skip to Main Content
DSC 6021 (Copy)

«Θέλουν να κλείσουν το τμήμα του Ληξουρίου – Θα αντισταθούμε»

Την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι οδηγείται ολοταχώς προς κλείσιμο εξέφρασε ο νυν πρόεδρος του τμήματος Διονύσης Κατερέλος

Μιλώντας στον Δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, είπε ότι οι καθηγητές των δύο τμημάτων της Κέρκυρας που συμμετέχουν στην νέα επιτροπή για το κοινό πρόγραμμα σπουδών των τριών τμημάτων, ουσιαστικά οδηγούν το τμήμα του Ληξουρίου σε κλείσιμο.

«Θέλουν να κλείσουν το τμήμα στο Ληξούρι και ίσως θέλουν να διαλύσουν και τα υπόλοιπα τμήματα της Κεφαλονιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατερέλος.

Το σκεπτικό που τουλάχιστον προφασίζονται οι «Κερκυραίοι», σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, είναι ότι «ένα ισχυρό πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει μόνο στον ενοποιημένο χώρο ενός campus, σε μία γεωγραφική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε την επιτροπή όταν συνεδρίασε και δήλωσε την επιθυμία του να στηριχθεί το τμήμα του Ληξουρίου «ώστε η τοπικότητα να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτιστικής δημιουργίας και ανάπτυξης», όπως είπε.

Όμως, όσο περνάει ο καιρός και διαρρέουν λεπτομέρειες του διαλόγου ανάμεσα στους 6 καθηγητές της επιτροπής, η διαδικασία αυτή μοιάζει όλο και περισσότερο με «στάχτη στα μάτια».

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα επιτροπή προέκυψε μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις σχεδόν ολόκληρης της κεφαλονίτικης κοινωνίας που αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να αποψιλωθεί το Ληξούρι και από το τελευταίο τμήμα του ΤΕΙ που του απέμεινε.

Θα πρέπει να προσθέσουμε πάντως, ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο διάλογος, την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος, και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει να κλείσει το τμήμα στο Ληξούρι. Από την άλλη πλευρά, αυτό που σίγουρα δεν θα αποτελούσε έκπληξη είναι να παρακολουθήσουμε άλλη μία θεαματική «κωλοτούμπα» από κυβερνητικό στέλεχος, ειδικά όταν ο υπουργός ξέρει πολύ καλά ότι ακόμη και αν παραμείνει ανεξάρτητο το τμήμα του Ληξουρίου (άγνωστο πώς, και με ποιους όρους), αν δεν εξασφαλίσει τις απαραίτητες προσλήψεις και οικονομικούς πόρους, πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί στον μαρασμό και το κλείσιμο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κατερέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν τα όπλα, ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι έτοιμη να αντισταθεί με κάθε τρόπο.

Προχειρότητα

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία φαίνεται πως έχει αντιμετωπιστεί η συγχώνευση είναι τα όσα περιέγραψε ο κ. Κατερέλος σχετικά με την τύχη των καθηγητών.

«Είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τους καθηγητές», είπε, και πρόσθεσε τα εξής: «Μας λένε: “εσείς μπορείτε να πάτε στο Ψηφιακών Μέσων”, το οποίο όμως έχει άλλο γνωστικό αντικείμενο»!

Τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι απόφοιτοι του ΤΗΜΟ, οι οποίοι δεν μπορούν να διδάξουν σε μουσικά σχολεία. «Αρνούνται να δεχτούν τους αποφοίτους μας οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας αλλά και οι κλίκες που υπάρχουν σε παρεμφερείς ειδικότητες», κατέληξε, προσθέτοντας ότι ήδη οι φοιτητές έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top