skip to Main Content
Στιγμιότυπο οθόνης 2018 04 18 21 09 02 (Copy)

Παρίσης: «Κατάντημα να λέγεσαι δήμαρχος σήμερα…

Καυστικός και επικριτικός για το νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση ήταν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης στην ομιλία του στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ που έγινε σήμερα. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για διάλυση της αυτοδιοίκησης λόγω της έλλειψης προσωπικού και πόρων.

«Δεν υπάρχει σήμερα τοπική αυτοδιοίκηση. Το χειρότερο κατάντημα είναι να λέγεσαι σήμερα δήμαρχος», είπε ο κ. Παρίσης λόγω της μείωσης των εσόδων των δήμων.

«Κάτσαμε τώρα στην απλή αναλογική, για ποια απλή αναλογική μιλάμε;  […] Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους», τόνισε ο δήμαρχος και επικεντρώθηκε στην έλλειψη εσόδων αλλά και στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

«Πώς θα πάρουμε το οδικό δίκτυο και τη μεταφορά των μαθητών; Με τι προσωπικό; Έχουμε προσωπικό; Έχουμε διαλύσει. Εφόσον δεν έχουμε δυνάμεις. Τι να πάρουμε και τι να κάνουμε εφόσον δεν έχουμε δυνάμεις; Όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται. Όλη τη μέρα στον δήμαρχο γίνονται τα παράπονα. Εζήτησα από την Αποκεντρωμένη εδώ και 2 μήνες είκοσι άτομα που θα πληρωθούν ανταποδοτικά. Πότε θα έρθουν; Θα πάει Ιούνιος μήνας και δεν θα έχω άτομα να καθαρίσω τον Δήμο».

Δείτε την ομιλία του δημάρχου

Αιχμές Παρίση στο συνέδριο της ΕΝΠΕ -ΚΕΔΕ: Αδύνατη η διακυβέρνηση των Δήμων από το νομοσχέδιο Σκουρλέτη

Τον έντονο προβληματισμό του για προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση εξέφρασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς και πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης. Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέφρασε την άποψη ότι βασική επιδίωξη της σημερινής Κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ως αποτέλεσμα θα έχει τη δύσκολη έως αδύνατη διακυβέρνηση των Δήμων και να οδηγήσει στην απαξίωση και διάλυση του θεσμού.

Αναλυτικά η ομιλία του δήμαρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παριση.

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ

Κύριε Πρόεδρε της ΕΝΠΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αλλά και το κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζουν τη θέληση ολόκληρης της Αυτοδιοίκησης για μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές.

Για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος και που θα δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

Αυτό που χρειάζεται το γνωρίζουμε όλοι και είναι ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης με την απόδοση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και με την αποκέντρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

Σήμερα περιμένουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές του Καλλικράτη.

Το νομοσχέδιο αυτό έπρεπε ήδη να έχει δοθεί στην Αυτοδιοίκηση και να είχε αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το περιεχόμενο του.

Στο νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη και να περιλαμβάνονται οι απόψεις της ΚΕΔΕ όπως έχουν διατυπωθεί στα τελευταία της Συνέδρια.

Όταν το νομοσχέδιο αυτό τελικά δημοσιοποιηθεί, θα πρέπει τουλάχιστον να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν και να αποφασίσουν για το περιεχόμενο του τα Δημοτικά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει για ψήφιση στη Βουλή χωρίς να είναι ενημερωμένη πλήρως η Αυτοδιοίκηση και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη, σοβαρά και όχι προσχηματικά, η γνώμη της.

Εάν συμβεί κάτι διαφορετικό αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μοναδική επιδίωξη θα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το εκλογικό σύστημα.

Η μακρόχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία.

Βασική επιδίωξη μας πρέπει να είναι μέτρα και πολιτικές που θα υποστηρίξουν την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστούν

τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη διακυβέρνηση των Δήμων και να οδηγήσει σε απαξίωση και διάλυση το θεσμό.

Επίσης οι όποιες διατάξεις ενδοδημοτικής αποκέντρωσης δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια και να υπονομεύουν την ενιαία έκφραση και λειτουργία του Δήμου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι αλλαγές που θα γίνουν στον Καλλικράτη πρέπει να είναι ουσιαστικές, πρέπει να είναι αυτές που χρειάζεται ο τόπος.

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπηρετούν την ανάγκη για ισχυρούς Δήμους με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Η πρόβλεψη για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων και σημαντικών αρμοδιοτήτων

εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας.

Το συνέδριο μας σήμερα υπηρετεί αυτό το στόχο και εκφράζει τη βούληση ολόκληρης της Αυτοδιοίκησης για τη διεκδίκηση και εφαρμογή αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Σας ευχαριστώ όλους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top