skip to Main Content
Seismologoiiiiii 768×522 (Copy)

Σεισμολόγοι σε «πόλεμο»

….την ώρα που τα Ρίχτερ «χορεύουν» την Ελλάδα!

Κάπως έτσι, οι σεισμολόγοι έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα» την ώρα που… ο Εγκέλαδος κάνει πάρτι!

Παπαδόπουλος: Η μελέτη που έστειλε ο Τσελέντης ήταν αόριστη – Δε μπορείς να πάρεις μέτρα στη μισή Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsIT.gr o Σεισμολόγος και Μέλος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος:

«Πράγματι, έγινε σήμερα σύσκεψη της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΠ. Άρα, έχουμε μια επιχειρησιακή και όχι μια επιστημονική επιτροπή. Δηλαδή, η επιτροπή είναι για να συμβουλεύσει την πολιτεία, αν χρειάζεται, σε κάποια περίπτωση, να πάρει έκτακτα μέτρα, ή όχι. Η επιτροπή συγκλήθηκε λόγω του ότι στις 25 Ιανουαρίου έφτασε στα μέλη της ένα e mail, με κάποια επιστημονικά στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ, περί επικείμενου σεισμού.

Η επιτροπή, από τις ημέρες που διέρρευσαν αυτά τα στοιχεία, από τις 25 Ιανουαρίου έως τώρα, έχει κάνει προσπάθειες, προς πολλές κατευθύνσεις, να συλλέξει πρόσθετα στοιχεία. Διότι, τα στοιχεία που αρχικά έλαβε ήταν γενικά και αόριστα. Απευθύνθηκε και στην ομάδα ΒΑΝ και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τον κύριο Τσελέντη, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος ο οποίος έστειλε τη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ στην επιτροπή. Δεν την έστειλε η ίδια η ομάδα ΒΑΝ, την έστειλε ο κύριος Τσελέντης. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν νεότερα επιστημονικά στοιχεία, παρά τις προσπάθειες και παραμένουμε στο ότι τα στοιχεία που έως τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, είναι γενικά και αόριστα. Με τρόπο τέτοιο που να μην μπορούμε να προτείνουμε μέτρα επιχειρησιακά, μέτρα πρακτικώς αξιοποιήσιμα, έκτακτα μέτρα, δηλαδή, προστασίας».

«Εκλήθησαν με επιστολές, αυτές τις μέρες που μεσολάβησαν. Εκλήθησαν, αλλά δεν προσήλθε κανείς. Αλλά, να σας πω κάτι… εγώ δε θέλω κανέναν να δικαιολογώ, αλλά και κανέναν να αδικώ. Δεν ήταν και υποχρεωμένοι να έρθουν. Δεν ήταν και εκείνοι εξάλλου, που μας έστειλαν τη μελέτη. Μας την έστειλε ο κύριος Τσελέντης. Ο κύριος Τσελέντης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της επιτροπής, τον κύριο Μακρόπουλο, ο οποίος του έστειλε κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία και ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι ασαφή.

Εκείνο το οποίο αποτελεί πάγια αρχή, διεθνώς, είναι ότι μια πρόγνωση, για να μπορεί, καταρχήν, να αξιολογηθεί ως προς την πρακτική της χρησιμότητα, θα πρέπει να μας δίνει με ικανοποιητική ακρίβεια την περιοχή. Όταν λέω ικανοποιητική ακρίβεια, δεν μπορεί να είναι η μισή Ελλάδα, για παράδειγμα. Διότι, δεν μπορείς να πάρεις μέτρα στη μισή Ελλάδα. Πρέπει να είναι πολύ πιο εντοπισμένη.

Δεύτερον, θα πρέπει να μας λέει και το χρόνο στον οποίο αναμένεται ο ισχυρός σεισμός. Η ίδια η μελέτη λέει μέσα, επί λέξη, ότι η ανάλυση του χρόνου στον οποίο θα μπορούσε να αναφέρεται αυτός ο ισχυρός σεισμός, συνεχίζεται. Είναι δηλαδή, μια έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Άρα, όταν είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ακόμα καταλήξει. Όταν δεν έχει καταλήξει και λείπει ένα βασικό στοιχείο που είναι ο χρόνος που θα αναμενόταν μια τέτοια σεισμική δόνηση, τότε είναι ασαφής και γενική. Οπότε και πάλι, δεν μπορείς να πάρεις πρακτικά μέτρα.

Ακούστε όλα όσα είπε στο newsIT.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:

Η απάντηση Τσελέντη

Για το κατά πόσον «γενική και αόριστη» ήταν η δήλωσή του, μίλησε στο newsIT.gr ο Άκης Τσελέντης:

«Η δήλωσή μου: 5,4 Ρίχτερ με πάρα πολλές ζημιές σήμερα στην Πρέβεζα. Έτσι γενικά και αόριστα όπως λέει η επιτροπή…».

Το πρωινό μήνυμα του Άκη Τσελέντη που τάραξε τα «νερά»

Τα… παρατράγουδα ξεκίνησαν από το πρωί, με ένα μήνυμα που ανέβασε στο facebook ο Άκης Τσελέντης. Σε αυτό λέει μεταξύ άλλων:

«Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας. Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο».

Μάλιστα, ο κύριος Τσελέντης έκανε λόγο για «ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟ παραλόγου… στη Δυτική Ελλάδα. Τόνισε ότι υπήρξε λανθασμένη αξιοποίηση από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής επιστημονικής ενημέρωσης που έστειλε στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση -που βασίστηκε σε πληροφορίες του γνωστού καθηγητή Βαρώτσου-  υπήρχε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος…

«Ναι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα. Για τους επόμενους 2- 3 μήνες είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα. 

Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτ Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.

Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σε αυτο το πλαίσιο.

Επειδή τις τελευταίες τρεις ημέρες παρακολουθώ ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου στη Δυτική Ελλάδα με διαρκείς «δήθεν μυστικές» συσκέψεις στις αντιπεριφέρειες, που μετά οι συμμετέχοντες σε αυτές βγαίνουν στη κεντρική πλατεία και είτε για να αυτοπροβληθούν, είτε για πολιτική σπέκουλα (εκλογών γαρ) είτε από ηλιθιότητα διαδίδουν ότι σε 48 ώρες ! (λες και ο Εγκέλαδος κρατά χρονόμετρο) θα γίνει ισχυρός σεισμός

Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να αποκαλυφθεί το αίτιο αυτής της αναστάτωσης που ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αξιοποίησης από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (από την οποία με έχει αποκλείσει παρ όλο ότι είμαι Δντης του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος Υπουργός Σπρίτζης)

Τον αν ενημερώθηκα από τον Καθηγ Βαρώτσο (όλοι γνωρίζουν ότι συνεργάζομαι πολλά χρόνια με την ομάδα α ΒΑΝ και πάντα λαμβάνω σοβαρά υπ όψη την έρευνα τους), για καταγραφή σημάτων σε δυο σταθμούς στη Δυτ Ελλάδα. Αμέσως ενημέρωσα ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ την επιτροπή και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της. Το θεώρησα απαραίτητο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Δυτ Ελλάδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Λίγες ημέρες μετά, έχοντας κάνει σε συνεργασία με τον συνεργάτη μου στο Γεωδυναμικό Γεράσιμος Χουλιάρα μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων της Δυτ Ελλάδας καταλήξαμε σε αντίστοιχο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος. Και τα στοιχεία αυτά τα κατέθεσα στην επιτροπή.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ήταν να τους ξεφύγει αυτή η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!

Το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤ ΕΛΛΑΔΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

(**) Υπενθυμίζω ότι και πριν τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με άκρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλαβικά τα πρωτόκολλα.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top