Νικόλαος Χατζηγεωργίου: «Το Λιμενικό στην Κεφαλονιά λειτουργεί στα όρια – χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, χωρίς στήριξη» «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στο Λιμενικό»
Στη συνέντευξη ο Νικόλαος Χατζηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης λιμενικών Κεφαλονιάς–Ιθάκης, περιγράφει μια εικόνα έντονης υποστελέχωσης, κτιριακής επικινδυνότητας και λειτουργικής πίεσης στις λιμενικές υπηρεσίες της περιοχής.
Κύρια θέματα
1. Υποστελέχωση λιμενικού
Αναφέρεται ότι η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι αποχωρήσεις, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες από τις νέες εισροές. Υπάρχουν στελέχη που εργάζονται με πολύ αυξημένα ωράρια, συσσωρευμένα ρεπό και μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα σε τουριστική περίοδο.
2. Κίνδυνος από τη λειτουργική πίεση
Δεν δηλώνεται ρητά ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ατυχήματος λόγω υποστελέχωσης, αλλά τονίζεται ότι οι βάρδιες “βγαίνουν πολύ δύσκολα” και το προσωπικό λειτουργεί στα όρια.
3. Κτιριακά προβλήματα στο λιμεναρχείο Αργοστολίου
Γίνεται λόγος για παλιό και παραμελημένο κτίριο, με σοβάδες, εισροή νερών, ρωγμές, καλώδια και γενικά κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη συζήτηση, είναι γνωστό εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση.
4. Πρόβλημα στο Ληξούρι
Παρά το ότι υπάρχει απόφαση από το 2019 για ίδρυση λιμενικού σταθμού στο Ληξούρι, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Αντί για πλήρη σταθμό, λειτουργεί ουσιαστικά ως υποβαθμισμένο φυλάκιο. Αυτό σημαίνει ότι σε σοβαρό περιστατικό απαιτείται προσωπικό να μετακινηθεί από το Αργοστόλι.
5. Επιβάρυνση άλλων περιοχών
Γίνεται αναφορά σε σοβαρή υποστελέχωση και σε άλλες υπηρεσίες:
-
Πόρος
-
Σάμη
-
Φισκάρδο
-
Πεσσάδα
Το Αργοστόλι, όπως περιγράφεται, “αιμορραγεί” προσωπικό για να καλύπτει ανάγκες αλλού.
6. Τουριστική πίεση και αυξημένη κίνηση
Τονίζεται ότι η θαλάσσια κίνηση έχει αυξηθεί πολύ:
-
περισσότερες θαλαμηγοί
-
περισσότερα κρουαζιερόπλοια
-
περισσότερα τουριστικά σκάφη
-
πάνω από 1.100.000 επιβάτες το 2024
Η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται, όπως λέγεται, από αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
7. Έλλειψη κινήτρων για μεταθέσεις στην Κεφαλονιά
Συζητείται εκτενώς ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιλέγουν Κεφαλονιά λόγω υψηλού κόστους ζωής και στέγασης. Ο χαμηλός μισθός σε σχέση με τα ενοίκια παρουσιάζεται ως βασικός λόγος που δεν έρχεται προσωπικό, ακόμη κι όταν προβλέπονται θέσεις.
8. Οίκος Ναύτου
Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία παραμένει ουσιαστικά κλειστή μετά τη λήξη σύμβασης υπαλλήλου, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι ναυτικοί της περιοχής.
9. Λιμενικές εγκαταστάσεις και ασφάλεια
Τίθενται ζητήματα κακής συντήρησης λιμενικών υποδομών:
-
σκουριασμένες δέστρες
-
επικίνδυνες εγκαταστάσεις
-
περιστατικά όπως η πτώση της κεντρικής πύλης του λιμανιού το 2023 πάνω σε υπηρεσιακό όχημα
-
δυσλειτουργίες σε μέσα πυρόσβεσης
10. Θαλάσσια πάρκα και νέες υποχρεώσεις
Εκφράζεται προβληματισμός για το πώς θα ασκηθούν έλεγχοι σε τόσο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές με το υπάρχον προσωπικό.
Θετικά σημεία που αναφέρθηκαν
Παρά τα προβλήματα, αναφέρθηκαν και ορισμένες θετικές εξελίξεις:
-
παραλαβή 5 νέων οχημάτων
-
ύπαρξη απινιδωτή στο λιμεναρχείο
-
προγραμματισμένη εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες
-
σχεδιασμός για ενίσχυση επιχειρησιακών μέσων, όπως νέο σκάφος στο Φισκάρδο
Γενικό συμπέρασμα
Η συνολική εικόνα που δίνει η συνέντευξη είναι ότι οι λιμενικές υπηρεσίες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη λειτουργούν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα όρια, με:
-
ελλιπές προσωπικό,
-
παλιές ή προβληματικές εγκαταστάσεις,
-
αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω τουρισμού,
-
και περιορισμένη ανταπόκριση από την πολιτεία.
Ο βασικός τόνος της συζήτησης είναι ότι το προσωπικό καταβάλλει υπερπροσπάθεια, αλλά χωρίς ουσιαστική ενίσχυση υπάρχει σοβαρός φόβος ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν περισσότερο το καλοκαίρι.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη.
Με ιδιαίτερα αιχμηρό και αποκαλυπτικό λόγο, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Νικόλαος Χατζηγεωργίου, μίλησε στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» με τον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο στον Ionian Galaxy 90.8, περιγράφοντας μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για τις λιμενικές υπηρεσίες της περιοχής.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν η σοβαρή υποστελέχωση, οι επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, η αδυναμία κάλυψης αυξημένων αναγκών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και η μεγάλη πίεση που δέχεται το προσωπικό, ιδιαίτερα ενόψει της θερινής περιόδου.
Ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι το Λιμεναρχείο Αργοστολίου καλείται να καλύψει συνεχώς κενά σε άλλες περιοχές, όπως το Ληξούρι, ο Πόρος, η Σάμη και η Πεσσάδα, την ώρα που και το ίδιο λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κτίριο του Λιμεναρχείου, το οποίο, όπως είπε, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με νερά να μπαίνουν στα γραφεία, ρωγμές, φθορές και ελλείψεις στα βασικά μέτρα ασφάλειας.
Παράλληλα, κατήγγειλε την πολύχρονη καθυστέρηση στην ίδρυση και πλήρη λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού Ληξουρίου, παρότι σχετική απόφαση υπάρχει ήδη από το 2019, τονίζοντας ότι μια τόσο επιβαρυμένη περιοχή δεν μπορεί να εξυπηρετείται αποσπασματικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης έδωσε επίσης έμφαση στη δραματική αναντιστοιχία ανάμεσα στις αυξανόμενες απαιτήσεις του τουρισμού και στα περιορισμένα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι αφίξεις σκαφών, επιβατών και κρουαζιερόπλοιων, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα και υποδομές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα των κινήτρων για στελέχωση της Κεφαλονιάς, καθώς, όπως επισημάνθηκε, οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος στέγασης αποτρέπουν νέους λιμενικούς από το να επιλέξουν το νησί για μετάθεση ή τοποθέτηση.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και σε ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως η παραλαβή νέων υπηρεσιακών οχημάτων, η τοποθέτηση απινιδωτή και οι προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών για το προσωπικό.
Το βασικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν σαφές: οι λιμενικοί συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ασφάλεια της περιοχής, όμως χωρίς άμεσες παρεμβάσεις σε προσωπικό, υποδομές και στήριξη, το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο.
Συνέντευξη με τον Νικόλαο Χατζηγεωργίου, Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Ερώτηση:
Κύριε Πρόεδρε, ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό στην Κεφαλονιά;
Απάντηση:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι χωρίς αμφιβολία η υποστελέχωση. Και δεν αφορά μόνο την Κεφαλονιά, αλλά όλο το Ιόνιο. Στην περιοχή μας όμως το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, υπάρχουν πολλές παραιτήσεις και τελικά μένουν λίγοι άνθρωποι να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος.
Ερώτηση:
Οι βάρδιες βγαίνουν με ασφάλεια ή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες;
Απάντηση:
Οι βάρδιες βγαίνουν πολύ δύσκολα. Υπάρχουν συνάδελφοι που για λόγους υγείας ή υπηρεσιακών συνθηκών δεν μπορούν να εκτελέσουν μάχιμη υπηρεσία, άλλοι λείπουν με άδειες ή αποσπάσεις και τελικά οι λίγοι που μένουν πίσω εργάζονται εξαντλητικά. Δημιουργούνται πολλά οφειλόμενα ρεπό, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα 100.
Ερώτηση:
Υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια λόγω αυτής της κατάστασης;
Απάντηση:
Δεν θα έλεγα με βεβαιότητα ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ατυχήματος, αλλά είναι σαφές ότι η υπηρεσία λειτουργεί στα όρια. Όταν οι βάρδιες βγαίνουν τόσο δύσκολα και το προσωπικό πιέζεται συνεχώς, αυτό από μόνο του δείχνει πόσο οριακή είναι η κατάσταση.
Ερώτηση:
Έχετε θέσει αυτά τα ζητήματα στο Υπουργείο και στους αρμόδιους;
Απάντηση:
Βεβαίως. Η Ένωση, η Ομοσπονδία και οι ίδιες οι υπηρεσίες κάνουν συνεχώς παρεμβάσεις, έγγραφα και υπενθυμίσεις. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ουσιαστική λύση.
Ερώτηση:
Τι συμβαίνει με το κτίριο του Λιμεναρχείου Αργοστολίου;
Απάντηση:
Το κτίριο είναι πολύ παλιό και παραμελημένο. Υπάρχουν σοβαρές φθορές, ρωγμές, υγρασία, νερά που μπαίνουν μέσα όταν βρέχει, σοβάδες που πέφτουν και προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Είναι ένα ζήτημα που το έχουμε αναδείξει πολλές φορές.
Ερώτηση:
Πιστεύετε ότι οι συνθήκες στο κτίριο είναι ακατάλληλες;
Απάντηση:
Υπάρχουν σίγουρα σοβαρά προβλήματα. Όταν βρέχει και μπαίνουν νερά σε χώρους με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όταν υπάρχουν φθαρμένοι σοβάδες και εκτεθειμένα σημεία, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικές συνθήκες. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ερώτηση:
Τι γίνεται με το Ληξούρι και τον λιμενικό σταθμό που έχει εξαγγελθεί;
Απάντηση:
Υπάρχει απόφαση από το 2019 για ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Ληξούρι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Αντί για πλήρη σταθμό, έχουμε μια υποβαθμισμένη κατάσταση, που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται μετακίνηση προσωπικού από το Αργοστόλι για να καλυφθούν ανάγκες.
Ερώτηση:
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τους πολίτες;
Απάντηση:
Σημαίνει ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το Ληξούρι είναι μια μεγάλη περιοχή με αυξημένη θαλάσσια δραστηριότητα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν δευτερεύουσα υπόθεση.
Ερώτηση:
Πέρα από το Ληξούρι, υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες περιοχές;
Απάντηση:
Βεβαίως. Υπάρχουν προβλήματα και στον Πόρο, στη Σάμη, στο Φισκάρδο, στην Πεσσάδα. Το Αργοστόλι καλείται πολλές φορές να καλύψει ανάγκες παντού. Αυτό όμως αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την κεντρική υπηρεσία.
Ερώτηση:
Πόσο επηρεάζει η αύξηση του τουρισμού τη λειτουργία του Λιμενικού;
Απάντηση:
Πάρα πολύ. Η τουριστική κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε περισσότερα σκάφη, περισσότερες θαλαμηγούς, περισσότερα κρουαζιερόπλοια και πολύ μεγαλύτερο όγκο επιβατών. Όλες αυτές οι ανάγκες απαιτούν προσωπικό, μέσα, υποδομές και ετοιμότητα. Δεν μπορεί να αυξάνονται όλα και το προσωπικό να παραμένει λιγότερο.
Ερώτηση:
Γιατί δεν έρχεται νέο προσωπικό στην Κεφαλονιά;
Απάντηση:
Γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα. Το κόστος ζωής και κυρίως το στεγαστικό είναι τεράστιο πρόβλημα. Ένας νέος λιμενικός με χαμηλό μισθό δεν μπορεί εύκολα να αντεπεξέλθει σε ενοίκια και καθημερινά έξοδα στο νησί. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά.
Ερώτηση:
Άρα ακόμη και όταν προβλέπονται θέσεις, δεν καλύπτονται;
Απάντηση:
Ακριβώς. Το να ανακοινώνεται μια θέση δεν σημαίνει ότι θα έρθει και κάποιος να την καλύψει. Όταν δεν υπάρχουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, ο κόσμος δεν επιλέγει την Κεφαλονιά.
Ερώτηση:
Τι συμβαίνει με τον Οίκο Ναύτου;
Απάντηση:
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η υπηρεσία ουσιαστικά παραμένει ανενεργή μετά τη λήξη της σύμβασης της υπαλλήλου και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στους ναυτικούς της περιοχής, που θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κανονικά.
Ερώτηση:
Υπάρχουν και προβλήματα στις λιμενικές εγκαταστάσεις;
Απάντηση:
Ναι, υπάρχουν αρκετά ζητήματα συντήρησης και ασφάλειας. Το έχουμε δει και σε σοβαρά περιστατικά, όπως η πτώση της κεντρικής πύλης στο λιμάνι του Αργοστολίου το 2023. Δεν μπορεί να περιμένουμε πρώτα να συμβεί το κακό και μετά να επεμβαίνουμε.
Ερώτηση:
Υπάρχουν και θετικές εξελίξεις που αξίζει να αναφερθούν;
Απάντηση:
Ναι, και πρέπει να τις λέμε. Ήρθαν νέα υπηρεσιακά οχήματα, υπάρχει πλέον απινιδωτή στο Λιμεναρχείο και προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις για πρώτες βοήθειες. Αυτές είναι σημαντικές κινήσεις, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να λύσουν τα βασικά προβλήματα.
Ερώτηση:
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου;
Απάντηση:
Ότι το προσωπικό δίνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό και κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να κρατήσει ασφαλή την περιοχή. Όμως χωρίς άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και ουσιαστική στήριξη, η κατάσταση θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη.





