skip to Main Content
ImageHandler (Copy)

To ΕΣΡ αποφάσισε: Θα δοθούν επτά τηλεοπτικές άδειες

To ΕΣΡ αποφάσισε: Θα δοθούν επτά τηλεοπτικές άδειες

Η απόφαση ελήφθη μετά από μακρά, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – Νίκος Παππάς: Με τις 7 άδειες εξαντλείται το περιθώριο για θεματικούς σταθμούς – ΝΔ: Στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ

Επτά είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αύριο, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υπογράφει την απόφαση για τις επτά τηλεοπτικές άδειες.

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών, γεγονός για το οποίο αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη του τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, μέσα στην ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Παππά, βάσει του οποίου είχε γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε τέσσερις άδειες, με βάση μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Παππάς: Να προχωρήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με αφορμή τη γνωμοδοτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν στον επικείμενο διαγωνισμό, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί.
Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά.
Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει.
Ο τρόπος είναι γνωστός».

Δείτε ΕΔΩ την έγγραφη ενημέρωση προς τον Νίκο Παππά

Νίκος Παππάς: Με τις 7 άδειες εξαντλείται το περιθώριο για θεματικούς σταθμούς

Την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

«Είχαμε προκηρύξει 4 άδειες γενικού περιεχομένου, ώστε να μείνει χώρος και για θεματικά κανάλια. Η απόφαση του ΕΣΡ μιλά για 7 κανάλια γενικού περιεχομένου και έτσι -κατά τα φαινόμενα- εξαντλείται το φάσμα. Η απόφαση του ΕΣΡ καθιστά πολύ δύσκολη τη δημοπράτηση αδειών για πανελλαδικής εμβέλειας θεματικούς σταθμούς. Κάποιοι είχαν καβαλήσει τις συχνότητες της χώρας και εξέπεμπαν χωρίς άδεια. Ζούσαμε το καθεστώς της αεροπειρατείας, ενώ τώρα πάμε σε ρύθμιση. Απόψε τελειώνει εκκωφαντικά η συζήτηση που είχε ανοίξει η αντιπολίτευση που ήθελε τις άδειες να είναι απεριόριστες. Δυστυχώς, χρειάστηκαν 7,5 μήνες για να έχουμε γνωμοδότηση του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών. Εμείς σε 7,5 μήνες κάναμε διαγωνισμό. Στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι το ύψος του τιμήματος για τις άδειες, που -όπως έχει διαπιστωθεί- είναι έτοιμη να καταβάλει η αγορά. Θετικό από τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ: τα 7 κανάλια με 400 εργαζόμενους μας δίνουν 2800 εργαζόμενους. Περισσότεροι απ´όσους εργάζονται σήμερα. Οι ιδιοκτησίες των καναλιών να σταματήσουν να σκέφτονται απολύσεις. Να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Παππάς και συμπλήρωσε για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής «Εάν επιβεβαιωθεί η τάση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα στο 2017 θα έχουμε περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι η οικονομία μας «ξελασπώνει». Κι αυτό το φοβάται η αντιπολίτευση.


ΝΔ: Στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ

«Ταφόπλακα στη μελέτη της Φλωρεντίας» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΣΡ για επτά τηλεοπτικές άδειες, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η δήλωσή της έχει ως εξής:
«Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου Υπουργού καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …“».

Μαξίμου για ΝΔ: Μακάρι οι φύλακες της “αεροπειρατείας” να είχαν λίγη παραπάνω γνώση

Στη δήλωση της κ.Ασημακοπούλου αντέδρασε το Μαξίμου: Με non paper χαρακτηρίζει ως «ηχώ των καναλαρχών» την αξιωματικά αντιπολίτευση και αναφέρει ειδικότερα:

«Στις 29 Μαρτίου 2016, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στη Βουλή:
«Σταματήστε να θέλετε να δώσετε μόνο τέσσερις άδειες. Δεν βλέπετε πως αυτό το σχέδιο αναζωογονεί τη διαφθορά; Δώστε απεριόριστο αριθμό αδειών γιατί μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας».
Σήμερα, 6 Ιουλίου 2017, το ΕΣΡ –με τη γνωμοδότησή του- βάζει «ταφόπλακα» στην άποψη της ΝΔ και των λοιπών συνηγόρων των καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών.
Περιμένουμε από την «ηχώ των καναλαρχών» να «καταδικάσει» την Ανεξάρτητη Αρχή, που «δεν θωρακίζει την ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας».
Μακάρι, οι φύλακες της «αεροπειρατείας» να είχαν λίγη παραπάνω γνώση».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top