skip to Main Content
Image001 Copy

Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος

35x64-mail_small

 Καταδρομέας Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους

image001
 
ΑΠΩΝ! ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Καταδρομέας Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους
Χαμόλακος Κεφαλληνίας

Ησυχάζει η ψυχή του ήρωα Νικολάου Σκιαδαρέση

1
42 χρόνια μετά επέστρεψαν στο σπίτι και τις οικογένειές τους.
Εκτέλεσαν το καθήκον τους προς την πατρίδα πληρώνοντας κόστος βαρύ. Έδωσαν τα νιάτα και τη ζωή τους. Άφησαν πίσω οικογένειες. Μάνες, πατεράδες, γυναίκες και παιδιά… Απόψε επέστρεψαν, για να ησυχάσουν οι δικοί τους άνθρωποι και οι δικές τους ψυχές.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκαν, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο NORATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Κατά την επιστροφή του στον ελληνικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου, ανάμεσά τους και αυτά του συμπατριώτη μας, Ανθυπασπιστή Καταδρομέα, Νικολάου Σκιαδαρέση, συνόδευσαν αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. «Απόψε ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους 16 ήρωες του ΝΙΚΗ 4. Σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του έθνους μας», τόνισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους. Οι ήρωες μας, μας έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Σε όλους αυτούς θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον και αυτό είναι δέσμευση, να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου, όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Τους στερήσαμε αυτή την ιερή στιγμή»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στη δική του ομιλία τόνισε: «Με καθυστέρηση 42 χρόνων ήρθε λοιπόν η στιγμή να υποδεχτούμε ως αθάνατους ήρωες τα ανδρειωμένα παλικάρια της ανυπέρβλητης σε αυτοθυσία μα συνάμα τραγικής επιχείρησης ΝΙΚΗ. Ήρθε η στιγμή να καταθέσουμε τα στεφάνια της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στους λεβεντόκορμους καταδρομείς, έτσι θα τους θυμόμαστε πάντα, που με μεγαλείο ψυχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, επιβιβάστηκαν με γενναιοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης στο μοιραίο NORATLAS για μια αποστολή θανάτου. Μια αποστολή που το συγκλονιστικό της τέλος πληγώνει ακόμα και αυτούς κυρίως που δεν έπραξαν το καθήκον, που δεν στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας. Την ίδια ώρα, για 42 ολόκληρα χρόνια, με αιτιάσεις αστήριχτες και προσχήματα στερήσαμε από τους νεκρούς ήρωες, αλλά και τους οικείους τους, τούτη την ιερή στιγμή. Για αυτό και οφείλουμε να επαναλάβουμε σήμερα τη βαθύτατη συγγνώμη μας για όσα παραλείψαμε να πράξουμε, για όσα σφάλαμε, για όσα σας πλήγωσαν για χρόνια.
Η απόφαση για την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών, έγινε όμως γιατί έπρεπε να δοθούν κάποιες τουλάχιστον απαντήσεις έστω και αργά. Έγινε γιατί έπρεπε να αποδοθούν οι πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες, ήρωες σαν και αυτούς που εξυμνεί ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του. Κλίνουμε λοιπόν σήμερα ευλαβικά το γόνυ μπρος στο ιερό συναπάντημα των νεκρών ηρώων μας και τις οικογένειές τους, στο συναπάντημα με την ίδια την ιστορία. Από σήμερα μία νέα λαμπρή σελίδα προστίθεται στις χρυσές δέλτους της ιστορίας τους έθνους. Μια λαμπρή σελίδα που με ανεξίτηλα γράμματα έχει χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων καταδρομέων της επιχείρησης «ΝΙΚΗ». Η υπέρτατη θυσία τους θα λειτουργεί πάντα ως νοητό μνημείο των κοινών μας αγώνων και των θυσιών για ελευθερία. Θα επιβεβαιώνει τους εθνικούς μας δεσμούς, αλλά και θα μας θυμίζει το χρέος να δικαιώσουμε τη θυσία τους, να τερματίσουμε τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας και να επανενώσουμε την Κύπρο μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, γιατί όπως μας διδάσκει ο Περικλής «σε αυτούς που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα πρέπει να αποδίδονται και οι τιμές». Και η μεγαλύτερη τιμή θα είναι η ελευθερία της Κύπρου. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα».
«Η Κεφαλονιά θα υποδεχθεί τον ήρωά της»
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του, έκανε την εξής δήλωση: «Με συγκίνηση, σεβασμό και Εθνική υπερηφάνεια, το Νησί της Κεφαλονιάς θα υποδεχθεί με Τιμές Ήρωα, το Λείψανο του Καταδρομέα Σκιαδαρέση Νικόλαου του Χαραλάμπους, που μετά από 42 χρόνια επιστρέφει για να αναπαυθεί στην αγκαλιά του Νησιού μας. Βαρύς ο Φόρος Αίματος, για μια ιερή Αποστολή, που σκοπό είχε να συμβάλλει στον Απελευθερωτικό Αγώνα των Αδελφών Κυπρίων. Από μία τραγική διαστροφή της τύχης στις 9:30 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γραφτεί ο επίλογος της δραματικής ιστορίας του αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος. Η επιστροφή του Ήρωα Καταδρομέα στο Νησί του, με 42 χρόνια καθυστέρηση, θα επουλώσει μερικώς τις πληγές της Οικογένειας του και θα κλείσει οδυνηρά ένα Κεφάλαιο στο Βιβλίο της ελεύθερης Κύπρου, που δυστυχώς παραμένει… ανοιχτό».
Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος
2

3

4

58

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top