skip to Main Content
Στιγμιότυπο οθόνης 2026 03 14 204625 (Copy)

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο τα τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα μετά την παρέμβαση Φαραντούρη

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο φέρνουν ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί αμερικανοί βουλευτές τη μεταφορά και εγκατάσταση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής και μέλος της αντιπροσωπείας Ευρω-αμερικανικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας Φαραντούρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ήδη οι συνάδελφοί μου βουλευτές, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπως ο Gregory Μeeks, Δημοκρατικός απ’ τη Νέα Υόρκη, ο Chris Pappas, Δημοκρατικός απ’ το New Hampshire, η Dina Titus, Δημοκρατική απ’ τη Νεβάδα και ο Gus Billirakis, Ρεπουμπλικανός απ’ τη Φλόριντα, “σήκωσαν” το θέμα και ζητούν απ’ την Κυβέρνηση Τράμπ να πάρει θέσει και να προσωρήσει σε κυρώσεις προς την Τουρκία για μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά αμερικανική κατασκευή και προέλευσης σταρτιωτικού υλικού σε μη αναγνωρισμένο, κατεχόμενο μέρος», όπως αποκάλυψε.

Την περασμένη Δευτέρα ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε γραπτή ερώτηση-παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας και Ευρω-αμερικανικών σχέσεων, ζητώντας απ’ την Κομισιόν σαφή θέση, συστάσεις για απόσυρση και κυρώσεις προς την Τουρκία εάν αυτή δεν αποσύρει τα έξι F-16 απ’ την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή και Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου η ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού αλλά και του Αμερικανικού δικαίου.

Καλώ τις ΗΠΑ να παρέμβουν θεσμικά για «μη εξουσιοδοτημένη χρήση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε κατεχόμενο, μη αναγνωρισμένο έδαφος, σύμφωνα με την υφιστάμενη αμερικανική νομοθεσία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Νικόλας Φαραντούρης. Ενεργοποίηση Άρθρου 42 παρ. 7Ταυτόχρονα ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν επισήμως στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής:

«Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις “καλές προθέσεις” κάποιων κρατών μελών. Τώρα είναι η στιγμή για θεσμικές πρωτοβουλίες. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να ηγηθούν της ευρωπαϊκής πορείας προς μία κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής», τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής καλώντας την Κυβέρνηση να προεχωρήσει  στό επόμενο βήμα.

🇺🇸 Στο Αμερικανικό Κογκρέσο τα 🇹🇷 τουρκικά F-16 στα 🇨🇾 κατεχόμενα 👇
➡️ Όπως αποκάλυψα χθες, στο Αμερικανικό Κογκρέσο φέρνουν ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί αμερικανοί βουλευτές την μεταφορά και εγκατάσταση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ήδη οι συνάδελφοί μου βουλευτές, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου όπως ο Gregory Μeeks Δημοκρατικός απ’ τη Νέα Υόρκη, ο Chris Pappas, Δημοκρατικός, απ’ το New Hampshire, η Dina Titus, Δημοκρατική απ’ τη Νεβάδα και ο Gus Billirakis, Ρεπουμπλικανός απ’ τη Φλόριντα, “σήκωσαν” το θέμα και ζητούν απ’ την Κυβέρνηση Τράμπ να πάρει θέσει και να προσωρήσει σε κυρώσεις προς την Τουρκία για μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά αμερικανική κατασκευή και προέλευσης σταρτιωτικού υλικού σε μη αναγνωρισμένο, κατεχόμενο μέρος.
🇪🇺 Την περασμένη Δευτέρα είχα καταθέσει γραπτή ερώτηση-παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας και Ευρω-αμερικανικών σχέσεων, ζητώντας απ’ την Κομισιόν σαφή θέση, συστάσεις για απόσυρση και κυρώσεις προς την Τουρκία εάν αυτή δεν αποσύρει τα έξι F-16 απ’ την Κύπρο.
🇺🇸 Ταυτόχρονα κάλεσα τις ΗΠΑ να παρέμβουν θεσμικά για «μη εξουσιοδοτημένη χρήση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε κατεχόμενο, μη αναγνωρισμένο έδαφος, σύμφωνα με την υφιστάμενη αμερικανική νομοθεσία».
🇬🇷🇨🇾 Ζητώ επίσης Ελλάδα & Κύπρος να προχωρήσουν επισήμως στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Ελλάδα & Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις “καλές προθέσεις” κάποιων κρατών μελών. Τώρα είναι η στιγμή για θεσμικές πρωτοβουλίες. Ελλάδα & Κύπρος μπορούν να ηγηθούν της ευρωπαϊκής πορείας προς μία κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top