skip to Main Content
Hub46

Το 4ο Kefalonia Wine Hub ανέδειξε τη σημασία της διαχείρισης νερού στο αμπέλι

Η Κεφαλονιά στο επίκεντρο της καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα 
Η σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού και των σύγχρονων αρδευτικών τεχνικών στην αμπελουργία τέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Kefalonia Wine Hub, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής στο Ληξούρι. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς.

Ο επιβλητικός χώρος της Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής στο Ληξούρι

Με τίτλο «Λειψυδρία: Η διαχείριση νερού και οι τεχνικές στο αμπέλι», η ημερίδα συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα, την Ισπανία και το Ισραήλ, ενώ αναδείχθηκαν καλές πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τεχνολογίες βιώσιμης καλλιέργειας.

 

Εισηγητές ήταν οι:

Αργύριος Γεράκης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Mauro Sirvent, Διευθυντής Αμπελουργίας, Familia Torres

Martí Roig, Οινολόγος, Familia Torres

Itay Lahat, Οινοποιός, Itay Lahat Winery

Στέργιος Γιάννος, Γεωπόνος

Τη συζήτηση συντόνισε η Άνθεια Κώτση.

Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων:

Η εμπειρία της Familia Torres από την Ισπανία σχετικά με την αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενου νερού, τις δεξαμενές συλλογής, τη σταγόνες ελεγχόμενης έντασης και τη βιοποικιλότητα ως εργαλείο διατήρησης της ποιότητας.

Η στρατηγική του ισραηλινού οινοποιείου Itay Lahat, με έμφαση στη διαχείριση της υδατικής πίεσης και την «άρδευση από την οπτική γωνία του οινοποιού», ως φιλοσοφία παραγωγής.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παπαναστασάτου

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας προβλήθηκε και βίντεο από την Άνθεια Κώτση με θέμα τη λειψυδρία, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Mario de la Fuente (OIV), Μιχάλης Μπουτάρης, Χριστόδουλος Καραολής, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Άρης Τσέλεπος, Μηνάς Μηνάς και Στέφανος Κούνδουρας.

Θεσμική παρουσία και παρέμβαση Κουρή

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ελένη Παπαναστασάτου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Αραβαντινός -Σιμονέτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Ρομπόλας Κεφαλονιάς, Κώστας Μπαζίγος, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και άλλοι θεσμικοί και επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, με δήλωσή του επεσήμανε πως η επιστημονική προσέγγιση του θέματος αποτελεί οδηγό για τη μελλοντική διαχείριση του αμπελώνα και στάθηκε στη σημασία των γηγενών ποικιλιών της Κεφαλονιάς (Ρομπόλα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο), τονίζοντας:

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει ουσιαστικά όλες τις προσπάθειες στον πρωτογενή τομέα. Οι υποδομές, όπως το φράγμα Κατωγής και οι λιμνοδεξαμενές Λυχνιάς, Κατελειού και Γριζάτων, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Κεφαλονιά».

Το φωτορεπορτάζ  είναι του Ορφέα Γεωργάκη.

 

 

 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top