«Θα κάψουμε τα Νοσοκομεία, αν δεν έρθει προσωπικό»
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φορέων, κατοίκων, γιατρών και νοσηλευτών της Παλλικής στην – επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε – παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου από τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής προκειμένου να μπει… φρένο στην περαιτέρω υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που θα οδηγήσει μοιραία στο κλείσιμο του.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βαγγέλης Βαλλιάνος παρέδωσε ενώπιον του υπηρεσιακού διοικητή, Χρήστου Παυλάτου και των γιατρών του Δ.Σ. το σχετικό πλαίσιο των αιτημάτων, ζητώντας «να σταματήσει εδώ και η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου. Για μας είναι αιτία πολέμου η υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Ο κόσμος βράζει στο Ληξούρι. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να εκτοξεύσουμε απειλές αλλά πρέπει να σταματήσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου γιατί ουσιαστικά θα οδηγήσει μελλοντικά σε υποβάθμιση και του Αργοστολίου». Ο Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο., Ηλίας Παρίσης χαρακτήρισε στα όρια της «ανηθικότητας» τη συνεχόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου του Ληξουρίου και ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε την αναβάθμιση και των δύο Νοσοκομείων». Ο Ιωσήφ Λουκέρης, μιλώντας όχι μόνο ως εκπρόσωπος των ΦΙ.Κ.Ο. αλλά και μέλος του Συλλόγου Φίλων του Μαντζαβινάτειου, επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε στο Ληξούρι είναι να το αφήσουν στην ησυχία του. Το γεγονός ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι υπηρεσιακή αυτό τη βαρύνει με περισσότερη ευθύνη. Αν ζούσατε στο Ληξούρι θα διαπιστώνατε ότι αυτή η μετακίνηση δεν χώρα στο μυαλό του Ληξουριώτη». Εν συνεχεία, πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματική» την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., υπογραμμίζοντας ότι «για μας δεν είναι ηθικό το ζήτημα της Υγείας αλλά πολιτικό» Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκισκίνης υπογράμμισε ότι «ως υπηρεσιακή διοίκηση δεν φέρετε καμία ευθύνη αλλά θα πρέπει να ανακληθούν οι μετακινήσεις και να γυρίσουν πίσω οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τα προβλήματα, όμως, δεν λύνονται με διάλογο. Αν δεν αγωνιστούμε δεν πρόκειται να βρεθεί λύση». Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος επισήμανε ότι «μετατρέπουν την υγεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και σας πετούν το μπαλάκι να πάρετε γιατρούς από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο. Το ξήλωμα του πουλόβερ αφορά όλους. Αυτό το μπαλάκι θα οδηγήσει σε μια αντίδραση του τύπου «διαίρει και βασίλευε». Θα γίνει πυρκαγιά και θα πρέπει να γίνει σε όλο το Νομό!». Στο σημείο αυτό, ζήτησε το λόγο ο Γεράσιμος Παντελειός, ως μέλος του Νοσηλευτικού Προσωπικού, ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση κατά 50% που υπέστη το Μαντζαβινάτειο από το 2012 και μετά όταν άλλαξε ουσιαστικά η «ταυτότητα» του, τονίζοντας ότι «τότε δεν είχαν υπάρξει οι αντιδράσεις που παρατηρούνται τώρα». Τα λεγόμενα του προκάλεσαν προς στιγμήν την αντίδραση των φορέων, που θέλησαν να του υπενθυμίσουν τις ανάλογες κινητοποιήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία.
«Δεν αφήσουμε τον χειρουργό και τη φαρμακοποιό να φύγουν»
Ακολούθως, πήρε το λόγο ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, χτυπώντας πολλές φορές το χέρι του στο τραπέζι, ζήτησε από τον Υπηρεσιακό Διοικητή να διαβιβάσει το μήνυμα του προς τη Βουλευτή του Νομού, τον Υπουργό Υγείας και την 6η ΥΠΕ. «Εκφράζουμε μια κραυγή αγωνίας και σας προειδοποιούμε ότι θα τα κάψουμε τα δύο Νοσοκομεία αν δεν έρθει νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Δεν θα κατεβάσουμε τρακτέρια αλλά παντελόνια! Το αίτημα μας είναι σαφές: Καμία μετακίνηση του προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο. Θα πάρετε το χαρτί να το μεταβιβάσετε στην 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγειας και απαιτούμε απάντηση. Εμείς θα κλείσουμε τον Ζαπάντη (σ.σ. αναφέρεται στον χειρουργό γιατρό του Μαντζαβινατείου) και τη φαρμακοποιό και δεν τους αφήσουμε να φύγουν. Κι ας έρθετε τότε να μας συλλάβετε. Εχουμε αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή και αν δεν το κάνετε πράξη θα το κάνουμε εμείς με τον τρόπο που ξέρουμε». Μετά τις τοποθετήσεις των φορέων, πήρε το λόγο ο κ. Παυλάτος, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς δεν έχουμε κάτι με την Παλλική και το Μαντζαβινάτειο» και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού στην παθολογική και τη χειρουργική κλινική. Και πρόσθεσε: «Εγώ έχω σταματήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη μετακίνηση των νοσηλευτών αλλά με τους γιατρούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί οι αποφάσεις έρχονται από την 6η ΥΠΕ. Εμείς δεν υποστηρίξαμε ότι η λύση είναι το Ληξούρι. Εμείς είπαμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και ας φέρουν γιατρούς από οπουδήποτε». Ο κ. Μαντζουράτος, όμως, επέμεινε στις θέσεις της Λαϊκής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς θα βγάλουμε βάρδιες και δεν θα αφήσουμε να φύγει κανένας. Να πείτε στην 6η ΥΠΕ να κόψει το κεφάλι της να στείλει γιατρό και φαρμακοποιό. Αν δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα κλείσουμε το Μαντζαβινάτειο!». Οι ισχυρισμοί του κ. Μαντζουράτου προκάλεσαν την αντίδραση της Καλυψούς Δανελάτου, εκπροσώπου των γιατρών, η οποία τόνισε ότι «εμείς πάνω από την πολιτική, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον άνθρωπο. Πάρα πολλές φορές, το Αργοστόλι έχει στηρίξει το Ληξούρι και εμείς δεν ήρθαμε εδώ για πολιτική». Παράλληλα, τοποθετήθηκε και ο χειρουργός, κ. Κασπίρης, ο οποίος έστειλε «τελεσίγραφο» ότι «από τις 15 Φεβρουαρίου κι έπειτα μένω μόνος μου στη χειρουργική και γι αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση». Η παράσταση διαμαρτυρίας έμελλε τελικά να διαλυθεί «κακήν-κακώς» μετά την τοποθέτηση του Προϊσταμένου της Παιδιατρικής Κλινικής, Ευάγγελου Ευαγγελάτου. «Το πρόβλημα είναι στο… κεφάλι. Οτι πάσχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι έκανε ο λαός όταν οι Υπουργοί που περνούσαν από το Υπουργείο Παιδείας οδηγούσαν στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας;» αναρωτήθηκε, δεχόμενος την «επίθεση» των μελών του Εργατικού Κέντρου και των λοιπών φορέων, που αποχώρησαν για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση.
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης