skip to Main Content
Andreas (Copy)

100 χρόνια Ανδρέας Παπανδρέου: 8+1 ιστορικές στιγμές του (vid)

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το ethnos.gr θυμάται 8+1 ιστορικές στιγμές του, οι οποίες και καταγράφηκαν από τον φακό

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και επί πολλά έτη πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα (5/2) 100 χρόνια πριν, το 1919. Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, ενώ έτυχε ευρύτατης λαϊκής αποδοχής. Έφερε «ανανεωτικό» αέρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του οποίου και υπήρξε ιδρυτής, στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Απεβίωσε στις 23 Ιουνίου του 1996.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το ethnos.gr 8+1 ιστορικές στιγμές του, οι οποίες και καταγράφηκαν από τον φακό.

1974 – Στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τον θάνατου του «Γέρου της Δημοκρατίας», η Χούντα έχει παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς μετά την Κυπριακή τραγωδία και ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται στην Ελλάδα, μαζί με την τότε σύζυγό του Μαργαρίτα, για να παραστεί στο μνημόσυνο του πατέρα του. Ο λαός ζητωκραυγάζει το όνομά του και τον σηκώνει στα χέρια.

1988 – Επίσκεψη Αραφάτ στην Ελλάδα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης της εποχής που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα και είχε προσωπική σχέση με τον αρχηγό του, τον Γιάσερ Αραφάτ. Μάλιστα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων πραγματοποίησε και επίσκεψη στη χώρα μας το 1988, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πολιτικοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

1988 – Στο νοσοκομείο για εγχείρηση καρδιάς

Λίγο πριν από το τέλος της πρώτης πρωθυπουργικής του περιόδου, ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί δηλώσεις μέσα από το νοσοκομείο του Χέρφιλντ, λίγες ήμερες πριν από το χειρουργείο του.

1988 – Δόγμα «Μη Πόλεμος»

Εν μέσω γενικευμένης έντασης στο Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Οζάλ συναντώνται στο Νταβός όπου συμφωνούν στο δόγμα «μη πόλεμος».  Η φράση αυτή που ακούστηκε από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου αργότερα στη Βουλή, έμεινε στην ιστορία.

1989 – Διακοπή της ομιλίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ενώ στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην ολομέλεια με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αρχηγός της ΝΔ από τα χειροκροτήματα των βουλευτών στον Ανδρέα Παπανδρέου.

1989 – «Η Ελλάδα θα γίνει το ξενοδοχείο της Ευρώπης»

Καλεσμένος του Παύλου Τσίμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλά για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, υποστηρίζοντας πως αν επιλέξει μια νεοφιλελεύθερη οικονομία, όπου θα επικρατήσουν οι νόμοι της αγοράς και μόνο, «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το ξενοδοχείο της Ευρώπης».

1995 – «Άλλοι κυβερνούν την Ευρώπη»

Έναν προβληματισμό που θα αποδειχτεί «προφητικός» μοιράζεται σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995, αναφορικά με τον ρόλο της «Ενωμένης Ευρώπης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνάει; Τι ρόλο παίζουμε εμείς οι εθνικές κυβερνήσεις;».

Ο Τάσος Μπιρσίμ για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Τάσος Μπιρσίμ, σκηνοθέτης της ΕΡΤ, ο οποίος έγραψε ιστορία για την τηλεοπτική κάλυψη των προεκλογικών συγκεντρώσεων του πρώην πρωθυπουργού, δημιούργησε ένα βίντεο που «μετρά» 23 σταθμούς στη ζωή του πολιτικού ηγέτη: από την Ελλάδα στο Χάρβαρντ, την επιστροφή του και την εκλογή του ως πρωθυπουργός της χώρας, το ειδικό δικαστήριο κ.ά.

Bonus: 1988 – Η άφιξη από το Χέρφιλντ και το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη

Η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Λονδίνο όπου και είχε μεταβεί για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού σηματοδότησε την επισημοποίηση της σχέσης του με τη Δήμητρα Λιάνη. Με την περιβόητη και «ιστορική» κίνηση στη σκάλα του αεροπλάνου, της ζήτησε να τον ακολουθήσει, όπως και έγινε, σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top