skip to Main Content
12313947 10206384117575242 2311593606654331455 N (Copy)

Αντιδράσεις στην παρουσίαση της Ο.Χ.Ε. για την Παλλική

DSC01174_


Οι μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Κηπούρια αλλά και το κλείσιμο του δρόμου στα Κουρουπάτα, που αποκόβει επτά χωριά της Ανωγής από την υπόλοιπη Παλλική επισκίασαν τη συνάντηση διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ληξούρι με θέμα την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) της περιοχής.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, έδωσαν το παρών αρκετοί κάτοικοι από τα Καμιναράτα, έχοντας αναρτήσει μάλιστα και πανό που έγραφε “Οχι στο έγκλημα των ανεμογεννητριών στον αρχαιολογικό χώρο Ταφιού”. Το ζήτημα έθεσε προς συζήτηση ως κάτοικος του χωριού, ο Στάθης Τσιβράς ζητώντας από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποτρέψει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. “Τα Κηπούρια είναι περιοχή υψίστου κάλλους και φοβερού αρχαιολογικού πλούτου. Αν γίνει αυτό το έγκλημα πρέπει να φύγουμε απο τον τόπο μας. Η απόφαση μας είναι τετελεσμένη. Η ανοχή μας και η αντοχή μας τελειώνει” είπε. Ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο αίτημα των κατοίκων και τη θέση της Περιφέρειας που αντιτίθεται με την τοποθέτηση τους αλλά όπως υπογράμμισε “δυστυχώς οι Περιφέρειες που θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη της εγκατάστασης έχουν αποστραφεί απο αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να εξασφαλιστεί ενα νομικό ερεισμα για να δούμε πως θα μπορέσει να σταματήσει το έργο”.«Εσείς κάθεστε στην καρέκλα και εμείς δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας!»
Τα πνεύματα, ωστόσο, οξύνθηκαν όταν τέθηκε το θέμα του δρόμου στα Κουρουπάτα, με τους συγκεντρωμένους κατοίκους να απαιτούν από τον Περιφερειάρχη να δώσει άμεσα – αύριο κιόλας – μια λύση, προχωρώντας στο άνοιγμα του δρόμου. “Αν είχαμε εκλογές θα τρέχατε αύριο να φτιάξετε το δρόμο! Ντροπή σας! Εσείς κάθεστε στην καρέκλα σας και εμείς δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας τόσους μήνες!” φώναξαν οι εξαγριωμένοι κάτοικοι προς τον Περιφερειάρχη, ο οποίος απάντησε από τη μεριά του ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα. “Σε όλα αυτά τα ζητήματα, εμείς είμαστε συμπαραστάτες. Ούτε αδιαφορούμε για το δρόμο, ούτε για τίποτα. Εχει σημασία να κατανοηθεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να γίνουν όλα αυτά. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι αδιαφορώ επειδή κάθομαι σε μια καρέκλα”. Για το συγκεκριμένο θέμα, πήρε θέση και ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει μελέτη για το έργο” ενώ πρόσθεσε ότι “αυτές που είχαν έρθει ήταν άθλιες!”. Από τη μεριά του, ο εκπαιδευτικός, Σαράντης Μαρούλης επισήμανε ότι μπορεί να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα, ανοίγοντας τουλάχιστον ένα μέρος του δρόμου για να μπορούν να διέρχονται τα Ι.Χ. Μέσα σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, λοιπόν, παρουσιάστηκε στη συνέχεια το σχέδιο για την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» της Παλλικής με εισηγητή τον Θανάση Σπίγγο, Προϊστάμενος Μον. Α- ΕΥΔ Ιονίων Νήσων.

«Ευκαιρίες για να αρχίσει να κυλά η ρόδα της ανάπτυξης στην Παλλική»
Η «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» (ΟΧΕ) αποτελεί ένα από τα εργαλεία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση Αναπτυξιακών Στρατηγικών σε τοπικό (χωρικό) επίπεδο. Συνδυάζει τη δυνατότητα εφαρμογής διαφόρων κατηγοριών επενδυτικών σχεδίων με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης/απασχόλησης, του περιβάλλοντος και της διαβίωσης  σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις. Με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση και υλοποίηση μιας Ο.Χ.Ε. για την περιοχή της Παλλικής Κεφαλονιάς, μια περιοχή που «επιβαρύνεται από ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που εγκυμονούν κινδύνους», δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσφατα πληγείσα  σεισμογενή περιοχή. Οπως είπε, ο κ. Γαλιατσάτος “στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας παρέχονται έτσι ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να δώσουμε στην Παλλική τις ευκαιρίες ώστε η οικονομία της να κάνει το επόμενο βήμα, να ανασάνει ο πληθυσμός της και να αρχίσει να κυλά η ρόδα της ανάπτυξης. Με αυτή την πρόταση, που θα περιλάμβανει πολλές δραστηριότητες, επενδυτικές, επιχειρηματικές και πολιτιστικές θα ξεκινήσουμε μια κοινή πορεία έτσι ώστε να διαμορφωθεί και να εγκριθεί η στρατηγική, η οποία να χρηματοδοτηθεί την επόμενη ημέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να το πάρετε σοβαρά και να προχωρήσουμε από κοινού για ένα πρόγραμμα”. Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για τον καθορισμό αυτής της στρατηγικής αναλύθηκαν από τον κ. Σπίγγο, ο οποίος υπογράμμισε ότι “ένα μειονέκτημα ή μια ιδιαιτερότητα της Παλλικής, όπως π.χ. τα ξεχωριστά γεωλογικά χαρακτηριστικά της και η έντονη σεισμικότητα που παρουσιάζει, μπορούν να αξιοποιηθούν με καινοτόμες δράσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και των πόρων”.

«Χάντρες στους ιθαγενείς και φύκια για μεταξωτές κορδέλες!»
Γι αυτό το σκοπό, θα συσταθεί ένα σχήμα φορέων, το οποίο από κοινού με την Περιφέρεια θα προχωρήσει στον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών έως την ολοκλήρωση της εκπόνησης της Τοπικής Στρατηγικής ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η έγκρισή της και η υλοποίηση. Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους φορείς που παρευρέθηκαν, με τους περισσότερους να μην κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το κατα πόσο θα υπάρχει… Παλλική και Ληξούρι μέχρι να προχωρήσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο από την Περιφέρεια. Χαρακτηριστικό ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε για το πρόγραμμα ο Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος έκανε λόγο για “χάντρες στους ιθαγενείς” και για “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”,  Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν από την Περιφερειακή Αρχή, ο Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Νικόλας Βαλλιανάτος, ο Παναγιώτης Φιλίππου, η Κατερίνα Βαγγελάτου, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βαγγέλης Ανδρεάτος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μάκης Πετράτος, ο Αντιδήμαρχος Παλλικής, Αλέξης Μοσχονάς, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Γιώργος Κατσιβέλης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Θεόφιλος Μιχαλάτος μαζί με τον Διονύση Αραβαντινό, ο επικεφαλής της Ενωμένης Τετράπολης, Βασίλης Ρουχωτάς, ο Ηλίας Παρίσης από την παράταξη των ΦΙ.Κ.Ο., ο Μάκης Δεστούνης από τους “Ριζοσπάστες Ξανά”, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης, ο τ. Νομάρχης, Διονύσης Γεωργάτος, , ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων, Νίκος Μπούκας, ο Μάκης Βασιλάτος εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού, Σπύρος Θεοτοκάτος κ.α.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top