skip to Main Content
Patoulis Gavroglou1 (Copy)

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου

με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, με στόχο τη σύγκλιση και τη συνεργασία για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Μαΐου, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη.

Το Υπουργείο είναι ανυποχώρητο στην εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Δήμαρχοι συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του. «Είναι σαφές ότι σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας εμβληματικής μεταρρύθμισης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο θα την επιδιώξει με κάθε τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι ορισμένοι από τους 184 Δημάρχους δεν συναίνεσαν στην εφαρμογή του μέτρου, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι οι γνωμοδοτικές εισηγήσεις προς τον Υπουργό από τις τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ο Δήμαρχος ήταν ομόφωνες ως προς τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους συγκεκριμένους Δήμους.

Συμφωνήθηκε από όλους ότι η Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ για την συλλογή αξιόπιστων στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες επισκευών και συντήρησης των σχολικών κτηρίων που αποτελούν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπουργός: Είμαστε ανυποχώρητοι στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της κατά της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο είναι ανυποχώρητο στην εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη σημερινή συνάτηση με τον Πρόεδρο  της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, όπου τέθηκε το  ζήτημα της υποχρεωτικής ένταξης των τετράχρονων στις δομές των νηπιαγωγείων καθώς και θέματα που αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών και στη πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων .

Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Δήμαρχοι συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή του. «Είναι σαφές ότι σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία μιας τέτοιας εμβληματικής μεταρρύθμισης είναι η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο θα την επιδιώξει με κάθε τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι ορισμένοι από τους 184 Δημάρχους δεν συναίνεσαν στην εφαρμογή του μέτρου, ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε  ότι οι γνωμοδοτικές εισηγήσεις   από τις τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ο Δήμαρχος ήταν ομόφωνες ως προς τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους συγκεκριμένους Δήμους.

Συμφωνήθηκε από όλους , όπως αβακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ότι η Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ για την συλλογή αξιόπιστων στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της.

Επίσης , συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες επισκευών και συντήρησης των σχολικών κτηρίων που αποτελούν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σοιχεία κατέθεσε ο Γ. Πατούλης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία από τα οποία , όπως δήλωσε, προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 δήμοι που υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς τη συναίνεσή τους στον κατάλογο με τους 184 δήμους όπου προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της ένταξης των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία από το επόμενο σχολικό έτος.

Ο Γ. Πατούλης, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να εξετάσει το σχετικό θέμα και αν πράγματι δεν έγινε με τη συναίνεσή τους, να μην συμπεριληφθούν στον  κατάλογο.

Μάλιστα, όπως είπε,  υπάρχουν και αναφορές από δήμους που απάντησαν μεν ότι επαρκούν οι κτηριακές υποδομές, αλλά δεν συναίνεσαν για την υπαγωγή των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της όπως αποτυπώνεται και στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού της συνεδρίου,  κατά της ένταξης των τετράχρονων στην διετή προσχολική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο είναι αναγκαίο να  διασφαλιστεί ότι δε θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές, με πρόγραμμα σίτισης, περίθαλψης και λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες το χρόνο και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης σχολικών μονάδων μέσω του ΚτΥΠ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε επίπεδο βρεφονηπιοκόμων οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν.

«Η ΚΕΔΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τα συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με τις κτηριακές υποδομές και την ασφάλεια» τονισε ο κ. Πατούλης.  

Στο πλαίσιο αυτό , όπως ανακοινώθηκε από την ΚΕΔΕ, μετά από παρέμβαση και του υπουργού Εσωτερικών συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την ΚΕΔΕ και να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τους δήμους να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές για να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top