skip to Main Content
Agios Protokiriako1478266748 Copy

Χοροστάτησε στον λαμπρό Εσπερινό ….

…του Αγ. Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος

Τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου 2016 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ και του επιχώριου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκταρίου, αλλά και ο γέροντας Νικόδημος από τη Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, επί τη αναμνήσει της σωτηρίας της Κέρκυρας, από την πανώλη το έτος 1673, με τη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

img_81931478419152

Στον εσπερινό ακόμη παρέστη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα.

Ο κ. Νεκτάριος αφού καλωσόρισε τους δύο Μητροπολίτες στο νησί, επεσήμανε ότι ο λαός της Κέρκυρας είναι ευγνώμων προς τον Προστάτη του, Άγιο Σπυρίδωνα, για το πλήθος των ευεργεσιών του. Οι θαυματουργικές επεμβάσεις του Αγίου, αναγνωρίστηκαν κατά το παρελθόν τόσο από αλλοδόξους (Λατίνους), όσο και από αλλοθρήσκους (Αγαρηνούς 1716). Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται μέσω του προερχόμενου εκ δυσμών ορθολογισμού και της αθεϊας, η αμφισβήτηση τόσο των θαυμάτων, όσο και της εν γένει πίστεως στον Ιησού Χριστό. Εις πείσμα όμως των ανωτέρω αντιθέων ενεργειών, ο λαός μας αντιλαμβάνεται πλέον ότι μόνο η πίστη στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους Του, τον σώζει, τόνισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, αναφερόμενος στον Άγιο Σπυρίδωνα, υπογράμμισε ότι οι Άγιοι της Πίστεώς μας αποτελούν τα ζωντανά παραδείγματα της κατά Χριστόν ζωής μας, αποτελούν τους οδοδείκτες μας. Οι Άγιοι στον επίγειο βίο τους, με την πνευματική τους άσκηση, μετέτρεψαν το δικό τους θέλημα- το γνωμικό- όχι μόνο στο κατά φύσιν, αλλά και στο υπέρ φύσιν θέλημα. Κοντολογίς έκαναν πράξη στη δικη τους ζωή, αυτό που ζητάμε από το Θεό Πατέρα στην Κυριακή προσευχή, “Γενηθήτω το θέλημά Σου”.

Οι πρωτόπλαστοι στον παράδεισο είχαν το φυσικό θέλημα, το οποίο και συμφωνούσε με εκείνο του Δημιουργού τους. Άμα τη παρακοή τους όμως, το θέλημα αυτό αμαυρώθηκε και μετατράπηκε σε γνωμικό, εωσφορικό. Ο Υιός όμως σαρκώνεται και ως νέος Αδάμ τηρεί το θέλημα του Ουρανίου Πατρός, αποκαθιστώντας έτσι την προπτωτική σχέση Τριαδικού Θεού και ανθρώπου. Το κατά φύσιν θέλημα,με την πνευματική άσκηση οδηγεί στο υπέρ φύσιν, στη ζώη δηλαδή των Αγίων όπου μορφώνεται ο Χριστός στην καρδιά του ανθρώπου και έτσι γίνεται κατοικητήριο του Παναγίου Πνεύματος.

Κλείνοντας ο κ. Δημήτριος ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν ως οδηγό της κατά Χριστόν ζωής τους τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου με το επί 17 αιώνες αύθαρτο Σκήνωμά του, μας φανερώνει τη ζωή της Αναστάσεως και της αιωνιότητος.

http://www.romfea.gr

agios-protokiriako1478266748

Tι γιορτάζει σήμερα η Κέρκυρα

Μεγαλοπρεπώς εορτάζει σήμερα η Κέρκυρα τον προστάτη της Αγιος Σπυρίδωνα.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (το επονομαζόμενο «Πρωτοκύριακο») λιτανεύεται το ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση ευγνωμοσύνης της θαυματουργικής διασώσεως της Κέρκυρας από τη φοβερή επιδημία της πανώλης που για δεύτερη φορά είχε απειλήσει το νησί το έτος 1673. Οι συναξαριστές δε μας λένε πότε ακριβώς άρχισε και πόσο κράτησε το κακό.

Αναφέρουν όμως ότι η φοβερή επιδημία σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Τότε, κατά μαρτυρίες της εποχής, επί τρεις νύκτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησιάς του Αγίου, ένα υπερκόσμιο σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός Άγιος αιωρούμενος, κρατώντας το σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό που έμοιαζε με κατάμαυρο φάντασμα, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει τον Άγιο για να σωθεί.

Η λιτανεία καθιερώθηκε με απόφαση της Βενετικής Διοικήσεως τις 29 Οκτωβρίου 1673 «δια την απαλλαγήν της νήσου, τη αντιλήψει του θαυματουργού και προστάτου Αγίου Σπυρίδωνος, από την φοβεράν επιδημίαν της πανώλους (πανούκλας)». Η σωτηρία της Κέρκυρας αποδόθηκε από τις αρχές τον κλήρο και το λαό στην θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top