Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η Τουρκία, μια χώρα έμπειρη σε στρατιωτικά πραξικοπήματα έζησε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ μια παρωδία. Έγινε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν , η οποία ήταν τόσο κακά οργανωμένη ή σκηνοθετημένη που γεννά πολλά ερωτηματικά:
1-Ποιος την οργάνωσε; Η κυβέρνηση κατηγορεί τον μέχρι πρότινος μέντορα του Ερντογάν και νυν θανάσιμο εχθρό του Φεττουλλάχ Χότζα, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και ζητά διεθνή εξέταση του ζητήματος δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
2- Το υποτιθέμενο πραξικόπημα οργανώθηκε μόνο σε δυο πόλεις, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Γιατί έμεινε εκτός η υπόλοιπη χώρα;
3- Ο τουρκικός Στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμητικά στον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν να οργανώθηκε πραξικόπημα από ελάχιστους στρατιωτικούς και να μην αντιλήφθηκε το παραμικρό η ηγεσία;
4-Τυχαία το πραξικόπημα έγινε λίγες μέρες πριν τις κρίσεις του Αυγούστου στην ηγεσία του στρατεύματος;
5-Πώς είναι δυνατόν να συμβεί τώρα που όλες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει την προεδρική δημοκρατία στο δημοψήφισμα, όπως το επιθυμεί ο Πρόεδρος;
6-Πώς είναι δυνατόν η κραταιά ΜΙΤ να μην αντιλήφθηκε το παραμικρό.
7-Σε όλα τα πραξικοπήματα το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι η σύλληψη των πολιτικών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αφέθηκαν ανενόχλητοι να κάνουν δηλώσεις μέσω κοινωνικών δικτύων και να καλούν τον κόσμο σε αντίσταση.
Όλα αυτά τα ερωτηματικά ενδεχομένως θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες. Δίνουν, όμως , την αίσθηση ότι μπορεί να είναι σκηνοθετημένα ακόμα και από τον ίδιο τον Ερντογάν. Τίποτα δεν αποκλείεται και τίποτα δεν επιβεβαιώνεται. Το τραγικό όλων είναι ο θάνατος 265 αθώων ανθρώπων.
Ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι ο απόλυτος άρχοντας, ο κυρίαρχος της εξουσίας. Του δόθηκε η ευκαιρία να καθαρίσει από τις ένοπλες δυνάμεις και τη δικαιοσύνη περίπου 6000 άτομα που ανήκαν δήθεν στην παράλληλη εξουσία που εγκαθίδρυσε ο Γκιουλέν στη χώρα.
Όμως , η πορεία του δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Γιατί το χειρότερο από όλα για μια εξουσία είναι ο διχασμός της κοινωνίας. Και δυστυχώς αυτό συνέβη την περασμένη Παρασκευή. Πολίτες και στρατιώτες χτυπήθηκαν. Στρατιωτικοί διασύρθηκαν, αποκεφαλίστηκαν. Αυτές οι εικόνες θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη των πολιτών και ασφαλώς το αίμα που χύθηκε θα ζητήσει τη δικαίωση του.
Ελπίζουμε να λήξει ομαλά η κατάσταση και να μην χυθεί άλλο αίμα. Οι ενδείξεις όμως είναι ανησυχητικές. Οι επιθέσεις των εξαγριωμένων οπαδών σε συνοικίες Κούρδων και Αλεβίδων πυροδοτούν νέα ανάφλεξη.
Ο σύμβουλος του Ερντογάν Σερεφ Μαλκοτς δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα νομιμοποιήσει την κατοχή και χρήση όπλων για να αντιστέκονται οι πολίτες στα πραξικοπήματα. Αντί να απαγορεύσουν τη βία , την υποδαυλίζουν και μάλιστα θα τη νομιμοποιήσουν.
Οι πολιτικοί θα πρέπει να διδάσκονται από την Ιστορία. Ο Χίτλερ έκαψε το Κοινοβούλιο (Reichstag) το 1933 και δήλωσε ότι το έκαναν οι Κομμουνιστές. Έτσι εγκατέστησε τη δικτατορία του, η οποία όμως είχε ολέθριες συνέπειες τόσο για την χώρα του, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ξένος Τύπος αναφερόμενος στον Ερντογάν και το πραξικόπημα έγραψε ότι όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Ας δούμε όμως πως τον σκιαγραφεί ο Αχμέτ Αλτάν στην ιστοσελίδα Haberdar, στις 12 Ιουλίου, τρείς μέρες πριν το Πραξικόπημα:
«…. Μια τόσο ανόητη κυβέρνηση , η οποία δεν ξέρει τι της γίνεται δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Και δεν νομίζω να εμφανιστεί ξανά. Άλλωστε, αν παραμείνουν ακόμα στην εξουσία δεν θα υπάρχει πια χώρα που θα ονομάζεται Τουρκία.
….Η ηγεσία του ΑΚΡ είναι καλοί καλφάδες. Εάν τους δώσεις ένα καλό σχέδιο μπορούν να κατασκευάσουν το κτήριο. Ακολούθησαν το οικονομικό σχέδιο που έφτιαξε ο Κεμάλ Ντερβίς και τα πήγαν καλά μέχρι το 2011. Μέχρι την εποχή που ο Ερντογάν έκρινε ότι έγινε μάστορας και αποφάσισε να φτιάξει δικά του σχέδια. Έκτοτε τόσο εκείνος όσο και η χώρα στροβιλίζονται στη δίνη.
Ο Ερντογάν αποδείχτηκε ένας πολιτικός χωρίς κανένα προσόν και χωρίς καμία διορατικότητα. Δεν έχει καμία ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας. Η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει επειδή θέλει με τις περιορισμένες ικανότητες του να ταυτίσει το προσωπικό του συμφέρον με το συμφέρον της χώρας. Δεν ξέρει να διοικήσει τη χώρα αλλά ξέρει πώς να κερδίζει εκλογές. Διαιρεί το λαό και δημιουργεί εχθρικούς πόλους. Μπορεί να είναι ένας καλός διοργανωτής εκλογικής εκστρατείας , αλλά είναι ο χειρότερος κυβερνήτης της χώρας.
…Και ο Ενβέρ πασά ήξερε να κατακτά την εξουσία. Σε ηλικία 33 ετών κυβερνούσε ολόκληρη αυτοκρατορία. Κατέκτησε την εξουσία αλλά δεν κατάφερε να κυβερνήσει. Εξαιτίας της πολιτικής αφροσύνης του διαμελίστηκε μια αυτοκρατορία 600 ετών.»
Στη συνέχεια ο κ. Αλτάν αναφέρεται στα λάθη στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Συρία. Ειδικότερα για το θέμα της απονομής της τουρκικής υπηκοότητας στους Σύρους πρόσφυγες υποστηρίζει ότι αυτός που δεν αναγνώριζε καθεστώς προσφύγων στους δυστυχισμένους ανθρώπους τώρα τους προσφέρει ιθαγένεια. Στόχος του, κατά τον αρθρογράφο, είναι η εγκατάσταση των προσφύγων σε χωριά και κωμοπόλεις με αμιγή κουρδικό πληθυσμό και ανάμεσα σε Αλεβίδες για να αλλάξει τη δημογραφική τους δομή. Αυτό το σχέδιο είχε εφαρμόσει και ο Ενβέρ μεταφέροντας κουρδικούς πληθυσμούς σε αμιγώς ελληνικά και αρμενικά χωριά στην |Μικρά Ασία.
Ο κ. Αλτάν τονίζει “οι υπολογισμοί του κ. Ερντογάν είναι απάνθρωποι, κυνικοί. Δεν σκέπτεται τις συγκρούσεις που θα προκληθούν, το αίμα που θα χυθεί και την ανάφλεξη του ρατσισμού”. Φαίνεται πως το αίμα και η διχόνοια εδραιώνουν την εξουσία του.