skip to Main Content
Ailanthus Altissima (Copy)

Το φυτό που απειλεί τον Αίνο

Ποιο είναι το φυτό που απειλεί το μοναδικό ελατοδάσος      του Αίνου αλλά και την χλωρίδα σε πολλές περιοχές της Κεφαλονιάς .

Απειλή για το οικοσύστημα του Αίνου συνεχίζει να αποτελεί ένα εισαγόμενο καλλωπιστικό φυτό, η βρομοκαρυδιά (ή αείλανθος).

Το δέντρο έχει φτάσει σήμερα να απειλεί άμεσα το μοναδικό ελατοδάσος της περιοχής.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», Παύλος Μπουχάγιερ, στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά.

Ο αείλανθος ή βρωμοκαρυδιά ήρθε στην Ελλάδα από τη ΝΑ Ασία στα μέσα του 19ου αιώνα για να τοποθετηθεί στον Εθνικό Κήπο. Όμως, από την πρώτη στιγμή, άρχισε να επεκτείνεται, ειδικά στις αστικές περιοχές και ειδικά όπου υπήρχαν ερείπια ή μπάζα. Σταδιακά μπόρεσε να εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενο, τόσο το δυνατό ριζικό του σύστημα, όσο και τη δυνατότητα που έχει να παράγει πολλούς σπόρους οι οποίοι μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις.

«Αυτό το φυτό εξαπλώνεται και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει, όμως δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Είναι μεγάλη πληγή και εξαπλώνεται εύκολα, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν ερείπια. Δυστυχώς, η Κεφαλονιά έχει ακόμα πάρα πολλά ερείπια από τους σεισμούς του 1953 τα παλιά Βαλσαμάτα τα παλιά Φάρσα, εγκαταλειμμένα χωριά στην Έρισο και στο Πυργί είναι περιοχές όπου αυτό το φυτό υπάρχει δυστυχώς και αναπτύσσεται», τόνισε ο κ. Μπουχάγιερ.

Απειλή για τον Αίνο

Η υπόθεση της βρωμοκαρυδιάς δεν είναι καινούργια. Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Πριν μερικά χρόνια, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με το πρόγραμμα για την «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και την «Αποτίμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιωτικού συμπλέγματος του Ιονίου από ετερόχθονα φυτικά είδη», μελέτησε τις αιτίες που έχουν καταστήσει τον αείλανθο τόσο επιθετικό, ενώ σχεδίασε και πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του ίδιου του καθηγητή Παύλου Μπουχάγιερ και συνεισέφεραν στην κατανόηση του προβλήματος και στην επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.
Το φυτό, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (2003), βρισκόταν αρκετά χαμηλά, εξαιτίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν ευνοούσαν την εξάπλωσή του.
Όμως, όπως τόνισε ο κ. Μπουχάγιερ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το κλίμα γίνεται πιο ζεστό και το φυτό ανεβαίνει πιο ψηλά.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις παρυφές του Αίνου, στα 500 μέτρα», προειδοποίησε ο καθηγητής.
Η Περιφέρεια έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα και έχει υποβληθεί πρόταση σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν το δέντρο μπει στον δρυμό γιατί, όπως τόνισε ο κ. Μπουχάγιερ, εάν αυτό γίνει, το έλατο δεν έχει ελπίδες επιβίωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης της βρωμοκαρυδιάς γίνεται με ενέσεις φυτοφαρμάκου στον κορμό του δέντρου. Το φυτό φτάνει σε ύψος 30 μέτρων οπότε είναι αδύνατη η αντιμετώπιση με ψεκασμούς.
«Αυτό όμως είναι η λύση στο μισό του προβλήματος. Γιατί αυτό βολεύει όταν έχεις ένα φυτό, όμως, αν έχεις 1.000 γύρω-γύρω δεν μπορείς να τα καλύψεις όλα με αυτή τη μέθοδο, κατέληξε ο κ. Μπουχάγιερ.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Φωτογραφία αείλανθου wikimedia
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top