skip to Main Content
1615 (Copy)

Αποδεκτές επιπτώσεις μετρώντας οφέλη και συνέπειες

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση-ενημέρωση τελείωσε πριν από λίγο στο ΤΕΙ που αφορούσε το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οργανωτής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, έχοντας ως καλεσμένους τον Ιωσήφ Αθανασιάδη από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Ενέργειας, αρμόδιο σε θέματα υδρογονανθράκων και τον Γιάννη Γρηγορίου, Γενικό Γραμματέα της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Αμφότεροι προσπάθησαν να δώσουν στον κόσμο που είχε προσέθλει, που δεν γέμισε την αίθουσα, να καταλάβει το τι ακριβώς γίνεται αναφορικά με τα πετρέλαια που κρύβει η θάλασσά μας. Ο κ. Αθανασιάδης στην εισήγησή του τόνισε: «Το Ιόνιο Πέλαγος είναι μια μεγάλη περιοχή με αδιευκρίνιστο πρόγραμμα εργασιών. Πρέπει να εξετάσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις με μεγάλη ευθύνη. Η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει προς όφελος της οικονομίας της χώρας και ταυτόχρονα με μεγάλη ασφάλεια για το περιβάλλον. Σαν κοινωνία και σαν κράτος παραμένουν ακόμη αδαείς αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Δεν υπάρχει καμία απόλυτη ασφαλής δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αποδεκτό και ασφαλές με αποδεκτές επιπτώσεις μετρώντας οφέλη και συνέπειες».

Η ιστορία των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιάννης Γ ρηγορίου, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο αναφορικά με τις έρευνες, αλλά και την εξόρυξη πετρελαίου. Ο κ. Γρηγορίου στάθηκε στην τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρία τα τελευταία 40 χρόνια, τονίζοντας ότι κατά 35% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Έκανε λόγο για τις έρευνες που έχουν γίνει στο Ιόνιο και τα τεράστια χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί γι΄αυτές τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος. Ενημέρωσε ότι αν τελικά υπάρχει εξόρυξη αυτή δεν θα επηρεάσει σεισμικά την Κεφαλονιά φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιράν, την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και την Σαχαλίνη στη Ρωσία, όπου το πετρέλαιο εξορύσεται κανονικά χωρίς συνέπεις για το περιβάλλον σε μέρη που γίνονται σεισμοί ακόμη και 8 Ρίχτερ. Δεν δίστασε μάλιστα να έρθει σε αντιπαράθεση με τα λεγόμενα του Άκη Τσελέντη, ο οποίος χθες έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα στο Ιόνιο λόγω των σεισμών. Τόσο ο κ. Γρηγορίου όσο και ο κ. Αθανασιάδης τόνισαν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την τουριστική δραστηριότητα.

Οι ερωτήσεις και γνώμες των παρεβρισκομένων
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, είχε αρκετά δύσκολο έργο απόψε το απόγευμα, αφού έπρεπε να συντονίσει μια συζήτηση, η οποία πήγε να ξεφύγει κάποια στιγμή. Μάλιστα, δεν δίστασε να… μαλώσει τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη, Σπύρο Γαλιατσάτο, αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους, Διονύση Αραβαντινό και Βασίλη Ρουχωτά, που φάνηκαν αρκετά… επιθετικοί με τους καλεσμένους μας. Ο κ. Δρακουλόγκωνας ξεκαθάρισε ότι τη δική του τοποθέτηση θα την κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προσεχές Σάββατο. Ο Σπύρος Γαλιατσάτος έκανε μια ερώτηση πηγαίνοντας πολλά χρόνια μπροστά ρωτώντας για το οικονομικό όφελος που θα έχει τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (5% από το φορολογητέο εισόδημα της εταιρίας εξόρυξης) τονίζοντας ότι μάλλον τα παιδιά ή τα εγγόνια μας θα δουν αυτά τα χρήματα, αν τα αφήσουν να έρθουν ποτέ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο Σωτήρης Κουρής εξέφρασε την απορία αν το Π.Σ. πάρει αρνητική απόφαση αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες τι θα κάνει ο Υπουργός. Η απάντηση από τον κ. Αθανασιάδη ήταν ότι θα ληφθεί υπόψη. Ο Μανώλης Βαλέττας εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το κατά πόσο μπορεί να συμβαδίσουν εξόρυξη πετρελαίου και ιχθυοκαλλιέργειες. Το παρόν στο ΤΕΙ έδωσαν ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μάκης Αλυσανδράτος, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Γιώργος Τσιλιμιδός, Νικόλας Βαλλιανάτος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κράνης, Σταύρος Σπαθής και Ιάκωβος Νιφοράτος. Τα σπουδαία έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Σαββάτου, εδώ στην Κεφαλονιά.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top