skip to Main Content
20180508 202135 (Copy)

Συγκίνηση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Παναγή Παυλάτου

Υπάρχουν πολλά κλισέ που περιγράφουν τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που αντιστέκονται στην φθορά του χρόνου. «Αειθαλείς», «αιώνιοι έφηβοι», «αιώνιοι νέοι» κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το βιολογικό ρολόι μπορεί να μετράει αδυσώπητα, όμως το πνεύμα ενός ανθρώπου, με το πέρασμα το χρόνου, μπορεί, όχι απλώς να παραμένει νέο, αλλά να γίνεται πιο πλούσιο, πιο οξύ και πιο δημιουργικό. Δεν είναι μόνο οι εμπειρίες της ζωής που το σφυρηλατούν, κυρίως είναι η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει, να φαντάζεται, να επικοινωνεί και, γιατί όχι, να ονειρεύεται, από την ώρα που αντικρίζει το πρώτο φως, μέχρι την ώρα που κλείνει τα μάτια του για τελευταία φορά.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι διαθέτουν πνεύμα πιο ανήσυχο και «σφριγηλό» κι από τους πιο επαναστατημένους νεανίες, απαλλαγμένο μάλιστα από την ανοησία που συχνά συνοδεύει τη νεότητα. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την πλειάδα πνευματικών ανθρώπων που διαθέτει ο τόπος μας, αλλά και για απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι ο χρόνος μπορεί να γίνεται, αργά ή γρήγορα, εχθρός για το σώμα, γίνεται όμως εύκολα φίλος για τον νου.

Ο Παναγής Παυλάτος, είναι μία τέτοια περίπτωση. Στα 96 του χρόνια, παραμένει ανήσυχος, όχι «σαν έφηβος» αλλά καλύτερα από έφηβος. Οδεύοντας προς ηλικίες που πολλοί από εμάς δεν θα έχουμε την τύχη να φτάσουμε, γεμίζει τη ζωή του γράφοντας ποιήματα,μαθαίνοντας υπολογιστές, παίρνοντας μέρος σε αγώνες σκακιού, δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα σε όσους νομίζουν ότι η ζωή τελειώνει στα όποια «-άντα» ή «-ήντα».

Τι κι αν τα τελευταία χρόνια, μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία; Απ’ τα νοσοκομεία έκανε τις πρώτες δημοσιεύσεις των ποιημάτων του.

Στον Κέφαλο, σήμερα το απόγευμα παρουσίαση την νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ήσουν» την οποία μοίρασε στο τέλος δωρεάν στον κόσμο που σχεδόν γέμισε το ισόγειο του Δημοτικό Θεάτρου.

Φίλοι και γνωστοί του, ποιητές της Κεφαλονιάς κάθε ηλικίας διάβασαν ποιήματά του μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης αλλά και γνήσιου θαυμασμού.

Με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της επικεφαλής του συλλόγου «Γνώσης Πανόραμα» Βίρνας Κολλαΐτη (καλά, εκείνη βάζει κάτω σε ζωντάνια, δημιουργικότητα και προσφορά πολλές… εικοσάρες), οργανώθηκε μία όμορφη παρουσίαση όπου όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον συγγραφέα. Εκείνος, παρότι συγκινημένος, αντιμετώπισε με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του τα σχόλια αλλά έδειξε πιο ευχαριστημένος από ποτέ. Άλλωστε η εκδήλωση είχε περάσει από χίλια κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί.

Ο Παναγής Παυλάτος επαληθεύει με τον πιο καλό τόπο ένα άλλο κλισέ: το «τόπο στα νιάτα». Ποια νιάτα όμως; Τα βιολογικά δεν είναι τίποτε άλλο από μία ημερομηνία αποτυπωμένη σε μία ταυτότητα. Τα πνευματικά είναι που αξίζουν, και σ’ αυτά ο κ. Παυλάτος γίνεται όλο και πιο νέος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Μάκης Αποστολάτος, οι ποιητές: Πάνος Τζανετάτος, Γιώργος Σπηλιώτης,  ο αδελφός του Γιάννης Παυλάτος, ο Νίκος Βαλλιανάτος κ.α.

Επίσης ποιήματά του διάβασαν: η Μαίρη Κυπριώτη, η Μίνα Μαγουλά, η Ελευθερία Τζάκη, η Κωστούλα Ραζή κ.α.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Οδηγίες: Δείτε όλα τα video κάνοντας κλικ στο κέντρο της video playlist που ακολουθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε το video που θέλετε να δείτε από το μενού που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης το οποίο μοιάζει με τρεις γραμμές και ένα βελάκι: (δες εικόνα)

Προσοχή! Υπάρχει μία μόνο οθόνη video αλλά αυτή περιέχει όλα τα video που μπορείτε να επιλέξετε από το μενού. 
Τέλος, στο κάτω δεξί μέρος της ίδιας οθόνης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι για να δείτε τα video σε πλήρη οθόνη.

 

 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top