skip to Main Content
FRG 7266  (Copy)

Σύγχρονο κέντρο σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

FRG_7266_

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (13/6) στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι το Συνέδριο και Διεθνές Σχολείο Σεισμολογίας που πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η επιλογή του Ληξουρίου για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου δεν ήταν φυσικά τυχαία καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος στην εναρκτήρια εισήγηση του «το Ληξούρι έχει πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς του 2014 σε σχέση με το υπόλοιπο νησί». Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση να καθιερωθεί η διεξαγωγή του στην Κεφαλονιά καθώς θα γίνει και του χρόνου πιθανότατα σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού στο πλαίσιο του διετούς πιλοτικού προγράμματος που εκτελεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την ονομασία «Αριστοτέλης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τη διαστημική, το περιβάλλον, τη μετεωρολογία και τη σεισμολογία. Ειδικότερα, στο κομμάτι της σεισμολογίας, όπως είπε ο κ. Τσίγκανος, θα γίνει μελέτη στο τόξο Πύλου-Κεφαλονιάς μέσω της εγκατάστασης συστοιχίας σεισμογράφων και αντένων για να βλέπουν από τι διεύθυνση έρχονται και τι ένταση έχουν, καθώς το συγκεκριμένο τόξο επηρεάζει τη σεισμικότητα και της υπόλοιπης Ελλάδας. «Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε ένα πιλοτικό εργαστήριο που θα έρχονται και διεθνείς ομάδες και θα “τρέχουν” ερευνητικές εργασίες» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου και ανέλυσε τις δυνατότητες πρόγνωσης των πρόδρομων σεισμικών φαινομένων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία μέσω της εγκατάστασης μηχανημάτων ραδονίου στο έδαφος ή της παρατήρησης της θερμότητας της ατμόσφαιρας μέσω δορυφόρου.

Τσελέντης: «Υπάρχει όρεξη και κεφαλλονίτικη τρέλα!»
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πιλοτικό πειραματικό κέντρο σεισμολογικών παρατηρήσεων που θα δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά έδωσε ο Κεφαλλονίτης Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε: «Στόχος μας είναι να υπάρξουν κάποιες μόνιμες υποδομές στην Κεφαλονιά αλλά όχι να βάλουμε σεισμογράφους στα βουνά και μετά από χρόνια θα τελειώσουν οι μπαταρίες τους και θα μαζεύουμε τα κουφάρια τους. Θέλουμε να γίνει κάτι ζωντανό και μόνιμο που να προσελκύει διεθνείς ομάδες. Θα είναι ένα σύγχρονο σεισμολογικό εργαστήριο, το οποίο θα το πετύχουμε γιατί υπάρχει και όρεξη και κεφαλλονίτικη τρέλα!». Στο ερώτημα, βέβαια, «γιατί στην Κεφαλονιά» η απάντηση του κ. Τσελέντη ήταν ξεκάθαρη. «Δεν θα γίνει επειδή είμαι Κεφαλλονίτης αλλά επειδή η Κεφαλονιά είναι από τα πιο επικίνδυνα σεισμικά μέρη της Ελλάδας. Είναι ένα ζωντανό νησί και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ευλογία οι σεισμοί γιατί χωρίς αυτούς το νησί θα ήταν επίπεδο, Σαχάρα. Αυτές οι μετακινήσεις προκάλεσαν την ομορφιά του νησιού μας αρκεί φυσικά να μην επιδρά στις κατασκευές μας. Τα πλεονεκτήματα μέσα από αυτή τη δημιουργία του σεισμολογικού κέντρου στο νησί μας θα είναι ο ακριβής προσδιορισμός της σεισμικότητας στο τόξο Πύλου-Κεφαλονιάς, η παρατήρηση της γεωμετρίας της βυθιζόμενης πλάκας, η πρόγνωση και η έγκαιρη προειδοποίηση φαινομένων, η έρευνα και η εκπαίδευση. Θα μπορούν να καταγράφονται σεισμοί ακόμη και ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ με τεράστια ακρίβεια κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα. Η Κεφαλονιά θα γίνει το κέντρο της σεισμολογικής έρευνας στην Ευρώπη. Δεν γίνεται να υπάρχουν σεισμολογικά κέντρα στην Ελβετία που δεν κουνιέται φύλλο και να μην έχουμε ένα τέτοιο στην περιοχή μας».

Αντιδράσεις για τη μικρή παρουσία του κόσμου
Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν πολύ μικρή, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο στο ξεκίνημα της εκδήλωσης. Ο τ. Δήμαρχος Ληξουρίου, Μάκης Θεοτοκάτος πήρε το λόγο από το κοινό και υπογράμμισε οτι δεν είχε γίνει η σωστή ενημέρωση πέραν του διαδικτύου για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου στο Ληξούρι ενώ άλλος επέρριψε ευθύνες στον Δήμο γι αυτό το γεγονός. Στο θέμα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Παλλικής, Αλέξανδρος Μοσχονας κατά τον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας οτι από πλευράς Δήμου και Πολιτικής Προστασίας έγιναν όσα έπρεπε και είχαν αναρτηθεί αφίσες προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για το Συνέδριο. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκε ακόμη ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Ματιατος ενώ χαιρετισμούς απευθυναν η Βουλευτής του Νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής και ο Προϊστάμενος του Τμηματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, Νικόλαος Μπούκας, οι οποίοι μάλιστα έλαβαν από τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου το πολυτελές λεύκωμα που δημιουργήθηκε για τα 170 χρόνια λειτουργίας του. Το συνέδριο συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις και των υπολοίπων επιστημόνων, όπως ο Γεωλόγος και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Εύθυμιος Λέκκας,  ο καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής, Κωνσταντίνος Σπυράκος και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, καθηγητής, Ιωάννης Παπουτσής. Τις επόμενες δυο ημέρες, (Τρίτη 14/6 και Τετάρτη 15/6, ώρα: 10:15-14:00) θα πραγματοποιηθεί σχολείο με σκοπό την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16/6 με περισσότερες επιστημονικές εισηγήσεις.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top