skip to Main Content
ImageHandler (2) (Copy)

Η ώρα των αρχηγών στη Βουλή . LIVE .

Κυριάκος: Νομοθετείτε την αυταπάτη. Ντροπή σας!

Κυριάκος: Νομοθετείτε την αυταπάτη. Ντροπή σας!
Σπύρος Γκουτζάνης

Οι πολιτικές σας δεν παραπέμπουν στη Σουηδία, αλλά στη Βενεζουέλα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ – Με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κάθε νοικοκυριό θα πληρώσει 5000 ευρώ, επισήμανε – Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για εκλογές

Σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού περί αυταπατών είπε: “δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας…Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργαωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ”.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: “Είσαστε οπορτουνιστής λαικιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία νέα πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που έχει ανάγκη η χώρα…Η προσωπική αναξιοπιστία σας επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές.  Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας».

Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία “συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια”. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις. Εξήγησε: «Είναι εφικτός ο στόχος του 4%;  Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την Κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δις ευρώ. 220 δις ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.  Οτιδήποτε λιγότερο – ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα – υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση.  Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 – 2021, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τον κύκλο της  στασιμοχρεοκοπίας, που βασίζεται σε μία συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες: «…Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα απόπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».
Κάνοντας συνολική αποτίμηση της κυβέρνητικής πολιτικής και των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου υποστήριξε: «…Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016, 21 δις ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση.  Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

ΚΑτηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία και για άγνοια του πως λειτουργεί η πραγματική οικονομία: “Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση. Θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα. Θα πλήξουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Με τα μέτρα που νομοθείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί… Εξοντώνετε τους πάντες”.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και για τις δύο βασικές προβλέψεις την αυτόματη περικοπή δαπανών και για το Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία απέδωσε στην “προσωπική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα”. «Καμία χώρα στον πλανήτη – σε καμία ήπειρο – δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου.  Αλλά, ακόμα χειρότερα, και της επιβολής ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μιας χώρας. Ο ‘’κόφτης’’ είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα.  Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο στο «Υπερταμείο»: «Γι’ αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα.  Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας…Εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ‘’Υπερταμείο’’. Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο.  Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Γι’ αυτό δεν έχουμε και καμία δυσκολία να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο».

Αποδόμησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: “«Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία.   Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος.  Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους.  Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018”.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει: «κάθε μέρα  που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της.  Και  αυτό θα φέρουμε».

Δείτε την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ:

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top