skip to Main Content
IMG 20180602 111642

Στους Παξούς η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ – ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ευρεία συζήτηση για το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων

σε Κέρκυρα και Παξούς

  • Θ. Γαλιατσάτος: Ο ΠΕΣΔΑ είναι επιτυχής, η διαχείριση είναι διαχρονικά προβληματική
  • Ανάγκη ενίσχυσης της συναίνεσης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

Στους Παξούς συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο 2&3 Ιουνίου 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, παρουσία και του Δήμαρχου Παξών Σπύρου Βλαχόπουλου και του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη.

Τα θέματα που αφορούν στους Παξούς, όπως είναι φυσικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης με κυριότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποχέτευση, τη σχολική στέγη, την τουριστική οικονομία, την πρόβλεψη για τη διαφύλαξη της ακτογραμμής στη Λάκκα και γενικότερα τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Η κατάσταση με τα απορρίμματα έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο και στους Παξούς, κατ’ αναλογία με τις επικρατούσες συνθήκες στην Κέρκυρα και εισηγητικά ο Δήμαρχος Παξών κ. Βλαχόπουλος ζήτησε την εξαίρεση του νησιού από την εναπόθεση στον ΧΥΤΑ Κέρκυρας και την χρήση εγκατάστασης στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, όπως συμβαίνει και στο Μεγανήσι. «Δεν έχουμε καμία διάθεση αποκοπής σε διοικητικό ή άλλο επίπεδο από την Κέρκυρα. Ζητούμε όμως για προσωρινό διάστημα 3 μηνών να βοηθηθούμε και να μεταφερθούν τα σκουπίδια μας εκτός Κέρκυρας, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Το αίτημα του Δήμαρχου βρήκε ευήκοον ους στον Περιφερειάρχη, ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως το αίτημα, να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες, αν κριθει τελικά αναγκαίο.

Η συζήτηση για το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα και τους Παξούς γενικεύτηκε με την τοποθέτηση των Περιφερειακών συμβούλων, ενώ για το θέμα υπήρξε και επερώτηση από τον Θ. Γουλή.

«Στον ΠΕΣΔΑ δεν δεσμεύουμε καμία περιοχή και κανένα φορέα» δήλωσε στη δική του τοποθέτηση το Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι για το σημερινό χάλι στο θέμα των απορριμμάτων δεν ευθύνεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός αλλά η διαχρονικά πλημμελής λειτουργία του Συνδέσμου Διαχείρισης. «Οι διαχειριστές του προβλήματος ελάχιστα έκαναν στη σωστή κατεύθυνση, ανέκαθεν», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει εμμονές κι είναι ανοικτή στο διάλογο, αλλά είναι σταθερά προσηλωμένη στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει επί δεκαετίες την Κέρκυρα και τους Παξούς.

«Ο Δήμος Κέρκυρας έχει αιτηθεί στην Αποκεντρωμένη κι είμαστε εν αναμονή έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων  για την προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στη Νότια Κέρκυρα ως χώρου προσωρινής εναπόθεσης. Θέλω να ξέρετε ότι ακούμε τα κινήματα, τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Με πολύ σεβασμό όμως και χωρίς να κάνουμε συστάσεις σε κανένα, πρέπει να πούμε ότι τα κινήματα αντλούν τη δύναμή τους από την αλήθεια του αγώνα τους. Κι εδώ έχουμε δεδομένα που ανατρέπουν ισχυρισμούς. Η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας εν κινδύνω, το ΣτΕ απέρριψε δύο φορές (τη δεύτερη μάλιστα επί της ουσίας) τις προσφυγές για την εγκατάσταση στη Λευκίμμη και υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη του προστίμου για τη μη λειτουργία. Κι υπάρχει κι η άποψη μακριά τα σκουπίδια από εμάς κι ας πάνε στον γείτονα, αυτό είναι σωστό; Εκπλήσσομαι», δήλωσε ο κ. Περιφερειάρχης.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση και ο βουλευτής Κ. Παυλίδης υποστηρίζοντας ότι είναι μονόδρομος, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση, η λειτουργία του ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ εξηγήσεις και διευκρινίσεις ζήτησαν περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τέλος υπήρξε η γενικευμένη πεποίθηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από σχετική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή.

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top