skip to Main Content
DSC 7283 (1) (Copy)

Γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη: Η… «ευχάριστη βόμβα»

Μπορεί Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί εφοπλιστές να διασταύρωναν εδώ και χρόνια τα ξίφη τους για τον έλεγχο των ακτοπλοϊκών γραμμών Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, αφήνοντας την Ιθάκη στα κρύα του λουτρού, όμως τελικά φαίνεται πως χρειάστηκε ένας… Χιώτης για να σπάσει τον γόρδιο δεσμό
, ή τουλάχιστον να βοηθήσει σ’ αυτό.

o εφοπλιστής Σίμων Παληός

Ο λόγος για τον Σίμο Παληό, τον Χιώτη εφοπλιστή της Diana Shipping Inc ο οποίος προκάλεσε τη σημερινή συνάντηση για την γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, που έγινε μάλιστα στα γραφεία της εταιρείας του.

Λάτρης ο ίδιος της Ιθάκης, την επισκεπτόταν συχνά τα τελευταία χρόνια, και όταν έμαθε για το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στην ακτοπλοϊκή της σύνδεση, προσπάθησε να δώσει λύση.
Έτσι, με δική του πρόσκληση έγινε μία πρώτη σύσκεψη πριν από λίγο καιρό, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η δεύτερη συνάντηση ήταν καθοριστική

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, της βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, του δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, εκπροσώπων των δύο νησιών αλλά και τεσσάρων εταιρειών.
Ο Σίμων Παληός είχε καλέσει τον κ. Θεοδώση της Ionian Group, ο οποίος έστειλε ως αντιπρόσωπο τον Γιάννη Πυλαρινό, τον Διονύση Λυκούδη από την Kefalonian Lines, εκπροσώπους της γραμμής του Αστακού (Λιάτος, Κατσαΐτης), τον ιδιοκτήτη ενός ακόμη πλοίου που έδειξε ενδιαφέρον για τη γραμμή, τον Γιώργο Τελώνη, τουριστικό πράκτορα από την Πάτρα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι: Θανάσης Λιβιτσάνης από την Ιθάκη και Θεόδωρος Φλωράτος από την Κεφαλονιά, αλλά και ο πρέοδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιθάκης, Στέφανος Φιαμπόλης.

Η ευχάριστη… «βόμβα» του Λυκούδη

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής άργησε να έρθει στη συνάντηση αλλά η κουβέντα είχε ξεκινήσει και εν τη απουσία του. Αυτά που ακούγονταν όμως ήταν τα τετριμμένα, ότι δηλαδή η γραμμή δεν βγαίνει οικονομικά, ότι φέτος οι Ιταλοί όμως ήταν περισσότεροι κ.α.

Κάποια στιγμή ήρθε ο υπουργός και προσπάθησε να δει ποια από τις εταιρείες είχε κάποια συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσει. Ο Διονύσης Λυκούδης, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει στο δημαρχείο της Κεφαλονιάς, παρουσία και πάλι του Π. Κουρουμπλή, είχε προτείνει να αναλάβουν οι δύο εταιρείες τη γραμμή με 4+3 δρομολόγια (4 η Ionian Group και 3 η Kefalonian Lines). Όλοι περίμεναν ότι σήμερα θα επαναλάβει την ίδια πρόταση.

Τελικά η πρόταση που έκανε ήταν να αναλάβει η Kefalonian Lines τη γραμμή κάνοντας δύο δρομολόγια την ημέρα, ένα Κυλλήνη-Πόρο-Σάμη-Ιθάκη και ένα Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, ολοχρονικά, ξεκινώντας, από τον Νοέμβριο. Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς και ιδιοκτήτης της εταιρείας (ανήκει στην οικογένειά του), ζήτησε αυτός που θα πάρει τη γραμμή να τη λειτουργεί για 5 χρόνια αλλά και να υπάρχει τουλάχιστον 2 ώρες διαφορά ανάμεσα στα δρομολόγια στον Πόρο.
Πηγή που βρισκόταν στη συνάντηση είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση αυτή έπεσε σαν «ευχάριστη βόμβα», η οποία φάνηκε να δίνει επιτέλους λύση, ειδικά από τη στιγμή που η Ionian δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη γραμμή.

Μεθαύριο το Σ.Α.Σ.

Ο υπουργός είπε αμέσως ότι εφόσον υπάρξει και γραπτώς η πρόταση που έγινε προφορικά τότε αυτή μπορεί να πάει στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που πραγματοποιείται μεθαύριο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μέχρι να κατατεθεί επίσημα η πρόταση αλλά και μέχρι να φανεί η τελική στάση που θα κρατήσει η Ionian Group, δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% σίγουρο, όμως τα πράγματα φαίνεται πως βαίνουν προς μία οριστική λύση.

Όλοι θετικοί

Την πρόταση Λυκούδη αποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τόσο οι εκπρόσωποι της Ιθάκης, όσο και η βουλευτής και αυτό που μένει είναι να δούμε αν επιβεβαιωθούν και επίσημα όσα ειπώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές μας πάντως, ο εκπρόσωπος της Ionian Group είπε καθαρά ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει η γραμμή», πράγμα που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στην οριστική λύση.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top