skip to Main Content
5f581f172726799de81132013e0cff4a XL (Copy)

Επικίνδυνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αφανισμό ντόπιων αμπελώνων & ελαιώνων

Ε.Α.Σ.: Επικίνδυνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αφανισμό ντόπιων αμπελώνων  & ελαιώνων

     Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι ανυπολόγιστες θα είναι οι καταστροφές και μεγάλες οι συνέπειες για τους ΘιακοΚεφαλονίτες Αμπελουργούς, Ελαιοπαραγωγούς και Δενδροκαλλιεργητές  αν το βακτήριο Xylella  fastidiosa «περάσει» από τα Μεσογειακά κράτη στα Νησιά μας. 

     Ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου το οποίο προσβάλει πάνω από 500 είδη φυτών όπως ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λοιπά οπωροφόρα δέντρα, καλλωπιστικά, κλπ και μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα δίχως να υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπισή του, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό και αμπελουργικό χάρτη.

     Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (Ε.Σ.Ε.Ε.Φ.Υ.), αν η Xylella περάσει τα σύνορα της χώρας μας, «τότε θα αλλάξει συνολικά η μορφή της γεωργίας» ενώ, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους Επαγγελματίες Παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα».

     Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης τονίζει ότι η χώρα μας είναι η μόνη Ευρωπαϊκή Μεσογειακή χώρα καθαρή από Xylella, όμως αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρά μέτρα «για την προστασία όλων μας» θα ακολουθήσουμε την μοίρα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας και ολόκληρες Ελληνικές επαρχίες θα εξαφανιστούν από τον ελαιοκομικό και αμπελουργικό χάρτη! Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η Xylella στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη είναι ανυπολόγιστη διαλύοντας οικονομικά ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

      Ως γνωστόν, η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο Α.Ε.Π. με 2 δισεκατομμύρια ενώ  η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορούν να προσβληθούν με 1 δισεκατομμύριο. Συνολικά, η μορφή της γεωργίας θα αλλάξει στη χώρα μας με την έλευση του βακτηρίου και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους Έλληνες στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Αντέχουμε;

                          Από  Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top