skip to Main Content
Collage (Copy)

Ανουσάκης: Τα έργα θα προχωρήσουν, έστω και με μηνύσεις …….

….Περδίκης: Αν έρθει ο εισαγγελέας στο Ληξούρι θα βρει πολλά…

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα σε κάτοικους του Ληξουρίου και τη Δημοτική Αρχή, εξαιτίας των μπάζων, τόσο της πλατείας Αργοστολίου, όσο και των έργων που ξεκίνησαν στα Λεγατάτα.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην εναπόθεση των μπάζων στον Άγιο Αντώνιο, όπου υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος, και κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να βρει νέο σημείο, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την περιοχή. Την κατηγορούν επίσης ότι, ενώ συμφωνήθηκε, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Παναγή Δρακουλόγκωνα, να μην πάνε τα μπάζα τελικά στον Άγιο Αντώνη, η Δημοτική Αρχή σπάει τη συμφωνία. Κι αυτό, όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη, δεν θα το αφήσουν να περάσει.

Από την άλλη πλευρά ο δήμος, πότε μέσω του Διονύση Λυκούδη, και πότε μέσω του Νίκου Ανουσάκη, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και πως οι αντιδράσεις γίνονται από μία μερίδα μόνο κατοίκων.

Ανουσάκης: Θα προχωρήσουμε ακόμη κι αν χρειαστούν μηνύσεις…

Μιλώντας στον Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, ο Νίκος Ανουσάκης, κατηγόρησε όσους αντιδρούν, ότι θέλουν να πλήξουν την Δημοτική Αρχή, ενώ μίλησε με βαριά λόγια και για τον Βασίλη Ρουχωτά, που έχει ταχθεί με το μέρος των κατοίκων, χαρακτηρίζοντάς τον «υπερφίαλο, αλλοπρόσαλλο και εγωπαθή, πολιτικά, που γελοιοποιείται και βάζει εμπόδια στην Δημοτική Αρχή, τα οποία όμως δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

«Το λέω αυτό για να καθησυχάσω και τους Ληξουριώτες και τους Κεφαλονήτες ότι τα έργα θα προχωρήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συνεχίζοντας την επίθεση σε όσους αντιτίθενται στο έργο χαρακτήρισε «5 γραφικούς» αυτούς που αντιδρούν απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις: «Εάν κληθεί ο Δήμος να καταβάλλει αποζημιώσεις στον εργολάβο, λόγω αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αυθαίρετα έκλεισαν την νόμιμη περιοχή που είναι να πάνε τα μπάζα, τότε ο Δήμος ενδεχομένως να στραφεί εναντίον τους».

 

Περδίκης: Αν επέμβει εισαγγελέας θα βρει κι άλλα

Ο Σπυρογιάννης Περδίκης είναι ένας από τους κατοίκους που αντιδρούν. Μιλώντας κι αυτός στον Σάκη Βούτο, ισχυρίστηκε με τη σειρά του ότι η Δημοτική Αρχή τους εμπαίζει, γιατί, ενώ είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε τα μπάζα στον Άγιο Αντώνη (στην σύσκεψη που προαναφέραμε), «τελικά δεν έκαναν τίποτε, εδώ και δύο μήνες για να βρεθεί άλλος χώρος», με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα την περιοχή αυτή, ως τη μοναδική λύση.
Όμως ο κ. Περδίκης είπε κι άλλα. Είπε για παράδειγμα, ότι δεν αντιδρούν «5 γραφικοί», όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Ανουσάκης, αλλά απεναντίας μαζεύτηκαν 50 άνθρωποι που αντιδρούν στα έργα και μεταξύ αυτών ήταν και κάτοικοι και από τα Λεγατάτα. «Προσπαθούν να βάλουν τους κατοίκους των Λεγατάτων να σκοτωθούν με αυτούς του Αγ. Αντωνίου, κι αυτό είναι ανήθικο», είπε, και συμπλήρωσε «γιατί ήξερε ο εργολάβος στα Λεγατάτα πριν ξεκινήσει ότι τα μπάζα στον Άγιο Αντώνη δεν μπορούν να έρθουν, λόγω των κινητοποιήσεων».
«Εμείς δεν κυνηγάμε την Δημοτική Αρχή, διαφωνούμε σε πολλά μαζί της αλλά δεν σταθήκαμε ποτέ απέναντί της», πρόσθεσε, «δεν αντιδράσαμε σε κανένα άλλο έργο που έγινε στην περιοχή παρά μόνο γι’ αυτό. Γιατί αυτό (σ.σ. τα μπάζα στον Άγιο Αντώνη) είναι επικίνδυνο, για την υγεία μας, για την περιουσία μας, για το Ληξούρι γενικότερα».
Τέλος, απάντησε και στις απειλές Ανουσάκη για το θέμα των νομικών συνεπειών που θα έχουν όσοι αντιδρούν. «Αν μπει εισαγγελέας σε αυτή την υπόθεση, δεν θα ξέρει πούθε νά ‘βγει, από αυτά που θα βρει και θα μάθει με αυτή την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είναι αυτό που θα ενδιέφερε τον εισαγγελέα. Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι 19 Μαρτίου περιμένει ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα προσπαθήσει να περάσει την προσωρινή εναπόθεση των μπαζών στο ΧΥΤΥ.

Δρακουλόγκωνας: Από το 2014 είχαμε δώσει κατευθύνσεις για τα μπάζα… αλλά ποιος μας άκουσε

Στην ουσία, τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στις 19 Μαρτίου, πράγματι θα προσπαθήσει να να δώσει λύση, με βάση και την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει με τη δημιουργία σχολείου στην περιοχή του Αγ. Αντώνη.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, η Περιφερειακή Ενότητα, μπορεί να δεσμευτεί για την προετοιμασία του ΧΥΤΥ ως χώρου εναπόθεσης μπαζών, όμως για την ημερομηνία έναρξης εργασιών για τα σχολεία, και όχι για τις προθεσμίες που καίνε, τόσο για την Πλατεία Αργοστολίου, όσο και για τα έργα στην Παλική.

«Χρειάζεται μια σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών ενεργειών», είπε ο κ. Δρακουλόγκωνας που στην ουσία έδειξε με το δάχτυλο την Δημοτική Αρχή, που δεν φρόντισε να δώσει μια λύση στο πρόβλημα πιο νωρίς.

Με λίγα λόγια, η Περιφέρεια θα φροντίσει να δημιουργηθεί ο νέος χώρος στο ΧΥΤΥ, ώστε να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα, όμως αυτό πιθανότατα θ’ αργήσει, με αποτέλεσμα ο χώρος στον Άγιο Αντώνη να αποτελεί προς το παρόν τη μόνη λύση.

Σε ερώτηση μάλιστα του Σάκη Βούτου για το τι θα γίνει με τα έργα που κινδυνεύουν να σταματήσουν εφόσον δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, ενώ σε λίγες εβδομάδες ανοίγει η τουριστική σεζόν, ο κ. Δρακουλόγκωνας ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», «στη συγκεκριμένη περίπτωση, το συγκεκριμένο θέμα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο Κεφαλονιάς» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί καν επίσημα από την Περιφέρεια να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Ανέφερε μάλιστα, ότι «ήδη από το 2014, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν δώσει κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει με τη διαχείριση των μπάζων στο νησί».

Όμως, όπως φαίνεται, οριστική λύση δεν βρέθηκε ποτέ.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top