ένα μικρό νησί.
Ε: Ακούστηκε σοβαρή καταγγελία: ότι “5 μέρες μετά την εκλογή” σας ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως καταργείται ο Έπαρχος και το Επαρχείο. Τι ακριβώς εννοείτε;
Α: Αυτό ήταν η αρχή μιας δύσκολης κατάστασης. Δεν γνωρίζω τον λόγο, αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Ε: Πάμε στο πιο κρίσιμο: αναφερθήκατε σε “νέο αυτοδιοικητικό κώδικα” και διάταξη που αφορά μόνο την Ιθάκη. Τι φοβάστε;
Α: Υπάρχει πρόβλεψη που οδηγεί στη μεταφορά υπαλλήλων και αρμοδιοτήτων τεχνικών έργων, ώστε να αποδυναμωθεί η Ιθάκη και να εξαρτάται από την Κεφαλονιά για επίβλεψη έργων. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το νησί, γιατί εδώ έχουμε πολλά έργα και χρειάζεται καθημερινή τεχνική παρουσία.
Ε: Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί;
Α: Όχι. Είναι σε φάση προσχεδίου/διαβούλευσης. Έχω ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό από τα μέσα Δεκεμβρίου και δεν έχει απαντηθεί.
Ε: Τι ζητάτε πρακτικά;
Α: Να μην αποδυναμωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης. Αν ο Δήμος έχει ανάγκη ενίσχυσης, να δοθούν θέσεις για προσλήψεις/ενίσχυση, όχι να “παίρνουν” μηχανικούς από το Επαρχείο. Με πέντε υπαλλήλους να παίρνουν τους δύο, μένουμε χωρίς υπηρεσία.
Ε: Λέτε ότι αυτό γίνεται “μόνο για την Ιθάκη”. Αυτό αλλάζει το θέμα.
Α: Αυτό ακριβώς υποστηρίζω: ότι η διάταξη εμφανίζεται να αφορά αποκλειστικά την Ιθάκη, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Ε: Έχετε μιλήσει με τον Βουλευτή;
Α: Όχι απευθείας ακόμα. Όμως το ζήτημα είναι γνωστό και θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση.
Ε: Σας προτρέπω να στείλετε ανοιχτή επιστολή και να ζητήσετε απάντηση “ναι ή όχι” για το αν θέλουν να κλείσει το Επαρχείο.
Α: Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει έγγραφη, καθαρή απάντηση. Και είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω δημόσια με αυτόν τον τρόπο.
Ε: Πάμε στα έργα. Τι “τρέχει” για το 2026;
Α: Υπάρχουν παρεμβάσεις οδοποιίας, αποκαταστάσεις/συντηρήσεις αντιπλημμυρικών, σημαντικά έργα που απαιτούν επίβλεψη. Υπάρχει επίσης η ανάγκη συγχρονισμού έργων (π.χ. βιολογικός και αντιπλημμυρικά) για να μη σκάβουμε δύο φορές το νησί.
Ε: Κλείνοντας, τι μήνυμα στέλνετε για τη συνεργασία στο νησί;
Α: Η Ιθάκη δεν αντέχει διχασμούς. Χρειάζεται ενότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση για έναν κοινό σκοπό: να κρατήσουμε τον τόπο ζωντανό, να μη φύγουν τα παιδιά, να υπάρχει κράτος και υπηρεσίες στο νησί.




