skip to Main Content
Pjimage (Copy)

Thomas Cook: Ποιους επηρεάζει η πτώχευση

Τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες

Thomas Cook: Αυτή είναι η τελευταία πτήση της πτωχευμένης εταιρείας

Thomas Cook: Αυτή είναι η τελευταία πτήση της πτωχευμένης εταιρείας

Την προσγείωση της τελευταίας πτήσης της Thomas Cook στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού κατέγραψε το SkyNews.

Ήταν οι τυχεροί ταξιδιώτες της ημέρας. Στις 10.30 ώρα Ελλάδος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ η τελευταία πτήση της Thomas Cook από το Ορλάντο. Η Thomas Cook που κήρυξε πτώχευση τα ξημερώματα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο με την τελευταία πτήση της Thomas Cook

Sky News@SkyNews

BREAKING: The last Thomas Cook passenger flight lands at Manchester Airport after the company collapsed following failed rescue talks.

Get the latest on the #ThomasCook collapse here: http://po.st/zzXtSV 

Ενσωματωμένο βίντεο

46410:37 π.μ. – 23 Σεπ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter335 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης. Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες». Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

H αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του πλανήτη, η Thomas Cook, οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο σε αναζήτηση μέσου επιστροφής και πυροδοτώντας την «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης», όπως τη χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση. Πέρα από τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ, αυτό στο οποίο όλοι αναζητούν τώρα απάντηση είναι ποια είναι τα βήματα μετά την κατάρρευση. 

Τι θα γίνει στην Κεφαλονιά με τους τουρίστες και τα συμβόλαια της Thomas Cook ?

Μαύρη” Δευτέρα για την τουριστική βιομηχανία μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της Thomas Cook.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου πραγματοποιούσε τις εξής πτήσεις προς την Κεφαλονιά οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα ολοκληρώνονταν ως εξής:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

  • -Μία πτήση κάθε Τρίτη έως τις 15 Οκτωβρίου.
  • -Μία πτήση κάθε Σάββατο έως τις 26 Οκτωβρίου.

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

-Μία πτήση κάθε Τρίτη έως τις 8 Οκτωβρίου.

ΜΠΡΙΣΤΟΛ

-Μία πτήση κάθε Κυριακή έως τις 6 Οκτωβρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ/GATWICK

  • -Μία πτήση κάθε Τρίτη έως τις 8 Οκτωβρίου.
  • -Μία πτήση κάθε Σάββατο έως τις 26 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τη γερμανική θυγατρική της εταιρεία Condor αυτή ανακοίνωσε ότι για την ώρα θα συνεχίσει κανονικά τις προγραμματισμένες πτήσεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία για το 2019 συνέδεε το νησί μας με το Μόναχο και το Ντίσελντορφ με μία πτήση την εβδομάδα κάθε Πέμπτη με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στις 24 Οκτωβρίου.

Ποιος επηρεάζεται 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Στο σύνολό τους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές να προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την εταιρεία, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μετά την πτώχευση. 

Η εταιρεία διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και μία αεροπορική εταιρεία, ενώ κλείνει πακέτα διακοπών συνεργαζόμενη με άλλες αλυσίδες ξενοδοχείων, εξυπηρετώντας συνολικά 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 16 χώρες. Αυτή τη στιγμή 600.000 πελάτες της βρίσκονται σε προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 150.000 Βρετανών. Χιλιάδες και οι προμηθευτές της που δεν γνωρίζουν προς το παρόν πώς θα καλυφθούν τα «φέσια». 

Αν και το 2018 είχε έσοδα ύψους 9,6 δισ. λιρών (περίπου 11 δισ. ευρώ), βαρύνεται επίσης με χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών. 

EURONEWSΠτώχευση κήρυξε το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο Thomas CookΤι θα γίνει με τους ταξιδιώτες

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να φροντίσει για την επιστροφή όλων των Βρετανών πελατών της Thomas Cook στη χώρα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, δηλαδή από σήμερα έως και τις 6 Οκτωβρίου. Ένας στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποστολή αυτή, ενώ θα συνδράμουν σε μικρότερο βαθμό και εμπορικές πτήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί. 

Έχει δημιουργηθεί μία ειδική ιστοσελίδα, η thomascook.caa.co.uk, για όσους επηρεάζονται και θέλουν να λάβουν πληροφορίες για την επιστροφή τους στη Βρετανία. 

Εναλλακτικές λύσεις ωστόσο θα βρεθούν και για όσους ταξιδιώτες δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Thomas Cook, την απάντηση στην κρίση θα συντονίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Δράση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να έχουμε και για όσους διαθέτουν πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων στην Κρήτη. Στο νησί περίπου το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τη βρετανική εταιρεία. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι περίπου 50.000 τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι είναι από τη Βρετανία και επομένως θα εξυπηρετηθούν από την βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα πληρώσει και τη διαμονή τους. Σε ό,τι αφορά άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας, εφόσον δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστική οδός. 

Η συμβουλή προς τους ταξιδιώτες

Όσοι βρίσκονται σε προορισμούς του εξωτερικού καλούνται να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο πριν επιβεβαιώσουν με ποια πτήση μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές χάους. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια πελάτες και τους χιλιάδες υπαλλήλους, προμηθευτές και συνεργάτες , που μας στήριξαν για πολλά χρόνια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Πίτερ Φρανκχάουζερ. 

naftemporiki.gr 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top