skip to Main Content
1730569847437

Συνέντευξη Ηλιάνα Βολονάκη

Η λογοτέχνης και αρθρογράφος Ηλιάνα Βολονάκη Παρουσιάζει τα Βιβλία της .

 

Ερ 1: Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την συζήτησή μας! Τα βιβλία είναι η καλύτερη παρέα μας. Παρέα στη ψυχή ή στο πόνο της λύτρωσης;

 

Απ’: Το δυνατό συναίσθημα του πόνου μπορεί να είναι ένας ισχυρός καταιγισμός συναισθημάτων, αλλά η λύτρωση που ακολουθεί μπορεί να είναι αναζωογονητική και εμψύχωση. Η παρέα των βιβλίων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές και να βρούμε τον τρόπο για να βγούμε από αυτές. Έτσι, μπορούν να είναι είτε συντροφιά στη χαρά είτε στον πόνο της λύτρωσης, ανάλογα με το πώς αποφασίζουμε να τα αξιοποιήσουμε.

Ερ 2: Τα βιβλία είναι η ατμόσφαιρα του μέλλοντος ή η συνουσία της απολογίας στα βάθη της ψυχής μας;

Απ’: Τα βιβλία μπορούν να είναι σίγουρα και η ατμόσφαιρα του μέλλοντος, καθώς μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε νέες ιδέες, να εμπιστευόμαστε και να μαθαίνουμε. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν επίσης να αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και γινόμαστε μάρτυρες για τις σκέψεις και τις αντιλήψεις μας, προσφέροντας μας μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι τα βιβλία είναι και η ατμόσφαιρα του μέλλοντος και η συνουσία της απολογίας στα βάθη της ψυχής μας.

 

Ερ 3: Η αλήθεια είναι ότι έχετε επιλέξει αλήθειες στα βιβλία σας. Τι σημαίνει ο ύμνος της αλήθειας για εσάς;

Απ’: Για μένα, ο ύμνος της αλήθειας σημαίνει να ακολουθούμε πάντα το δρόμο της αλήθειας, ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί σε όλες τις ενέργειές μας και να μην φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή μπορεί να μας φέρει δυσκολίες. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης και κάθε επιτυχημένης πορείας στη ζωή μας.

Ερ 4: Ένα από τα βιβλία σας είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Η Σμύρνη είναι το κέντρο της γνώσης στις επόμενες γενιές; Ή ένα ηθικό δίδαγμα της κοινωνίας;

Απ’: Το ιστορικό μυθιστόρημα μπορεί να λειτουργήσει και ως κέντρο γνώσης για τις επόμενες γενιές, διότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση και μετάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού μιας περιοχής. Τα ιστορικά μυθιστορήματα μπορούν να διδάξουν στις νεότερες γενιές για τις προηγούμενες εποχές, τα γεγονότα που έχουν συμβεί και τις επιδράσεις τους στη σημερινή κοινωνία.

Επιπλέον, ένα ιστορικό μυθιστόρημα μπορεί να περιλαμβάνει και ηθικά διδάγματα για την κοινωνία. Μέσω της ανάδειξης των χαρακτήρων, των επιλογών τους και των συνεπειών των πράξεών τους, το μυθιστόρημα μπορεί να διδάξει πολύτιμα μαθήματα σχετικά με την ηθική και τις αξίες που πρέπει να υιοθετούμε στις σχέσεις μας με τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.

Έτσι, ένα ιστορικό μυθιστόρημα μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως κέντρο γνώσης όσο και ως πηγή με διδάγματα για τις μελλοντικές γενιές και την κοινωνία γενικότερα.

Ερ 5: Μέσα στο ιστορικό βιβλίο σας: Το Βαλς των Ανέμων, αναφέρεστε στη στοχοποίηση της γυναίκας μέσα στη κοινωνία με μορφές του έρωτα και του Ελληνισμού. Σωστό ή λάθος;

Απ’: Σωστό. Στο Βαλς των Ανέμων αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα στοχοποιείται μέσα στην κοινωνία με μορφές όπως ο έρωτας και ο Ελληνισμός, και εξετάζω τις επιπτώσεις αυτής της στοχοποίησης στη ζωή των γυναικών.

Ερ 6: Γεμάτοι ενοχές μπορούμε να ζήσουμε;

Απ’: Ναι, μπορούμε να ζούμε γεμάτοι ενοχές, αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική μας κατάσταση και την ποιότητα ζωής μας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τις ενοχές μας με ειλικρίνεια, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να ζητάμε συγγνώμη όταν είναι απαραίτητο και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αν νιώθουμε ότι οι ενοχές μας μας δυσκολεύουν να ζούμε με ευτυχία, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο ή έναν σύμβουλο. Κάθε άνθρωπος αξίζει να ζει μια ζωή χωρίς το βάρος των ενοχών.

Ερ 7: Συγχωρούμε τους εαυτούς μας σε μια λάθος διαδρομή;

Απ’: Ναι, είναι σημαντικό να συγχωρούμε τους εαυτούς μας όταν πάμε σε μια λάθος διαδρομή. Κάθε άνθρωπος κάνει λάθη και είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Με το να συγχωρούμε τους εαυτούς μας, απελευθερωνόμαστε από την ενοχή και τον αυτοκριτισμό και μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας για να μεγαλώσουμε και να εξελιχθούμε. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι η αγάπη και η συμπόνια προς τον εαυτό μας είναι εξίσου σημαντική με την αγάπη και την συμπόνια προς τους άλλους.

Ερ 8: Τα βιβλία είναι η επιλογή ή η ανεξαρτησία μας;

Απ’: Τα βιβλία είναι και η επιλογή μας και η ανεξαρτησία μας. Είναι η επιλογή μας γιατί εμείς αποφασίζουμε ποια βιβλία θα διαβάσουμε και πώς θα επηρεάσουν τη σκέψη και την ανάπτυξή μας. Τα βιβλία μας προσφέρουν την ανεξαρτησία να αναζητήσουμε και να εξερευνήσουμε νέες ιδέες και προοπτικές, ανεξαρτήτως των κοινωνικών ή πολιτικών συνθηκών που μας περιβάλλουν. Έτσι, τα βιβλία μπορούν να μας δώσουν την ελευθερία να σκεφτόμαστε ανεξάρτητα και να διαμορφώνουμε τις δικές μας απόψεις και πεποιθήσεις.

Ερ 9: Τελικά ποιο είναι το νόημα πίσω από τις λέξεις;

Απ’: Το νόημα πίσω από τις λέξεις μπορεί να εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται, τον συνολικό τους σκοπό, τις συνθήκες και τις προθέσεις του ομιλητή. Μπορεί να προέρχεται από τη συνειδητή επιλογή λέξεων για να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και τυχαίες συνδέσεις λέξεων που έχουν μια διαφορετική σημασιολογική αξία. Επομένως, το νόημα πίσω από τις λέξεις μπορεί να είναι πολύπλοκο και να αναλύεται διαφορετικά ανάλογα με την περίσταση και την ερμηνεία του ακροατή.

Ερ 10: Πιστεύετε στο θαύμα της φύσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Απ’: Ναι, πιστεύω στο θαύμα της φύσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι έχουν καθοριστεί και αναγνωριστεί διεθνώς ως θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να τηρούνται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ανθρώπου αποτελεί ένα θαύμα της ανθρώπινης φύσης και εξέλιξης.

Ερ 11: Γυναίκα σημαίνει Δύναμη και Δύναμη σημαίνει Γυναίκα. Κλείνοντας τη συζήτηση θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια.

Απ’: Η γυναίκα είναι ένα υπέροχο πλάσμα γεμάτο δύναμη και ανθεκτικότητα. Με την ευαισθησία, την ευφυΐα και την αγάπη της, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέρος. Ας αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε τη δύναμη και την σπουδαιότητα όλων των γυναικών στη ζωή μας.

Ερ 12: Σας ευχαριστώ για αυτή την συζήτηση. Μια ευχή κλείνοντας στους αναγνώστες μας;

Σας ευχαριστώ και εγώ! Εύχομαι πάντα τύχη σε όλους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top