skip to Main Content
IMG 20180124 121637 (Copy)

Σύσκεψη Επιμελητηρίου με φορείς τουρισμού: “Πρέπει να κερδίσουμε το φετινό στοίχημα της έναρξης της σεζόν τον Μάρτη”

Posted by Βουτος Διονυσιος on Mittwoch, 24. Januar 2018

 

Posted by Βουτος Διονυσιος on Mittwoch, 24. Januar 2018

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ: « ο τουρισμός είναι ένα παιγνίδι που παίζεται ομαδικά»- Οι πρώτες αφίξεις 27 Μαρτίου πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι!

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η σύσκεψη της νέο εκλεγμένης διοίκησης του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης , με εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού και στελεχών του τουρισμού σε όλο το φάσμα της τοπικής αγοράς που εμπλέκονται με την φιλοξενία, υποδοχή και παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες

Την πρωτοβουλία είχε ο γραμματέας του Επιμελητηρίου και εστιάτορας Χρήστος Καμπανός με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ανδρέα Παντελειου αλλά και τη παρουσία του προέδρου Σταύρου Σπαθή.

Θέμα συζήτησης : Η ετοιμασία του κλάδου για την υποδοχή των τουριστών με πτήσεις charters που εφέτος αρχίζουν να έρχονται από τις 27 Μαρτίου.

Ήταν όλοι σχεδόν εκεί! Αυτό που λέμε οι «βαριές» κεφαλές του τουρισμού, οι κορυφαίοι τοπικοί Tour Operators που στις επαγγελματικές τους προσπάθειες οφείλουμε την φετινή επιτυχία του ανοίγματος της σεζόν από τον Μάρτιο. Στόχος που πριν μερικά χρόνια φάνταζε άπιαστος.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους συλλόγων επιχειρήσεων καταλυμάτων, ξενοδοχείων, εμπορικών, εστιατορίων , ξεχωρίσαμε και για τη βαρύτητα των λόγων τους και το βάθος των απόψεών τους τον κ. Πατούλη γενικό διευθυντή του Ξενοδοχείου Μεντιτερανέ και τους to’s κ.κ. Καραμπέτσο , Γιώργο Γεροντάκη και Κίμωνα Γασπαράτο.

Καταγράφουμε τα προβλήματα που τέθηκαν προκειμένου η Κεφαλονιά να κερδίσει το στοίχημα της επιμήκυνσης της σαιζόν και να περάσει το φετινό test drive που έθεσαν οι αεροπορικές εταιρίες. Τονίστηκε από τον κ. Πατούλη ότι οι οι ξένοι TOs θα μας περάσουν από εξετάσεις αν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πελάτες τους νωρίς και αργά τη σεζόν και αλλοίμονο αν αποτύχουμε. Θα γυρίσουμε χρόνια πίσω.
Οι άνθρωποι του τουρισμού κατέγραψαν τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει η Κεφαλονιά από τον Μάρτιο του 2018 στους πρώτους επισκέπτες . Σύμφωνα με το «κλείσιμο της συζήτησης από τον Γραμματέα του Επιμελητηρίου Χρήστο Καμπανό, η σύσκεψη κατέληξε:

 • Καθαρά , νοικοκυρεμένα χωριά ιδιαίτερα όταν γίνονται οικοδομικές εργασίες
  Δρόμοι χωρίς λακκούβες
  Λειτουργία παραλιών
  Λειτουργία Μελισσάνης , Δρογκαράτης, Κάστρων Αγίου Γεωργίου και Ασσου.
  Ανοικτά mini market στα τουριστικά χωριά
  Ανοικτά εστιατόρια στα τουριστικά χωριά
  Φωτισμένες επιχειρήσεις τη νύχτα και ας μη λειτουργούν
  Συγκοινωνιακή σύνδεση του ΚΤΕΛ με τα τουριστικά χωριά και το Αεροδρόμιο.
 • Θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες τον Μάρτη μόνο αν συνεργαστούν μαζί με τους επιχειρηματίες ο Δήμος, η Περιφέρεια και η ΔΕΥΑΚ.

Με τη καταγραφή που έγινε από τους παρόντες εκπροσώπους τοπικών συλλόγων σε όλα τα τουριστικά χωριά θα είναι ανοικτά Mini market και εστιατόρια. Ήδη κάποια έμειναν ανοικτά και όλο το χειμώνα.

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε την αγωνία των συμμετεχόντων για την καθαριότητα του νησιού , για τους κάδους, ένα πρόβλημα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Η Κεφαλονιά το πάλαι ποτέ καθαρότερο νησί, τώρα δίνει μάχη για να μην καταλήξει σε άλλες καταστάσεις που βλέπουμε σε άλλα νησιά και τρομάζουμε

Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποιες από τις απόψεις που ακούστηκαν:

Γεράσιμος Τιμοθεατος σκουπίδια καθαριότητα

Ανδρέας Παντελιος θα πάρουν ευθύνη για άνοιγμα εγκαίρως λειτουργίας επιχειρήσεων
Πρόβλημα η καθαριότητα και οι δρόμοι οι υποχρεώσεις του Δήμου καθυστερεί ο Δήμος
Περδικης επαγρύπνιση εγρήγορση δήμου καθαριότητα δρόμοι. Να συγκεντρωθούν τα παράπονα των επισκεπτών

Eκπαιδεύτρια ναυαγοσωστών: είμαστε από τα καθαρότερα νησιά αλλά υστερούμε σε δημόσιες τουαλέτες πολλά ατυχήματα στις παραλίες δεν έχουμε χώρο για τραυματίες .
Άτσαρου Κατερίνα πρέπει να έχουμε συνέχεια στις συναντήσεις μας και συγκροτημένα. Έπρεπε να είναι εδώ οι αντιδήμαρχοι χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Εκπρόσωπς Ταξι Ζαπαντης θελουμε πολύ δουλειά ακόμα όμως βελτιωνόμαστε. Χρειάζεται συνοχή δεν μπορεί να μην υπάρχει ανοικτό μίνι μάρκετ στα χωρια , δεν μπορει να αφήνουμε τον πελάτη σε σκοτεινό χωριό. Εμείς σαν κλάδος έχουμε εκσυγχρονιστεί με νέα συστήματα επικοινωνίας με τους πελάτες και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες.

Γιώργος Πατούλιας δ/ντης ξενοδοχείου Μεντιτερανέ κινδυνευουμε να χάσουμε την ευκαιρία αν δεν είμαστε έτοιμοι όχι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τα αλλά επαγγέλματα. Σταδιακα να ανοίξουμε την επιμήκυνση γίνεται test drive από τους ΤΟs Αν αποτύχουμε χαθήκαμε Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους ελεύθερους για να του προσφέρουμε νωρίς υπηρεσιες.
Ο επισιτισμός παίζει μεγάλο ρόλο

Ανδρέας Παντελειός: επισκευές ανακαινίσεις μαστορέματα χαλάνε τα χωριά δεν μπορούν οι τουρίστες να σεργιάνι ζουν σε χωριά γιαπί. Φώτα ανοικτά αυλές καθαρές δημοτικός φωτισμός η εικόνα των χωριών εξαρτάται από εμάς πολύ περισσότερο από ότι ο Δήμος.

Γιώργος Καραμπέτσος δεν ξέρουμε τη διάχυση των επισκεπτών στα χωριά μας. Η καθαριότητα του νησιού δεν διαπραγματεύεται, Να λειτουργήσουν από τον Μάρτη Μελισσάνη, Δρογκαράτη , Κάστρα. -Λήμνο σπήλαια-εστιατόρια

Αντιπρόεδρος Εστιατόρων : τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ μέσα στο νησί είναι σημαντικά. Οσο αφορά τα εστιατόρια δυστυχώς οι τιμές στους καταλόγους πολλών αλλάζουν ανάλογα τη κίνηση, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν σέβονται τους τουρίστες τους βλέπουμε σαν πορτοφόλια μόνο . Υποχρέωσή μας να προωθήσουμε και τα τοπικά προϊόντα .

Διονύσης Περδικης Χρειαζόμαστε ιστοσελίδα με πρακτικές πληροφορίες για τον τουρίστα που έρχεται νωρίς, που μπορεί να πάει, που μπορεί να διασκεδάσει. Το ΚΤΕΛ έχει εξελιχθεί και πρέπει να καθοδηγηθεί στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Κίμων Γασπαράτος : ξανακούσω το θέμα της καθαριότητας , είχα να το ακούσω χρόνια . Οι κάδοι γεμάτοι από εστιατόρια και σούπερ μάρκετ . Προτείνω να δοθούν κάδοι από το δήμο στις μεγάλες ταβέρνες και να περνάει ο Δήμος να τους μαζεύει. Απαραίτητη η συμμετοχή του ΚΤΕΛ για γραμμές με επιστροφή στα τουριστικά χωριά
Χρειάζονται λεωφορεία για συγκεκριμένες γραμμές. Σοβαρότατο πρόβλημα οι τοπικές συγκοινωνίες. Επέκταση σεζόν ήταν το ζητούμενο. Θυμηθείτε ότι όλοι θέλαμε νέες αγορές πέραν της Αγγλικής όμως οι αγορές που μπήκαν είναι μειωμένης περιόδου. Βγάλαμε τους Άγγλους μικρύναμε τη σεζόν . Οι νέες αγορές έφεραν συρρίκνωση περιόδου. Διαφήμιση της ορεινής Κεφαλονιάς της Κεφαλονιάς εκτός παραλιών. Ποιοτικός τουρισμός . Αυτό είναι το ζητούμενο και θα έρθει μόνο αν εμείς βελτιώσουμε τη ποιότητα των υπηρεσιών

Κώστας Πρέντζας ζητήματα που απαιτούν συνεργασία με Δήμο ΔΕΥΑΚ Σοβαρό θέμα με τον ναυαγοσώστη στο Μυρτο κινδυνεύει η γαλάζια σημαία εφέτος αν δεν υπάρξει πρόσληψη ναυαγοσώστη.

Σκάλα Δημήτρης Ζαπαντης καθαριότητα μεγάλο θέμα ,ποιότητα νερού προβληματική. Μίνι μάρκετ και κάποια εστιατόρια είναι στη Σκάλα ανοικτά και τον χειμώνα καλοκαίρι
Στάθης Τσελέντης ΦΙΣΚΑΡΔΟ- Το χωριό μας νεκρώνει τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι αλλά υπάρχει σούπερ μάρκετ, καφετέρια-εστιατόριο ανοικτά και τον χειμώνα. Ανοικτά είναι βασικά καταστήματα στον Μαγγανο και Αντυπάτα. Εμείς για να έχουμε καθαρό το Φισκάρδο πληρώνουμε άνθρωπο από τη τσέπη μας, καταστηματάρχες και εστιάτορες.

Σαμη-πρόεδρος εμπορικού συλλόγου : μόνιμα τα προβλήματα να επικεντρωθούμε πως θα εξυπηρετήσουμε τον τουρίστα τον Μαρτη . Έχουμε ανοικτά εστιατόρια και σούπερ μαρκετ
Ιάκωβος Tζουγανάτος : προέχει και η ασφάλεια τουριστών , συνεργασία με Αστυνομία και Τροχαία. Νοσοκομεία κέντρα υγείας ναυαγοσώστες στις παραλίες που δεν είναι οργανωμένες, βασικά είδαντικείμενα όπως σχοινί, φουσκωτή βάρκα η για την ασφάλεια των λουομένων να υπάρχουν ακόμα και στις καντίνες.

Έμποροεπαγγελματικος Σύλλογος Ν. Τσιμαρας Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσοι τουρίστες θα έρθουν τον Μάρτη και σε ποιες περιοχές θα πάνε δεν μπορούν οι έμποροι να φουλάρουν τα μαγαζιά τους. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα.

Πάντως συμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου των Ξενοδόχων Γεράσιμου Τιμοθεάτου, περιμένουμε 2.000 αφίξεις την εβδομάδα (Μάρτιο) μα αυξητική τάση τον Απρίλιο.  Οι επισκέπτες του Μάρτη κυρίως επιλέγουν τη διαμονή σε πόλεις σε ξενοδοχεία, στις υπόλοιπες περιοχές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες καθώς τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν απο το Μάρτιο!

Ο κόσμος του τουρισμού είναι αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα με την έναρξη της σεζόν τον Μάρτιο, να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες και να περάσει το “test drive” των ΤΟs με άριστα!

Αυτό το στοίχημα όμως αφορά όλους μας αφου η βασική πηγή εσόδων της τοπικής κοινωνίας ειναι ο τουρισμός και όλοι μας θα έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας στην αποτυχία ή στην επιτυχία του στόχου!

Καλή , δημιουργική και παραγωγική σεζόν !

keimeno 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top