skip to Main Content
Assos Provlimata 2 (Copy)

SOS εκπέμπει η Άσσος -Χάος

με κυκλοφοριακό, νερό, αποχέτευση, σκουπίδια και

φωτισμό…!

Παράπονα στο δήμο από τους επαγγελματίες της περιοχής

Κυριολεκτικά SOS εκπέμπει ο παραδοσιακός οικισμός της Άσσου, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και πλέον η κατάσταση στην περιοχή με το κυκλοφοριακό, το νερό και την αποχέτευση, τα σκουπίδια και τον φωτισμό τόσο μέσα στον οικισμό όσο και στο Κάστρο έχουν φτάσει σε σημείο ανυπόφορο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Ευάγγελο Κεκάτο, και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Ερίσου, κ. Παναγή Κοκκόλη, και συμμετέχοντες αρκετούς επαγγελματίες της Άσσου, καθώς και τον εκπρόσωπο της Τ. Κ., κ. Κυριάκο Βρυώνη.

Την συζήτηση μονοπώλησαν οι επαγγελματίες, οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μοναδικός σε φυσικό κάλλος οικισμός της Άσσου, τα οποία μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε στα εξής:
– Ποιότητα νερού – ύδρευση: Όπως ανέφεραν οι επαγγελματίες τα παράπονα που δέχονται από τους τουρίστες και τους επισκέπτες γενικά για την ποιότητα του νερού είναι πολλά, αφού οι σωληνώσεις είναι από αμίαντο, ενώ το νερό είναι επιβαρυμένο ήδη με αυξημένα χλωριόντα και άλατα σε βαθμό που κάθε χρόνο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες αναγκάζονται να αντικαταστήσουν οικιακές συσκευές, θερμοσίφωνες κ.λπ. Εκτός αυτού, η τιμή του κυβικού (0,78/κυβικό) είναι μάλλον «τσιμπημένη» σε σχέση με άλλες περιοχές της Κεφαλλονιάς (0,19 / κυβικό στην Λάσση και 0,12 στη Λειβαθώ).
– Αποχέτευση: Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί χρόνια πολλά την Άσσο και είναι γνωστό. Αναφέρθηκαν στη συζήτηση περιπτώσεις με λύματα που φτάνουν απευθείας στην παραλία με τον κόσμο να κάνει δίπλα σε αυτά μπάνιο και η όλη εικόνα να είναι τουλάχιστον αποκρουστική… Σε αυτό συμβάλλουν και τα σκάφη, τα οποία φέτος ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο με το Λιμενικό να κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, χωρίς όμως τελικά αυτό να είναι αρκετό. Επίσης, οι σχάρες σε πολλά σημεία έχουν σπάσει και φέτος υπήρξε τουρίστρια που έπεσε και χτύπησε στο πόδι, δεν θέλησε όμως να κάνει καταγγελία…
– Καθαριότητα: Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τα σκουπίδια και τους κάδους. Ο Δήμος διαθέτει έναν υπάλληλο και λογικό είναι από το πρωί που περνά το απορριμματοφόρο μέχρι το βράδυ η πλατεία του χωριού να είναι γεμάτη με σκουπίδια, αφού οι κάδοι δεν αρκούν…
– Κυκλοφοριακό: Στο ζήτημα αυτό εστίασαν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες, εξηγώντας ότι φέτος επικράτησε το αδιαχώρητο στην Άσσο από κόσμο, αφού η γέφυρα του Χάρακα ολοκληρώθηκε. Κι αυτό μπορεί να είναι καλό από τη μία πλευρά, από την άλλη όμως οι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι. Στο σημείο αυτό ακούστηκε πως οι επαγγελματίες ψάχνουν να βρουν χώρο ιδιωτικό να χρησιμοποιείται ως parking, ενώ ζητήθηκε από το Δήμο να πιέσει, ώστε να γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Αντιπεριφερειάρχης και προτίθεται να βοηθήσει με μελέτη που φαίνεται να έχει ήδη χρηματοδοτηθεί. Επίσης προτάθηκε να πεζοδρομηθεί η πλατεία για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
– Φωτισμός: Αναφέρθηκαν περιπτώσεις φανοστατών τους οποίους ακούμπησαν τουρίστες για να τραβήξουν φωτογραφίες και έπεσαν αφού είναι παλαιοί και χωρίς καμία συντήρηση. Χρειάζονται αλλαγή άμεσα και οι επαγγελματίες δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και οι ίδιοι οικονομικά, κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Εκτός αυτού, το Κάστρο απαιτείται να είναι μόνιμα φωτισμένο και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει χωρίς κάθε φορά να ψάχνουν Δήμος και κάτοικοι για γεννήτριες…

Όλα τα παραπάνω, εν περιλήψει, είναι θέματα που επείγει να αντιμετωπιστούν, για αυτό και ο κ. Κοκκόλης ενημέρωσε πως ειδικά για το νερό άμεσα θα φροντίσει να γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, κ. Ανουσάκη, ενώ θα αναλάβει να «τρέξει» και το ζήτημα με το κυκλοφοριακό σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Οι επαγγελματίες που είναι και κάτοικοι της Άσσου, ζήτησαν από τον Δήμο κατά λέξη «να έρθει και να βάλει τάξη» γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν παραδοσιακό οικισμό και όλα τα παραπάνω να αμαυρώνουν την εικόνα του, αλλά και την εικόνα όλου του νησιού.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top