skip to Main Content
ΠΕΡ (Copy)

Θ. Γαλιατσάτος: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έγινε μία υπολογίσιμη οντότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε πανηγυρικό τόνο έγινε το απόγευμα του Σαββάτου ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Αίθουσα «Γεράσιμος Αρσένης» του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η βουλευτής Κεφαλονιάς, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιά και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας και Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι: Κατερίνα Βαγγελάτου, Σουζάνα Πεφάνη και Παναγιώτης Φιλίππου, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Διονύσης Αραβαντινός και Σπύρος Σαμούρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος κ.α. Αντίθετα, απουσίαζαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Δρακουλόγκωνας: Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά πετύχαμε πολλά

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά είχαμε αρκετά αποτελέσματα με πολύ δουλειά και πολύ κούραση στην πραγματικά υποστελεχωμένη Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς». Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόκωνας, ο οποίος ξεκίνησε την αναφορά του στα όσα επιτεύχθηκαν από τα 5.000.000 ευρώ που είχαν κατασχεθεί άδικα από την αντιπεριφέρεια, για χρέη άλλων, και τελικά επέστρεψαν μετά από δικαστικούς αγώνες στην Κεφαλονιά.

«Τα χρήματα που φέραμε πίσω δεν είναι λίγα. Φανταστείτε ότι τα τελευταία 4 χρόνια για έργα οδοποιίας έχουμε πάρει λιγότερα από 4.000.000 για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη». Επίσης αναφέρθηκε στη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής, που ύστερα από 4 χρόνια και ειδική νομοθετική ρύθμιση που κατάφερε να περάσει η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, κατέστη εφικτή η καταβολή της.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα δημόσια έργα που ολοκληρώθηκαν, με κορυφαίο αυτό του Χάρακα, αλλά και σε αυτά που προχώρησαν αρκετά όπως είναι τα υδατοδρόμια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ο δρόμος Καραβόμυλος – Αγ. Ευφημίας, το κέντρο διημέρευσης ΑμεΑ στην Παλική, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα προβολής της Κεφαλονιάς που έγινε σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων κ.α.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας για τα προγράμματα Lieder που είχαν ως αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν 4.900.000 ευρώ ως χρηματοδοτήσεις.

Επίσης στην πολιτιστική συνεισφορά της περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς στον Πολιτισμό, μέσω χρηματοδοτήσεων 31 πολιτιστικών και 11 αθλητικών εκδηλώσεων (Saristra Festival, Seanema, Βεργώτεια, Φεστιβάλ Άννα Πολλάτου κ.α., στην στήριξη της Πολιτικής Προστασίας με τη βοήθεια της οποίας αντιμετωπίστηκαν 195 πυρκαγιές

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς

Ακούστε την ομιλία του αντιπεριφερειάρχη

Gepostet von Βουτος Διονυσιος am Samstag, 31. März 2018

Γαλιατσατος: Από προτελευταίοι, τρίτοι

Ο περιφερειάρχης ανέλυσε το έργο που έγινε από την Περιφέρεια, σε όλους τους τομείς, την χρονιά που μας πέρασε.  «Η Περιφέρειά μας απέκτησε μια άλλη εικόνα και στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων περιφερειων, αλλά και στην Ευρώπη. Γίνεται μία υπολογίσιμη οντότητα παρά το μικρό της μέγεθος».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που φέρνουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να είναι σήμερα τρίτη στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ βρισκόταν στη 12η (προτελευταία) θέση όταν έγινε η παραλαβή από την προηγούμενη περιφ. Αρχή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 121 έργα και δράσεις που γίνονται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και άλλα 32 έργα στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυσεων που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό 176 εκ. ευρώ. 142 στο ΕΣΠΑ και 34 στο ΠΔΕ», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ο Πολιτισμός

Ανοίγοντας τον τομέα πολιτισμού, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Φεστιβαλ Παιδιών Χορωδιών στο Ιόνιο, λέγοντας ότι πλέον έχει γίνει θεσμός. «Είναι μια μεγάλη εκδήλωση που συγκεντρώνονται εκατοντάδες μικρά παιδιά μαζί, τραγουδούν, χαίρονται, γνωρίζονται και εκτιμούν την αξία αυτής της επικοινωνίας».

Επίσης αναφέρθηκε στην εκδήλωση στο Μέγαρο Αθηνών όπου, όπως είπε, «2000 Επτανήσιοι στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου χειροκροτούσαν τις 4 χορωδίες που στείλαμε για να τραγουδήσουν».

Κάποιοι δεν ήθελαν την ενιαία τουριστική προβολή

Η τουριστική προβολή αποφασίστηκε από την πρώτη στιγμή να είναι ενιαία για όλα τα νησιά του Ιονίου, στο σύνολό τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της προβολής των Ιονίων Νησιών, κάθε νησί, κάθε τόπος θα ξεχωρίσει τα δικά του χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν άρεσε σε κάποιες πλευρές. Όταν ο άλλος έχει ένα όνομα που σε ξεπερνάει και που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο δεν το θέλει αυτό. Παρ’ όλα αυτά εμείς εξηγήσαμε ότι αυτό δεν μειώνει κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας τα Ιόνια Νησιά να προβάλλονται ως τέτοια, και να γίνονται προορισμός, και μέσα σ’ αυτά μπορούν να μεγαλουργούν και η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και η Λευκάδα και η Ζάκυνθος και οι Παξοί και το Μεγανήσι…».

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων από το 2014 μέχρι το 2017 στις οποίες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των ελληνικών προορισμών, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Επενδύσεις ναι, αλλά σε έναν βιώσιμο τόπο

Ο περιφερειάρχης είπε επίσης ότι η στρατηγική της Περιφέρειας είναι μεν θετική για τις επενδύσεις, εφόσον αυτές όμως συντελούν και σέβονται, αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «Βιώσιμο τόπο».

«Επενδύσεις που σέβονται τη χωροταξία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και τηρούν την νομιμότητα εμείς τις στηρίζουμε ώστε να προχωρήσουν γρήγορα. Σε αυτά που είμαστε αντίθετοι είναι οι επενδύσεις ληστρικού χαρακτήρα. Όπως οι περιπτώσεις του Ερημίτη ή του Ίσσου στην Κέρκυρα, περιοχές που δόθηκαν στην αρχή στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά δημιουργήθηκαν ειδικοί νόμοι για να μπορέσουν κάποιοι να τις αξιοποιήσουν. Τέτοιες επενδύσεις εμείς τις θεωρούμε μη αποδοτικές και εν τέλει καταστροφικές γι’ αυτό που λέμε βιώσιμος τόπος. Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ για τις επόμενες δεκαετίες σε αυτά τα νησιά ο κόσμος να ζει με την χαρά αυτού του φυσικού περιβάλλοντος και να απολαμβάνει μαζί με τους επισκέπτες αυτή τη γη. Δε θέλουμε να είναι μιας χρήσης όπως επιδιώκουν ορισμένοι.»

«Εξοικονομώ ΙΙ» και Επιχειρηματικότητα

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στο δεύτερο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, λόγω και του υψηλού ποσοστού επιδότησης που παρέχει, αλλά και στα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα.

«Έχουμε ήδη κινήσει τη διαδικασία διαθέτοντας 4 εκατομμύρια ευρώ με το Τ.ΕΠΙΧ., το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και θα διαθέσομε κι άλλα στην πορεία προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες που μία μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί για τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη ή τη συντήρησή της, έχοντας τις τραπεζικές εγγυήσεις του δημοσίου ούτως ώστε να μπορεί πραγματικά να επενδύσει και να διατηρηθεί ζωντανή σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία»

Η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τα Ιόνια Νησιά και τα υδροπλάνα

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τα Ιόνια Νησιά, από τη Ζάκυνθο μέχρι την Κέρκυρα, λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μεταφέρονται και αυτοκίνητα, όμως δεν βρέθηκε το κατάλληλο πλοίο.
«Είναι μία γραμμή που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει, θα την παρακολουθήσουμε, αν αυτή η γραμμή δείξει ότι έχει προοπτική θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πλοίο που να παίρνει και αυτοκίνητα».
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στα υδατοδρόμια, λέγοντας ότι τα χρήματα που απαιτούνται υπάρχουν ήδη, και όχι μόνο από μία πηγή.
«Στόχος είναι να πάρουμε τις άδειες και το 2019 να λειτουργήσουν οι πρώτες γραμμές», είπε ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος πρόσθεσε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι γραμμές αυτές μπορούν να επεκταθούν και σε προορισμούς της Ιταλίας.

Η κοινωνική πρόνοια και η Υγεία

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των αδυνάτων, λέγοντας ότι όλα στηρίζονται οικονομικά από την Περιφέρεια.
«Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. Είτε αυτά είναι κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτιο, μονάδες ηλικιωμένων ΑμεΑ, Κέντρα Κοινότητος κ.λπ., οι οποίες όλες στηρίζονται οικονομικά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».
Επίσης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια στηρίζει οικονομικά τους νέους γιατρούς που έρχονται να δουλέψουν σε αυτήν.
«Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ένα μπόνους από 250-400 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, σε 56 γιατρούς στα Ιόνια Νησιά, για να έχουν το ενδιαφέρον να έρθουν στα νοσοκομεία μας. Επίσης στηρίζουμε τα κέντρα πρόληψης με ετήσια χρηματοδότηση. Ενώ συνεχίζει να λειτουργεί η Ιόνια Συμμαχία κατά της Φτώχειας, η οποία καλύπτει 26 φορείς της ΠΙΝ για να μπορεί να στέλνει προϊόντα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Στηρίζουμε τις τοπικές αρχές ανεξαρτήτως πού ανήκουν.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις σχέσεις του Περιφερειάρχη με τις δημοτικές αρχές των νησιών του Ιονίου. Εκείνος έδωσε τη δική του εξήγηση:

«Η συνεργασία με τις δημοτικές αρχές είναι άκρως θεσμική. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει ο κάθε δήμαρχος, σε ποιο κόμμα ανήκει και ποιες αντιλήψεις έχει για τη ζωή και την κοινωνία. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε με αντικείμενο τα προβλήματα και την επίλυσή τους και να στηρίζουμε τις τοπικές αρχές όπου χρειάζεται. Και μάλιστα, αντί αυτό να το επιβραβεύουν όλοι, υπάρχουν κάποιοι που το χρησιμοποιούν ως βάση για να βγάζουν συμπεράσματα για συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Το μεγάλο αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι για τη λειτουργία της Περιφέρειας είναι το θέμα του προσωπικού. Στις ελλείψεις που υπάρχουν έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη, τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας πολλές φορές ότι τα πράγματα βρίσκονται στο όριο και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από το όριο.

«Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε χάσει πολλά χρόνια με προσωπικό που δεν ανανεώνεται εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, με αποτέλεσμα να μας λείπουν μηχανικοί, γεωπόνοι, οικονομολόγοι, κτηνίατροι. Αν δεν έχεις αυτό το δυναμικό πώς θα προχωρήσεις; Πώς θα προλάβεις τα προβλήματα π.χ. στον ζωικό πληθυσμό, πώς θα επιβλέψεις τα έργα χωρίς μηχανικούς; Αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία της Περιφέρειας. Απευθυνόμαστε κάθε φορά στους ίδιους ανθρώπους και τους κάνουμε πολλές φορές… λάστιχο. Σκεφτείτε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο 1/3. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι η Περιφέρεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν υπηρεσίες που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της έλλειψης του προσωπικού».

Η πολύπαθη Παλική

Ο κ. Γαλιατσάτος παραδέχτηκε ότι με αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Παλική δεν είναι κανένας ευχαριστημένος.
«Δεχόμαστε και κριτική, η οποία, από την πλευρά των συμπατριωτών μας είναι δικαιολογημένη γιατί βλέπουν τις καθυστερήσεις, δεχόμαστε όμως και κριτική που είναι άδικη», σημείωσε, αναφερόμενος σε καθυστερήσεις για τις οποίες η Περιφέρεια δεν έχει την ευθύνη αλλά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι.
Μιλώντας επίσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την Παλική, είπε ότι ως στρατηγική είναι έτοιμη, χρηματοδοτείται με 47 εκ. ευρώ, με χρήματα που υπάρχουν είτε στα προγράμματα της Περιφέρειας είτε σε αυτά των υπουργείων.
«Είναι όλα διαθέσιμα μέχρι το 2022», πρόσθεσε, καλώντας τον Αλέξανδρο Παρίση, που παρακολουθούσε την ομιλία, σε «συνέργειες για να προχωρήσει και να αποδώσει η ΟΧΕ. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες μελέτες για να αξιοποιήσουμε τους πόρους. Η στρατηγική για την Παλική δεν αναφέρεται μόνο σε έργα υποδομής αλλά και σε στήριξη επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Είναι μία πραγματικά ολοκληρωμένη επενδυτική δραστηριότητα».
Δείτε σε βίντεο όλες τις ομιλίες

Gepostet von Βουτος Διονυσιος am Samstag, 31. März 2018

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top