skip to Main Content
DSC 6012

Συνεδρίαση για τα σχολεία στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

Κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε έχει ξεκινήσει εδώ και δυο μήνες η νέα  σχολική χρονιά και η κατάσταση που υπάρχει στις κτηριακές υποδομές των σχολείων είναι επιεικώς απαράδεκτη και χωρίς καμιά παρέμβαση 4 χρόνια τώρα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 μέχρι σήμερα.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βρίσκονται σε μια σειρά κινητοποιήσεων για την επίλυση των σοβαρών  προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία, απασχολώντας τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ.

Σχεδόν 4 χρόνια μετά, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την Δημοτική Αρχή (ΝΔ) και την Περιφερειακή Αρχή(ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ)  δεν έχουν προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών των σχολείων, όχι στην προτέρα κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, ενώ  και η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος στον Άγιο Αντώνη Ληξουρίου κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και ΔΝΤ είναι να ελαφρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τέτοια βάρη ( δαπάνες για υγεία παιδεία,  επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων, κατασκευή νέων, κλπ), προκειμένου να διαμορφωθούν τα ματωμένα πλεονάσματα που θα επιδοτήσουν  με την σειρά τους την καπιταλιστική ανάπτυξη.   Έτσι  οι εργαζόμενοι πληρώνουν και στην περίοδο της κρίσης και στην περίοδο της ανάπτυξης.

Στην παραπάνω επιδίωξη της κυβέρνησης βάζουν  αντικειμενικά πλάτη Δήμος και Περιφέρεια αφού τέσσερα χρόνια τώρα επικαλούνται γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προαπαιτούμενα (χωροθέτηση, ρημοτόμηση, άδειες, μελέτες κλπ). Έτσι από την μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  δηλώνει ότι δεν δίνει ούτε ένα ευρώ  από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων και την  κατασκευή νέων και από την άλλη Δήμος και Περιφέρεια διαγκωνίζονται σε ένα γαιτανάκι ευθυνών μεταξύ τους, κάτι που αντικειμενικά οδηγεί στο  να χαθεί και η τελευταία ελπίδα για να γίνουν  αυτά τα έργα, αφού όπως λέγεται, (πρόσφατες δηλώσεις Περιφερειάρχη) οι σχετικές προτάσεις στο ΕΣΠΑ λίγουν τέλος του Νοέμβρη.

Έτσι παρότι  διατέινονται ότι υπάρχουν αυτά τα  κονδύλια,  συνεχώς κωλυσιεργούν με γελείες αιτιάσεις  στο ξεμπλοκάρισμα των προαναφερόμενων έργων , βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση για να εξοικονομίσει αυτούς τους πόρους για να τους σπρώξει στην καπιταλιστική ανάπτυξη.  Για αυτό απαιτούμε:
1. Να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που εκκρεμούν για τα «κίτρινα» σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση   και στα πλαίσια αυτά ο Δήμος να φέρει σε πέρας όλες του τις υποχρεώσεις, να χρηματοδοτηθούν επιτέλους και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης με βάση τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό.
2. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθούν τώρα και να χρηματοδοτηθούν άμεσα το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ στο Ληξούρι, και το νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ.
3. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
4. Να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα νέα συγκροτήματα που έχουν χρόνια προγραμματιστεί σε όλη την έκταση του Δήμου ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μαθητές της Κεφαλονιάς  με σύγχρονες, ασφαλείς, δημόσιες υποδομές.
Για όλα τα παραπάνω ΖΗΤΑΜΕ:
ΑΜΕΣΑ την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ή την ένταξη ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς ΔΣ με παράλληλο κάλεσμα όλων των αρμόδιων φορέων για συμμετοχή στην συζήτηση (εκπαιδευτικούς, γονείς. μαθητές κ.λ.π.).
Αργοστόλι 13 Νοέμβρη 2017
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης
Γιάννης Κουρούκλης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top