ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’
ΑΝΤ.ΤΡΙΤΣΗ 50, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ , 28 100
ΤΗΛ/ΦΑΞ : 2671025656
ΚΙΝ.: 6937281851
Email: somkenaf@yahoo.gr
Διαδίκτυο: www.alidromos.gr
Μηχανική Βλάβη του Ο/Γ – Ε/Γ Κεφαλονιά.
Μη Τήρηση της ΣΣΕ από την “Levante Ferries”
Σύμφωνα με το τελευταίο περιστατικό της μηχανικής βλάβης που προέκυψε στο Οχηματαγωγό / Επιβατηγό πλοίο “Κεφαλονιά” και το οποίο ακινητοποιήθηκε έξω από το λιμάνι της Κυλλήνης την 25/10/2025, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των 300 επιβατών του και των μελών του πληρώματος του, ως επίσης και το ρίσκο πιθανών δυστυχημάτων, Ο Σύλλογος ναυτικών Κεφαλλονιάς “Νίκος Καββαδίας” διαμαρτύρεται προς την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων και προς όλους τους υπευθύνους, πως συνεχίζεται και επιτρέπεται στο υπέργηρο επιβατηγό πλοίο “Κεφαλονιά” (κατασκευής 1975), να συνεχίζει να πραγματοποιεί δρομολόγια στην γραμμή Κεφαλλονιά -Ιθάκη – Πάτρα και Ζάκυνθο – Κυλλήνη, μετά από τόσα πολλά προβλήματα που του έχουν παρουσιαστεί και τις απαγορεύσεις, κατά καιρούς, απόπλου από τις λιμενικές αρχές, με κίνδυνο τις ζωές των επιβατών και των συναδέλφων ναυτεργατών.
Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί για να μη θρηνήσουμε και άλλα Τέμπη. Η αντικατάστασή του με καινούριο νέας τεχνολογίας είναι απαίτηση των κατοίκων των νησιών μας.
Ο νόμος, όπως είχε τροποποιηθεί αρκετές φορές μέχρι το 2016 για την απόσυρση των Ο/Γ – Ε/Γ πλοίων, προέβλεπε σαν όριο ηλικίας τα 30 χρόνια για τα πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ λιμανιών της Ηπειρωτικής χώρας και της Νησιωτικής ή μεταξύ νησιώτικων λιμανιών και τα 35 χρόνια μεταξύ λιμανιών της Ηπειρωτικής χώρας. Με το Προεδρικό διάταγμα 104 (12/10/2016) καταργήθηκαν τα ανωτέρω όρια ηλικίας αυτών των πλοίων και αποφασίστηκε ότι τα πλοία αυτά μπορούν να εκτελούν δρομολόγια ανεξαρτήτου ηλικίας, βασιζόμενοι στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (725/2004) που κατάργησε το όριο ηλικίας, βάζοντας επί πλέον κανονισμούς συντήρησης, συχνότερες επιθεωρήσεις και τα πλοία αυτά να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Τώρα το κατά πόσον τηρούνται οι κανονισμοί αναφορικά με την σωστή συντήρηση και με τις σωστές επιθεωρήσεις και κατά πόσον τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας ανταποκρίνονται στην κατάσταση του πλοίου, πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων / δυστυχημάτων έχουν αποδείξει το αντίθετο. Οι κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενοι στην διαχείριση των Ο/Γ – Ε/Γ πλοίων πρέπει να εμπεδώσουν ότι αυτά τα πλοία μεταφέρουν ανθρώπους και μάλιστα πολλούς. Και κάποιο δυστύχημα να μην γίνει, μόνο η ταλαιπωρία και ο φόβος που επικρατεί (όπως στην προκειμένη περίπτωση) είναι αρκετά για να συνειδοποιήσουν και η κυβέρνηση και οι πλοιοκτήτες και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, ότι πρέπει άμεσα να δράσουν και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων που ταξιδεύουν μ’ αυτά τα πλοία.
Η άμεση απόσυρση των γερασμένων πλοίων και η επαναφορά του ορίου ηλικίας είναι απόλυτα αναγκαίες ενέργειες, όπως και αντικατάστασή τους με καινούρια νέας τεχνολογίας.
Επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε την αυταρχική συμπεριφορά της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Levante Ferries)προς τους συναδέλφους ναυτεργάτες, που ταξιδεύουν στα πλοία της, σχετικά με την μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας.
Συγκεκριμένα, κατά τη μισθοδοσία του μηνός Σεπτεμβρίου, δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενες αμοιβές διανυκτέρευσης στους ναυτεργάτες, όπως ρητά ορίζει η ΣΣΕ. Ακόμα πιο προκλητικά, η εταιρεία ανακοίνωσε στα πληρώματα των πλοίων της, ότι αν διεκδικούν να αμειφθούν για τις διανυκτερεύσεις, θα απολύονται για 1 ή 2 ημέρες, λόγω αδείας, και στη συνέχεια θα επαναπροσλαμβάνονται. Με αυτή τη μέθοδο η εταιρεία στερεί από τους ναυτεργάτες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το ποσό που προβλέπεται από τις διανυκτερεύσεις, με βάση τη ΣΣΕ Ακτοπλοΐας. Η πρακτική αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ΥΝΑΝΠ και των Λιμεναρχείων Πάτρας και Σάμης, για τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων και την καταβολή όλων των διανυκτερεύσεων στους συναδέλφους ναυτεργάτες.
Ο Σύλλογος μας συμπαραστέκεται και βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων ναυτεργατών στις διεκδικήσεις και την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το Δ. Σ. του Συλλόγου




