Στο «δόκανο» των τραπεζών αναμένεται να πιαστούν σύντομα πάνω από 20.000 «μπαταχτσήδες» – δανειολήπτες που εντάχθηκαν δολίως στο νόμο Κατσέλη ώστε να αποφύγουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο δικαστήριο, την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων τους.

Πρόκειται για τους δανειολήπτες που αρνήθηκαν, μέσω αίτησης που υπέβαλαν στο Ειρηνοδικείο, να αρθεί το  τραπεζικό τους απόρρητο που, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, όσοι δεν το έχουν πράξει, μέχρι στις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου, χάνουν πλέον την νομική προστασία του νόμου αναφορικά με την παύση των  αναγκαστικών  μέτρων  είσπραξης σε βάρος τους (κατάσχεση καταθέσεων, πλειστηριασμοί ακινήτων κλπ) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η άρνηση αυτή των περίπου 20.000 δανειοληπτών παρέχει πλέον το δικαίωμα στις τράπεζες, να ελέγξουν μέσω του «Τειρεσία», (ο οποίος διαχειρίζεται αρχεία  οικονομικής συμπεριφοράς των τραπεζικών πελατών), κάθε κίνηση  με μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό η μεταβιβάσεις ακινήτων που τυχόν  έκαναν από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας την τελευταία 5ετία.

Σύμφωνα με στοιχεία στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί  με αιτήσεις τους μετά το 2010 150.000 δανειολήπτες, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία εξόφλησης των τραπεζικών δανείων τους (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά), ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια.

Ο τραπεζικός έλεγχος των 20.000 δανειοληπτών-«μπαταχτσήδων»  του νόμου Κατσέλη που αρνήθηκαν μέχρι στις 17 Σεπτεμβρίου να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο θα μπορεί να επεκταθεί και πέραν της  5ετίας ερευνώντας, μέσω του «Τειρεσία», πόσοι και ποιοι  από αυτούς έχουν η είχαν καταθέσεις τις οποίες φυγάδευσαν στο εξωτερικό, ώστε να εμφανιστούν ως άποροι  στα δικαστήρια και να αποφύγουν έτσι την εξόφληση των  δανείων τους.

Με ένα λόγο έχουν καταστεί στρατηγικοί κακοπληρωτές η κοινώς αποκαλούμενοι  «μπαταχτσήδες».

Ο «Τειρεσίας» αποκτά πρόσβαση σε στοιχεία των φορολογουμένων

Με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο «Τειρεσίας», όπως και διάφοροι φορείς του δημοσίου, αποκτά πρόσθετες πληροφορίες για τους «μπαταχτσήδες» -πελάτες του από την ΑΑΔΕ, ώστε να εντοπίζει και να καταδιώκει ευκολότερα τους κακοπληρωτές-δανειολήπτες που έχουν  αλλάξει διεύθυνση κατοικίας η αποκρύβουν από την τράπεζα την πραγματική τους διεύθυνση και τα τηλέφωνά τους.

Με την τροπολογία ο «Τειρεσίας» των τραπεζών θα μπορεί με αίτημα που θα υποβάλλει στην Ανεξάρτητη  Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να λαμβάνει στοιχεία από το υποσύστημα του μητρώου των φορολογουμένων και ειδικότερα θα του χορηγούνται, με πληρωμή, οι εξής πληροφορίες..

*Για τα φυσικά πρόσωπα, το ΑΦΜ, η εφορία όπου υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, το ονοματεπώνυμο του πατέρα και της μητέρας, η διεύθυνση κατοικίας τους και ο ταχυδρομικός κώδικας.

* Για επιχειρήσεις και εταιρείες ,το ΑΦΜ τους, η εφορία που υποβάλλουν τη δήλωση εισοδήματος, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η διεύθυνση  της έδρας τους.

Τέλος ο νόμος Κατσέλη από του χρόνου;

Οριστικό φρένο στην  πιθανότητα νέας παράτασης για ακόμη ένα έτος της ισχύος του νόμου Κατσέλη φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές μετά τη χρηματιστηριακή αναταραχή των τελευταίων μερών και την καθυστέρηση στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων»  δανείων από πλευράς τραπεζών.

Εάν τελικώς δεν δοθεί νέα παράταση, παύει πλέον η ασυλία και η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες και οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να προχωρούν κάθε υποθηκευμένης κατοικίας, ανεξαρτήτως του περιουσιακού – εισοδηματικού  προφίλ του κάθε δανειολήπτη.