skip to Main Content
Admin Ajax (Copy)

AΡΝΗΤΙΚΟ για κορονοϊό το δείγμα της ασθενούς από το Νοσοκομείο Αργοστολίου 29 2 2020

Ήλθαν το βράδυ τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Παστέρ για τη νεαρή ασθενή του Νοσοκομείου Αργοστολίου και είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Δεν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ήταν συμπτώματα γρίπης και μόνο!

Αργοστόλι: 28 2 2020 Περιστατικό με πιθανό σύμπτωμα στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Πρωινές ώρες Γυναικά 31 ετών επισκέφτηκε τα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Αργοστολίου λέγοντας ότι έχει επιστρέψει από Αγγλία και υποψιάζεται συμπτώματα Κωρονοιου

Αμέσως γίνεται κοινητοποιηση από τον Γιατρό και την Νοσοκόμα φορώντας την στολές και την οδήγησαν στον χώρο που έχουν ετοιμαστεί για τέτοιες καταστάσεις και είναι το παλαιό μιευτικο τμήμα .

Στο νοσοκομείο τηρώντας το πρωτόκολλο, πήραν δείγμα και το έστειλαν στο ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κωρονοιο. Έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν τον ασθενή απομονωμένο.

Σύμφωνα με την προηγούμενη συνέντευξη που είχα με τον Διοικητή των Νοσοκομείων κ Μεσσαρη Φώτη μου είχε αναφέρει ότι τα Νοσοκομεία μας είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του Κωρονοιου και δεν υπαρχη λόγος για πανικό

Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα

Viral infection concept. Infectious disease. Flu.

Συνάχι, βήχας, πονόλαιμος και πυρετός: Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται είναι συχνά παρόμοια στην αρχή. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν η ασθένειά του είναι ένας ιός ή μια βακτηριακή λοίμωξη.

Με την πρώτη ματιά τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ή COVID-19 όπως ονομάστηκε επισήμως, είναι παρόμοια με αυτά που γνωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Ο κορωνοϊός παρουσιάζει τα παρακάτω βασικά συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Ξηρός βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στους μύες
 • Κόπωση

Ο κορωνοϊός μπορεί να παρουσιάσει και τα ακόλουθα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα:

 • Συσσώρευση φλέγματος
 • Πονοκέφαλος
 • Αιμόπτυση
 • Διάρροια

Τέλος, ο κορωνοϊός σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις συνοδεύεται με:

 • Συνάχι
 • Πονόλαιμο

Το συνάχι και ο πονόλαιμος είναι τα κλασικά σημάδια λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Καθώς ο νέος κορωνοϊός γενικά επηρεάζει την κατώτερη αναπνευστική οδό, οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνονται εμφανίζουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, ή πνευμονία, αλλά όχι πονόλαιμο.

Νέος κορωνοϊός: Πολλοί ασθενείς αρχικά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν με τον νέο ιό δεν παρουσίασαν αρχικά συμπτώματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχει περίοδο επώασης διάρκειας 14 ημερών.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να κάνει μια ανάλυση δείγματος φλέγματος για να προσδιορίσει την παρουσία ή την απουσία ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Γρίπη ή κρυολόγημα; Ποιες είναι λεπτές διαφορές

Ακόμη και οι γιατροί μπορεί να έχουν δυσκολία να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας περίπτωσης λοίμωξης από γρίπη και ενός κοινού κρυολογήματος όταν διακρίνουν τα συμπτώματα ενός ασθενούς.

Σε ένα κρυολόγημα, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν “γδάρσιμο” στον λαιμό, στη συνέχεια συνάχι και τελικά βήχα. Αυτά τα συμπτώματα, καθώς και ο πυρετός και ο πονοκέφαλος, μπορεί να ταλαιπωρούν τον ασθενή για μέρες.

Από την άλλη, η γρίπη χτυπάει σε πολλά μέρη ταυτόχρονα: ο ασθενής πονάει στο κεφάλι και στα άκρα του, έχει ξηρό βήχα, βραχνάδα στη φωνή, έντονο πονόλαιμο και υψηλό πυρετό (έως και 41°C) που συνοδεύεται από ρίγη.

Ένα κοινό κρυολόγημα συνήθως περνά μέσα σε λίγες μέρες και τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από περίπου μία εβδομάδα. Μια γρίπη είναι πιο επίμονη, σας κρατάει στο κρεβάτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα και σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να νιώσει πραγματικά υγιής και πάλι.

Πότε πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά

Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς, κατά των οποίων τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα.

Τα αντιβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό με τη θανάτωση ή την παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων, αλλά επιτίθενται επίσης στα τοιχώματα των κυττάρων ή εμποδίζουν τις μεταβολικές διαδικασίες των μικροοργανισμών. Η πενικιλλίνη, για παράδειγμα, καταστρέφει τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων. Τα πορώδη κυτταρικά τοιχώματα καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των παθογόνων, τα οποία και καταστρέφονται. Αλλά αυτό λειτουργεί μόνο ενάντια βακτήρια και όχι ενάντια σε ιούς.Ωστόσο, τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, μερικές φορές μόνιμα βλάπτοντας τα όργανα του οργανισμού. Η πνευμονία, η αμυγδαλίτιδα, η κυστίτιδα ή η μηνιγγίτιδα προκαλούνται συχνά από βακτήρια, συνεπώς, είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top