skip to Main Content
35b3ab2a19f46ac3056fff8ccff085c4 XL (Copy)

Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 6,75 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ

© Provided by έθνος.gr

Προκηρύσσονται την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι πρώτες τέσσερις κοινοτικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ακόμη και κατά 100% μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρηματιών, αλλά και πτυχιούχων ανέργων που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά.Την εξαγγελία αυτή κάνει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι δικαιούχοι των δράσεων υπολογίζονται σε 10.000 με 12.000 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Ο κ. Χαρίτσης εκτιμά ότι μέσα στο 2016 θα πέσουν από το ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία 6,75 δισ. ευρώ. Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Κύριε υφυπουργέ, ποιες είναι οι πρώτες δράσεις και από ποια Επιχειρησιακά και Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που προκηρύσσονται άμεσα; Ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί τους και ποιοι οι ωφελούμενοι;

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), θα εκδοθούν οι προσκλήσεις για τέσσερις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Αλλες δράσεις αφορούν την ανάπτυξη των συνεργασιών και της δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (clusters, meta-clusters), καθώς και την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων. Επίσης, άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα προκηρυχθούν δράσεις για την Κοινωνική και Συνεταιριστική Οικονομία, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.

Προγραμματίζονται, ακόμα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών, δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, την αντιπλημμυρική προστασία και την ολοκλήρωση περιβαλλοντικών υποδομών, καθώς επίσης και έργα σε περιοχές αυξημένου πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top