skip to Main Content
Veggera Kosmas Kroussos Argostoli 48 550×550 (Copy)

VEGGERA: OPEN AIR ART INSTALLATION……

 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-48-550x550 (Copy)

….ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

H Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (σ.σ. 19η Αυγούστου) έδωσε έμπνευση στον καλλιτέχνη, Κοσμά Κρούσσο για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εικαστικής σύνθεσης φτιαγμένη από σύρμα. Αυτή τοποθετήθηκε το βράδυ της Κυριακής (21/8) στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. όπου πραγματοποιήθηκε η VEGGERA, η καθιερωμένη open air art installation, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Στην παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν η Δήμητρα Αναλυτή, κάτοχος MASTER στην Κοινωνική Ανθρωπολογία κα Λαογραφία και Υποψ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία είπε λίγα λόγια για τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του έργου.

ΤΕΧΝΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΧΟΡΟΣ

Με την υπογραφή του καλλιτέχνη, Κοσμά Κρούσσου.

Μάλιστα, μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα στον κόσμο να γράψει σε ένα χαρτί και να προτείνει την ονομασία που επιθυμεί να του δώσει. Υπήρχε, όμως, και δεύτερη έκπληξη. Στη σκηνή έκανε την εμφάνιση του ο Κοσμάς Κρούσσος, ο οποίος προχώρησε σε μια εντυπωσιακή χορευτική επίδειξη dubstep, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από την μαθήτρια Λυκείου και σπουδάστρια της Φιλαρμονικής Σχολής «Ρόκκος Βεργωτής». Αιμιλία Βιβλάκη-Κατσούνη, η οποία κατάφερε να «μαγέψει» το κοινό στο τραγούδι και στο πιάνο.

 

VEGGERA

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή veggera. Η αποψινή μας συγκέντρωση αποτελεί μία γιορτή και είναι συνέχεια της περσινής Eίναι η δεύτερη χρονιά που ο καλλιτέχνης  Κοσμάς Κρούσσος προβαίνει στο ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα της open air art installation. Πρόκειται για καλλιτεχνική εγκατάσταση ανοιχτού χώρου όπως έχετε τη δυνατότητα κι εσείς να δείτε η οποία όμως φέρει  νοήματα ικανά να προκαλέσουν τον προβληματισμό και να μας φέρουν λίγο πιο κοντά σε γνώριμες αλλά καλά κρυμμένες καθημερινές καταστάσεις.

Ο Κοσμάς Κρούσσος μέσα από την πολυετή του παρουσία στο χώρο της Τέχνης αποδεικνύει ότι ξεφεύγει από τα τετριμμένα και   προσφέρει ένα πρωτοποριακό έργο προερχόμενο από εσωτερικές ανησυχίες και πηγαία ευαισθησία για σύγχρονα αλλά παράλληλα διαχρονικά ζητήματα. Θίγει θέματα τα οποία αποτελούν ταμπού για την κοινωνία και τα προσφέρει στο κοινό του, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να γίνει κοινωνός της Τέχνης . Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε αυτός ο ανοιχτός χώρος ο κεντρικότερος της πόλης μας γι ΄ αυτήν την παρουσίαση.

Πιστός στο δόγμα του «Η Τέχνη πάει στον κόσμο», επιλέγει την απευθείας επικοινωνία με το κοινό χωρίς στεγανά και τυποποιημένες πρακτικές, ενώ παράλληλα εκφράζει την ανάγκη του να ακουστεί μέσω της Τέχνης. Στόχος του καλλιτέχνη είναι το έργο του να γίνει η αφορμή για προβληματισμό και να αποτελέσει το ερέθισμα για έναν γόνιμο διάλογο.

Η σημερινή γιορτή αποτελεί έναν ύμνο στον ανθρωπισμό, μια που προχθές κιόλας εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού καθιερωμένη από το 2003. Ο ανθρωπισμός της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης , ο ανθρωπισμός του σεβασμού στην ετερότητα και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο ατομισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει καμία θέση σε μία κοινωνία ελεύθερη και ο φόβος προς το διαφορετικό αποτελεί συνώνυμο του σκοταδισμού. Άλλωστε ποιος είναι ικανός από εμάς να ορίσει το διαφορετικό ή καλύτερα να ορίσει το κανονικό, το φυσιολογικό;

Πάνω σε γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο δούλεψε ο καλλιτέχνης, αποτυπώνοντας την κραυγή αγωνίας, που ποτέ δεν έφτασε στα αυτιά μας, παρά μόνο στην ψυχή μας. Κι αν τώρα έχει μείνει μόνο η ανάμνησή της, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την τρωτή φύση του ανθρώπου αλλά και τη ρευστότητα των καταστάσεων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να οδηγήσουν τον καθένα στην ίδια θέση.

Προσφυγιά, εκδίωξη, εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου, ξεριζωμός, απόρριψη, ξενοφοβία, θάνατος. Εικόνες καθημερινές , τόσο κοντινές μα και τόσο μακρινές. Απόγνωση από την προσπάθεια να σωθούν από την τσακισμένη βάρκα που τους ωθεί στη λυσσασμένη θάλασσα ή μήπως αγώνας για να αντιμετωπίσουν τη θάλασσα της ξενοφοβίας και της προκατάληψης του εδάφους; Αγώνας για να ξεφύγουν και να φθάσουν στην ηρεμία του ανθρωπισμού. Μία μάνα που παλεύει να κρατήσει το παιδί της στη ζωή ή ένα παιδί που βιώνει τη φρίκη του πολέμου, γίνονται σύμβολα, παρασύροντας κι εμάς να γίνουμε σύμβολα ανθρωπισμού.

Η Τέχνη είναι ικανή να ανακινήσει συναισθήματα κρυμμένα και να εκφραστεί τόσο άμεσα και συγκεκριμένα όσο οι λέξεις αδυνατούν. Και η ελευθερία που προτείνει και πρεσβεύει η Τέχνη μαζί με την εκπαίδευση  είναι η ελευθερία που θα κάνει την κοινωνία καλύτερη αποδεσμευμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν θέση μόνο στο χώρο της φαντασίας.

Άλλωστε όπως είχε τονίσει ένας μεγάλος ανθρωπιστής του 20ου αι. : «Το να είσαι ελεύθερος, δε σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».

Επειδή όμως η Τέχνη έχει πολλές εκφάνσεις δεν θα μπορούσε η σημερινή γιορτή να μην τιμήσει και τη μουσική. Κοντά μας έχουμε μία νέα κοπέλα την Αιμιλία Βιβλάκη, η οποία είναι σπουδάστρια της Φιλαρμονικής Σχολής Αργοστολίου Ρόκκος Βεργωτής. Το όνειρό της είναι να γίνει μουσικός, και όπως θα διαπιστώσετε έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει.

2ο Μέρος

Σίγουρα μέσα από τις νότες και την εκπληκτική παρουσίαση της Αιμιλίας αισθανθήκαμε τις ευεργετικές ιδιότητες της Τέχνης. Η Τέχνη όμως δε σταματά εδώ. Έχει και άλλες μορφές και τελικά είναι ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε την ελευθερία. Έτσι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακολουθεί μία έκπληξη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος σε πολύ λίγο θα παρουσιάσει  μία χορευτική performance dubstep. Το dubstep αποτελεί ένα είδος χορού που πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 21ου αι. στο Λονδίνο ενώ σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο, χωρίς να χάνει το πρωτοποριακό και ιδιαίτερο ύφος του. Στοιχεία δηλαδή απόλυτα συνυφασμένα με τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Μία δεύτερη όμως έκπληξη υπάρχει για εσάς. Πιστός ο καλλιτέχνης στις αρχές του υποκειμενικού της Τέχνης και της ανάγκης του να δημιουργήσει, κυρίως, για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό, το έργο που σήμερα παρουσιάζεται δεν έχει τιτλοφορηθεί. Εσείς θα είστε αυτοί που θα προτείνετε τον τίτλο βάσει των όσων σκέφτεστε, νιώθετε στη θέαση του έργου.

Πριν ακούσουμε την Αιμιλία και δούμε τον Κοσμά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική υποστήριξη τους την ΚΕΔΗΚΕ καθώς και τον πρόεδρό της, κ. Άγγελο Κωνσταντάκη. Χωρίς τη βοήθειά τους η πραγματοποίηση της σημερινής γιορτής θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Η αλλαγή που αναζητούμε , και η αλλαγή που προτείνει η Τέχνη δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς την προσωπική προσπάθεια του καθενός μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι αργά. Τα πάντα θα ξεκινήσουν από εμάς και θα έχουν αποδέκτες πάλι εμάς. Σε μία άλλη εποχή , σε μία άλλη κοινωνία μία προσωπικότητα του 20ου αι. το είχε τονίσει «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε», Ας το προσπαθήσουμε…

veggera-kosmas-kroussos-argostoli-9-550x550 (1) veggera-kosmas-kroussos-argostoli-8-550x550 (1) veggera-kosmas-kroussos-argostoli-5-550x550 (1) veggera-kosmas-kroussos-argostoli-4-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-3-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-1-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-48-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-47-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-46-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-45-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-43-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-42-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-41-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-40-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-39-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-37-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-35-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-34-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-33-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-32-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-31-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-30-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-29-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-28-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-27-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-25-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-24-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-23-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-20-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-19-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-18-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-17-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-16-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-15-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-14-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-12-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-11-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-10-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-9-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-8-550x550 veggera-kosmas-kroussos-argostoli-5-550x550

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top