skip to Main Content
Skopiano12 768×498 (Copy)

Σκοπιανό: Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς …

…για την ΠΓΔΜ – Όλα έχουν τον όρο «Μακεδονία»

Το διάστημα της μιας ώρας που διήρκεσε η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ήταν αρκετό για να παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τις προτάσεις του για το όνομα της ΠΓΔΜ. Όλες τους έχουν ένα κοινό: τη λέξη Μακεδονία.

Τα πέντε ονόματα που, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.mk προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])

Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)
Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)
Makedonija (Skopje)

Τίποτα καινούργιο

Πρόκειται ουσιαστικά για συνδυασμό παλιότερων προτάσεων που είχε κάνει ο Μάθιου Νίμιτς. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ναμουμόφσκι δίπλα του, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».

Όσον αφορά τη γλώσσα, προτείνεται η «makedonski ή αλλιώς «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας (ή Βόρειας ή Άνω ή του Βαρδάρη) Μακεδονίας.

Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και στο θέμα της υπηκοότητας. Να ισχύσει δηλαδή η σλαβική γραφή «makedonska» ή η περιγραφική «εθνικότητα της Δημοκρατίας…».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι προτάσεις του Νίμιτς ικανοποιούν έναν όρο που η Ελλάδα δεν διατίθεται να παραβεί. Το λεγόμενο erga omnes. Ό,τι αποφασιστεί δηλαδή να ισχύει διεθνώς, τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και σε διεθνείς οργανισμούς.

«Σκοτωμός» (;) στην ΠΓΔΜ

Παιχνίδια των Σκοπιανών ή πραγματική διάσταση απόψεων; Λίγες ώρες αφού ο Βάσκο Ναουμόφσκι όχι μόνο έκανε λόγο για αναξιοπρεπείς προτάσεις από τον Νίμιτς και επέμεινε πως «έχουμε όνομα και αυτό είναι Μακεδονία», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πήρε αποστάσεις.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων φρόντισε να εκδώσει ανακοίνωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να… «μαζέψει» τις προκλητικές δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι. Εκτίμησε ότι η συνάντηση της Τετάρτης (17.01.2018) του Μάθιου Νίμιτς με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσφκι δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Όπως και η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, τονίστηκε.

«Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό», ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Το πλήρες κείμενο 

«Η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»».

Τι είπε ο Ναουμόφσκι

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ είχε προκαλέσει λέγοντας πως οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

«Άνθρωπος» του Γκρούεφσκι

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top