skip to Main Content
SOS (Copy)

«Δεν υπάρχει Νοσοκομείο, δεν υπάρχει Υγεία»

FRG_9592_

«Το Νοσοκομείο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που ο Χριστός πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους. Δηλαδή από θαύμα». Αυτά τα λόγια της Βάσως Βουτσινά, μέλους του Σωματείου Εργαζομένων, περιγράφουν με το πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας.
Για περίπου δύο ώρες, το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Νοσοκομείου σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, παρουσία ακόμα του Σωματείου των εργαζομένων, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και φορέων προκειμένου να συζητηθούν τα αναρίθμητα και άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας στο Νομό μας. «Η Υγεία και το Ασφαλιστικό αποτελούν για μας αιτία πολέμου» είπε στην αρχική της τοποθέτηση η Γραμματέας του ΕΚΚΙ, Αφροδίτη Ζιάννη, η οποία συντόνισε τη συνάντηση. Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα ολοκληρωτικό χτύπημα στον τομέα της Υγείας των εργαζομένων και του λαού που δεν έχει προηγούμενο. Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να συντονιστούμε με κορύφωση της πάλης την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου». Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΚΙ, Γεράσιμος Βαλεντής, ο οποίος διάβασε το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτει το Εργατικό Κέντρο για την Υγεία και το Ασφαλιστικό. «Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανένα ανέγγιχτο. Το σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Η νέα κυβερνητική πρόταση αποτελεί πλήγμα για την εργατική τάξη και τη φτωχή λαϊκή οικογένεια. Τα μέτρα μας αφορούν όλους. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς. Θεωρούμε την ασφάλιση δικαίωμα. Οι υποδομές στο χώρο της Υγείας στο Νομό μας καταρρέουν» είπε, μεταξύ άλλων, και «καυτηρίασε» τη συμπαράσταση της Βουλευτή στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι «από τη μία στηρίζει τις κυβερνητικές προτάσεις και από την άλλη πηγαίνει να διαμαρτυρηθεί για το θέμα της Υγείας».

«Στοχεύουν στο ξεπούλημα των Νοσοκομείων για ένα πιάτο φακή»
Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Βαγγέλης Δελλαπόρτας αναφέρθηκε από τη μεριά του στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο, που είναι ουσιαστικά σαν να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Γι αυτό το λόγο, χαρακτηρίζεται αδύνατη η συμμετοχή στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου αλλά υπογράμμισε ότι το Σωματείο των Εργαζομένων θα είναι παρών στην κινητοποίηση. Η Βάσω Βουτσινά τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο, δεν υπάρχει Υγεία στην Κεφαλονιά. Δεν εξυπηρετούνται περιστατικά ψυχικής υγείας, υπάρχει μια ολοκαίνουρια Μ.Ε.Θ. που υποσχέθηκαν ότι θα την ανοίξουν αλλά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το Νοσοκομείο. Η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι διαλυμένη. Χειρουργεία δεν γίνονται και δεν υπάρχουν υλικά. Αντίθετα, δίνεται ζεστό χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες σίτισης και καθαριότητας όταν με τα χρήματα αυτά θα προσλαμβάνονταν τρεις υπάλληλοι για να εξυπηρετούν το Νοσοκομείο και την τροφοδοσία. Αυτό που στοχεύουν ευθέως είναι το ξεπούλημα των νοσοκομείων για ένα πιάτο φακή. Εμείς οι λίγοι εργαζόμενοι δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Ως σωματείο προτείνουμε το συντονισμό όλων των φορέων με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης των δομών Υγείας, που να μην βασίζονται μόνο σε εθιμοτυπικές επισκέψεις στις αρχές και στους Υπουργούς αλλά να έχουν και επαναστατικό χαρακτήρα». Ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Τσιμάρας έθιξε κι αυτός με τη σειρά του το θέμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της σίτισης και καθαριότητας, λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει για να εξοικονομηθούν χρήματα για υλικό και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη πρόσληψης προσωπικού εδώ και τώρα αλλιώς δεν θα καλυτερέψει η κατάσταση. Ούτε καν φαρμακοποιό δεν έχει το νοσοκομείο!».

Σοβαρή καταγγελία σε βάρος του πρώην διοικητή
Εν συνεχεία, δόθηκε ο λόγος στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, με την Αρτεμις Γασπαρινάτου από τον τομέα της αιμοδοσίας να μην… μασάει τα λόγια της. «Δεν υπάρχει γιατρός στην αιμοδοσία εδώ και τριάντα χρόνια που βρίσκομαι στο Νοσοκομείο και η εξυπηρέτηση των περιστατικών γίνεται από γιατρούς άλλων τμημάτων. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για περιπτώσεις AIDS, ηπατίτιδας ή αφροδίσιων νοσημάτων. Κρατάω μόνο για τους αιμοδότες σε περίπτωση που γίνουν ατυχήματα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το χάλι του Νοσοκομείου. Είναι σε μαύρο χάλι! Εύχομαι να βρεθεί μια λύση αν και έχω απογοητευτεί πλήρως. Το Νοσοκομείο κρατιέται μόνο από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που είναι εδώ». Στο πλαίσιο της κουβέντας που ακολούθησε, οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν παρέλειψαν να επιρρίψουν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και στον προηγούμενο διοικητή, Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο. Μάλιστα, ο Κώστας Τσιμάρας προέβη σε μια σοβαρή καταγγελία, λέγοντας ότι ο πρώην Διοικητής ουσιαστικά «εξώθησε» σε παραίτηση τη μοναδική ψυχίατρο που υπήρχε στο κέντρο ψυχικής υγείας. «Υπήρξε συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος μου με αποτέλεσμα να μετακινούμαι συνεχώς από τη μονάδα ψυχικής υγείας. Η ψυχίατρος είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι θα παραιτηθεί, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να δουλέψει χωρίς νοσηλευτή και δεν λήφθηκαν υπόψιν τα αιτήματα της. Ο κ. Ζαφειρόπουλος φέρει ακέραια την ευθύνη ότι διέλυσε το κέντρο ψυχικής υγείας, όπως και άλλες υπηρεσίες. Υπάρχουν παρανομίες του, που έχουν αποδειχθεί και νομικά. Αυτός το μόνο που κοιτάζει είναι να πάρει την αποζημίωση και τη θεσούλα του. Για όλους αυτούς τους ασθενείς, που αναγκάζονται πλέον να νοσηλεύονται στο Δαφνί, θα πληρώσει ο διοικητής από την αποζημίωση του;» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι λυπηρό, κάτι πρέπει να κάνουμε. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ας ξυπνήσουμε» ήταν το μήνυμα της γραμματέως του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, «Η Ελπίδα», Μαριέττας Μουρελάτου ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και από τους υπόλοιπους φορείς. Ειδικότερα, τα συλλογικά όργανα που μετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, η ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Υδραυλικών.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top