Ο Παναγιώτης Ρούσσος είναι Έλληνας με καταγωγή από τη Σαντορίνη και «γέννημα-θρέμμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποφοίτησε το 2004, εκεί τελείωσε το μεταπτυχιακό στις Νευροεπιστήμες το 2006 και συνέχισε με διδακτορικό στην ψυχιατρική γενετική, το οποίο ολοκλήρωσε το 2010.
Κατόπιν, τελείωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης όπου είναι τώρα Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών», ανάφερε πριν από λίγο καιρό στην «Καθημερινή» ο Παναγιώτης Μπίτσιος, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Παν. Κρήτης, ο οποίος επέβλεψε το διδακτορικό του κ. Ρούσσου.
Πρόκειται για έναν από τους 105 επιστήμονες που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων προεδρικών βραβείων για νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων ο Ομπάμα είχε πει «Αυτοί οι νέoι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών».
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Καθημερινή ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας είχε πει μεταξύ άλλων «Οι ΗΠΑ δίνουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα, χρηματοδότηση και εξέλιξη. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να επιστρέψω στην Ελλάδα εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες εύλογα θα περιορίσουν τη φυγή επιστημόνων από τη χώρα μας».
Ο 36χρονος Ελληνας ερευνητής, εκτός από το πρόσφατο βραβείο, έχει βραβευθεί με το Outstanding Resident Award του National Institute of Mental Health το 2010, το Early Academic Career Award της American Psychiatric Association το 2012, με το NARSAD Young Investigator Award το 2013. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει 3 μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έρευνα από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ. Τώρα εκτός από τη θέση στο Mount Sinai, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Κρήτης.