skip to Main Content
ΤΟΥΛΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α1

Σταύρος Τουλάτος: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει, μπορεί και οφείλει να παράξει πολιτικό έργο για τα νησιά μας»

Η συνέντευξη στον Ionian Galaxy και τον Σάκη Βούτο

Για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, την ακρίβεια, το δημογραφικό, τις συντάξεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας μίλησε ο Σταύρος Τουλάτος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» με τον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης: η υποστελέχωση των δομών Υγείας, οι καθυστερήσεις στα έργα υποδομής, η στεγαστική κρίση, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, το χωροταξικό και το σχεδιαζόμενο θαλάσσιο πάρκο.

«Πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα»

Ο κ. Τουλάτος χαρακτήρισε την πρόσφατη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη κατατοπιστική, υποστηρίζοντας ότι παρουσίασε μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση και έναν οδικό χάρτη για την πορεία της χώρας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημογραφική κρίση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Ξεχώρισε την πρόταση να δίνεται δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γονείς άνω των 55 ετών που έχουν παιδιά με αναπηρία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, αλλά μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις για τη 13η σύνταξη, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αποκατάσταση εισοδηματικών απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων. Τόνισε, επίσης, ότι οι σχετικές εξαγγελίες έχουν κοστολογηθεί και δεν αποτελούν, όπως είπε, γενικές ή ανεφάρμοστες υποσχέσεις.

Πρώτη κατοικία, τράπεζες και στεγαστική κρίση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Τουλάτος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επανειλημμένα σχετικές προτάσεις στη Βουλή και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει το 2010.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στη στεγαστική κρίση, στη διεύρυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην αγορά ακινήτων από επενδυτές. Επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη περιορίζει τη διαθεσιμότητα κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους και αυξάνει σημαντικά το κόστος στέγασης, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Στο επίκεντρο η Υγεία στην Κεφαλονιά

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στην κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στην Κεφαλονιά. Ο Σάκης Βούτος έθεσε ζητήματα που αφορούν:

  • Την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς.
  • Τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής.
  • Τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Σάμης.
  • Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός νησιού για τις θεραπείες τους.
  • Την ανάγκη ενίσχυσης των δομών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Ο κ. Τουλάτος απέδωσε τα προβλήματα στις κενές οργανικές θέσεις και στην έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επικοινωνία παρά στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών.

Υποδομές και οδικός άξονας Αργοστόλι – Πόρος

Συζητήθηκαν ακόμη οι παλαιωμένες υποδομές της Κεφαλονιάς και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν τόσο στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων όσο και στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ο Σάκης Βούτος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό του οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος, αναφερόμενος στην επικινδυνότητα των διελεύσεων μέσα από οικισμούς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου και ασφαλούς περιφερειακού δρόμου.

Παράλληλα, έγινε αναφορά σε έργα που καθυστέρησαν ή απεντάχθηκαν, καθώς και στην ανάγκη να αξιοποιούνται αποτελεσματικά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χωροταξικό και θαλάσσιο πάρκο

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για το χωροταξικό και το σχεδιαζόμενο θαλάσσιο πάρκο. Ο δημοσιογράφος ζήτησε σαφείς θέσεις από τα κόμματα και τους τοπικούς εκπροσώπους, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την αλιεία, τον τουρισμό, τις παραλίες και συνολικά την αναπτυξιακή προοπτική της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Τουλάτος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει ανοιχτές κοινωνικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για ζητήματα όπως ο τουρισμός, το πολεοδομικό και το χωροταξικό. Τόνισε ότι οι δράσεις αυτές δεν θα έχουν στενά κομματικό χαρακτήρα, αλλά θα απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας.

Ακτοπλοΐα, καύσιμα και τουρισμός

Στη συζήτηση τέθηκαν ακόμη το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των διοδίων και των καυσίμων, καθώς και οι συνέπειές του στον εσωτερικό τουρισμό.

Έγινε ειδική αναφορά στη γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιταλία και στην ανάγκη να εξεταστεί ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Όπως επισημάνθηκε, το υψηλό κόστος μετακίνησης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους Έλληνες επισκέπτες και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών.

Δημογραφικό, αποχή και φυγή των νέων

Ο Σάκης Βούτος στάθηκε στην υψηλή εκλογική αποχή και στη δυσπιστία μεγάλου μέρους της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και στον κίνδυνο περαιτέρω δημογραφικής συρρίκνωσης της περιφέρειας.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέπουν στους νέους να παραμένουν στον τόπο τους, με πρόσβαση σε εργασία, στέγη, Υγεία, εκπαίδευση και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες.

«Να παράξουμε πολιτικό έργο για τα νησιά μας»

Κλείνοντας, ο κ. Τουλάτος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις κοινωνικές δράσεις, τις δημόσιες συζητήσεις, τις προτάσεις και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

«Όταν θέλουμε, μπορούμε και όταν μπορούμε, οφείλουμε. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και θέλουμε και μπορούμε και, κυρίως, οφείλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι η παραγωγή ουσιαστικού πολιτικού έργου για τα νησιά και όχι η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Από την πλευρά του, ο Σάκης Βούτος υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να δοθεί στα παιδιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ  ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σταύρος Τουλάτος: «Θέλουμε, μπορούμε και οφείλουμε να παράξουμε πολιτικό έργο για τα νησιά μας»

Ο Σταύρος Τουλάτος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» και στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις κοινωνικές και οικονομικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα σημαντικά προβλήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Ακολουθεί η συνέντευξη .

Σάκης Βούτος: Πώς είδατε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη; Τι ήταν αυτό που ξεχωρίσατε;

Σταύρος Τουλάτος: Νομίζω ότι τόσο η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ήταν κατατοπιστικές. Έδωσαν απαντήσεις για το ποιος διαθέτει συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα και ποια πολιτική δύναμη μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Τα σχόλια που λαμβάνουμε από την κοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι θετικά. Παρουσιάστηκε ένας οδικός χάρτης για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, με συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές προτάσεις.

Σάκης Βούτος: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα κοινωνικά μέτρα του προγράμματος;

Σταύρος Τουλάτος: Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κινείται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη δημογραφική κρίση, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Ξεχωρίζω την πρόταση να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι γονείς άνω των 55 ετών που έχουν παιδιά με αναπηρία. Πρόκειται για ένα μέτρο με πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος, αλλά με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα.

Υπάρχουν επίσης προτάσεις για τη 13η σύνταξη, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αποκατάσταση εισοδηματικών απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και συνοδεύεται από συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.

Σάκης Βούτος: Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες και δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Τι απαντάτε;

Σταύρος Τουλάτος: Δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που θα διορθώσει από τη μία ημέρα στην άλλη όλα τα προβλήματα της χώρας. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες προτεραιότητες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση είχε επτά χρόνια για να παρουσιάσει το έργο της. Από την άλλη πλευρά, έχει δοκιμαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σήμερα μια συνολική κυβερνητική πρόταση, με νέα στελέχη που έχουν διάθεση να προσφέρουν. Καλούμε τους πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμά μας, να εξετάσουν την κοστολόγησή του και να μας θέσουν τα ερωτήματά τους.

Σάκης Βούτος: Τι θα γίνει με τις τράπεζες, τα δάνεια, τα funds και την προστασία των πολιτών;

Σταύρος Τουλάτος: Το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του και σημαντικό μέρος της κρατικής χρηματοδότησής του κατευθύνεται σε αυτά.

Το 2010, μέσα στα δυσκολότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία των πολιτών. Αργότερα, η προστασία αυτή καταργήθηκε και οι πλειστηριασμοί άρχισαν επί ΣΥΡΙΖΑ και εντάθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι οποίες καταψηφίστηκαν. Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί βασικό μέρος του προγράμματός μας.

Σάκης Βούτος: Πώς επηρεάζουν την Κεφαλονιά η αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές, η Golden Visa και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις;

Σταύρος Τουλάτος: Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της χώρας βασίζεται σήμερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο real estate. Ακίνητα αγοράζονται από ξένους επενδυτές, αξιοποιούνται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στέγασης.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις τουριστικές περιοχές. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν κατοικία σε προσιτή τιμή, ενώ σημαντικό μέρος των εσόδων δεν παραμένει στην τοπική οικονομία.

Σάκης Βούτος: Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το χωροταξικό και το σχεδιαζόμενο θαλάσσιο πάρκο. Ποια είναι η θέση σας;

Σταύρος Τουλάτος: Τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζεται πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε περισσότερες δράσεις, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι προβλέπεται και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε δεν θα έχουν στενά κομματικό χαρακτήρα. Θα είναι κοινωνικές και θα αφορούν σημαντικά θέματα, όπως ο τουρισμός, το πολεοδομικό και το χωροταξικό. Πρέπει να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση και ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων.

Σάκης Βούτος: Η κοινωνία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην ακρίβεια. Πολλές οικογένειες ξεμένουν από χρήματα στα μέσα του μήνα. Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών;

Σταύρος Τουλάτος: Για αυτό μιλάμε για πολιτική αλλαγή. Τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών και οι βουλευτές μας είναι μέλη της κοινωνίας και βιώνουν τα ίδια καθημερινά προβλήματα.

Χρειάζεται να πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο, να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του. Δεν αρκούν τα λόγια. Απαιτούνται πολιτικές που θα στηρίζουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σάκης Βούτος: Ποια είναι η εικόνα σας για τις δημόσιες δομές Υγείας στην Κεφαλονιά;

Σταύρος Τουλάτος: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Κέντρο Υγείας Σάμης και η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς.

Όταν δεν καλύπτονται οι οργανικές θέσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επικοινωνία, ενώ η κοινωνία χρειάζεται πράξεις, προσωπικό και υπηρεσίες που να λειτουργούν καθημερινά.

Σάκης Βούτος: Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός νησιού για τις θεραπείες τους. Τι πρέπει να γίνει;

Σταύρος Τουλάτος: Είναι πραγματικά λυπηρό να αναγκάζονται ασθενείς να μετακινούνται στην Αθήνα, στην Πάτρα ή στα Ιωάννινα για τις θεραπείες τους. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα μειώνει την ταλαιπωρία και το οικονομικό βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους.

Εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και ο κατάλληλος σχεδιασμός, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα παροχής περισσότερων υπηρεσιών στο νησί.

Σάκης Βούτος: Ποια είναι η άποψή σας για τις υποδομές και τον οδικό άξονα Αργοστόλι – Πόρος;

Σταύρος Τουλάτος: Οι υποδομές της Κεφαλονιάς είναι παλαιωμένες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τον μόνιμο πληθυσμό ούτε τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών της τουριστικής περιόδου.

Ο σχεδιασμός για έναν σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του νησιού, να αποφεύγει επικίνδυνες διελεύσεις μέσα από οικισμούς και να εντάσσεται σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Σάκης Βούτος: Το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των καυσίμων πλήττει τον εσωτερικό τουρισμό. Τι χρειάζεται;

Σταύρος Τουλάτος: Χρειάζεται να βελτιωθούν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, όπως η ενίσχυση της γραμμής Πάτρα – Σάμη και η καλύτερη σύνδεση με την Ιταλία.

Ο ανταγωνισμός στις ακτοπλοϊκές γραμμές μπορεί να συμβάλει σε καλύτερες τιμές. Σήμερα, μια οικογένεια επιβαρύνεται υπερβολικά από εισιτήρια, καύσιμα και διόδια, γεγονός που την αποτρέπει από το να επισκεφθεί τα νησιά μας.

Σάκης Βούτος: Πώς σχολιάζετε την υψηλή αποχή και την απογοήτευση των πολιτών από την πολιτική;

Σταύρος Τουλάτος: Η αποχή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν, να αξιολογούν τις προτάσεις και να επιλέγουν ποιοι θέλουν να τους εκπροσωπούν.

Δεν πρέπει να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Η πολιτική αλλαγή απαιτεί ενεργούς πολίτες, ενημέρωση και συμμετοχή.

Σάκης Βούτος: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η φυγή των νέων από την Κεφαλονιά και συνολικά από τη χώρα;

Σταύρος Τουλάτος: Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα επιτρέψουν στους νέους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στον τόπο τους. Χρειάζονται αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, προσιτή στέγη, σύγχρονες υποδομές, δημόσια Υγεία και πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Η χώρα έχει χάσει μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων. Αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και δημογραφικό. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, η περιφέρεια θα συνεχίσει να ερημώνει.

Σάκης Βούτος: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Σταύρος Τουλάτος: Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι πραγματιστής. Όταν θέλουμε, μπορούμε και όταν μπορούμε, οφείλουμε.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε, μπορούμε και, κυρίως, οφείλουμε. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε κοινωνικές δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή. Θα είμαστε δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης όπου χρειαστεί.

Το σημαντικό είναι να παράξουμε πολιτικό έργο για τα νησιά μας και να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top