
Σαν σήμερα οι βομβαρδισμοί του Αργοστολίου από τους Γερμανούς .
Τον Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί εξαπολύουν ανελέητους βομβαρδισμούς στην Κέρκυρα (13-14 Σεπτεμβρίου) και στο Αργοστόλι (14-15 Σεπτεμβρίου). Με τη χρήση εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται ανεκτίμητα κτήρια πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας: η Ιόνιος Βουλή και το Δημοτικό Θέατρο στην Κέρκυρα, ο «Κέφαλος» και το Θερινό Θέατρο «Απόλλων» στο Αργοστόλι, καθώς και εκατοντάδες άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.
Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τις εστίες τους, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι το βράδυ. Τα θύματα στο Αργοστόλι και τη Λειβαθώ ξεπερνούν τους 200 νεκρούς.
Λίγες ημέρες αργότερα, η ανακατάληψη της Κεφαλονιάς από τις γερμανικές δυνάμεις θα οδηγήσει σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου: τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Acqui, με απολογισμό περίπου 5.000 νεκρούς.
Δείτε σπάνιες φωτογραφίες και ένα ιστορικό βίντεο-ντοκουμέντο από τους βομβαρδισμούς του 1943 στο Αργοστόλι.
Ένα συγκλονιστικό οπτικό αρχείο που διασώζει τη μνήμη των γεγονότων.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ