skip to Main Content
%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7 Copy

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της ποινικής δίωξης των μαθητών της Σάμης

Μπορεί η υπόθεση των διώξεων στους μαθητές της Σάμης που συμμετείχαν στην περσινή κατάληξη να είχε αίσιο τέλος και να αθωώθηκαν όλοι οι μαθητές, όμως η υπόθεση είχε και… συνέχεια, αυτή τη φορά στα έδρανα της Βουλής.

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιωάννης Γκιόκας αναφέρθηκε στις διώξεις των μαθητών της Σάμης, στη συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει σχετικά με την καταστολή και τις διώξεις μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Γκιόκας σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, όπου «υπήρχαν συλλήψεις, ποινικές διώξεις και καταδίκες μαθητών για τη συμμετοχή τους σε αγώνες και κινητοποιήσεις που αυτοί αποφασίζουν με τα όργανά τους και με τις διαδικασίες τους».

Αναφέρθηκε, εκτός από τα γεγονότα στην Κεφαλονιά, και σε παρόμοια γεγονότα στην Λαμία, τα Γρεβενά και το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο βουλευτής ρώτησε τον υπουργό «τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση για να παύσουν οι διώξεις σε βάρος μαθητών, να σταματήσουν οι απειλές εναντίον γονιών και φυσικά να τεθούν άμεσα στο αρχείο όλες εκείνες οι υποθέσεις είτε οι παλαιότερες, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με άλλες ποινικές διατάξεις και να αρθούν τυχόν καταδίκες μαθητών για τις πιο πάνω πράξεις».

Η απάντηση του υπουργού

Απαντώντας, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις δικαστικές αποφάσεις αν και μερικές φορές δεν συμφωνεί. Πρόσθεσε όμως και τα εξής:
«Είναι πρόσφατη η νομοθέτηση με τον ν.4386 του Υπουργείου Παιδείας με το άρθρο 45 του οποίου καταργήθηκε ο ν.2811/2000, ο οποίος είχε κυρώσει την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι ποινικοποιούσε τις μαθητικές κινητοποιήσεις εντός των σχολικών χώρων. Αυτόν τον νόμο, ο οποίος ίσχυσε επί δεκαπέντε χρόνια και εφαρμόστηκε αρκετές φορές, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον κατήργησε». (…)
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Γρεβενών αναφέρει ότι σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία τέθηκε στο αρχείο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου επίσης αναφέρει ότι σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία τέθηκε στο αρχείο. Και τέλος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας αναφέρει ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τριών ανήλικων μαθητών. Όμως, το Μονομελές Ακροατήριο Ανηλίκων Κεφαλληνίας έκρινε ότι οι ανήλικοι δεν τέλεσαν αξιόποινη πράξη λόγω της κατάργησης του ν. 2811.
Καταργήσαμε, λοιπόν, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 και εξαιτίας αυτού του λόγου το δικαστήριο της Κεφαλλονιάς απάλλαξε τους μαθητές.»
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top